Korona haastoi myös parisuhteet – seksuaaliterapeutti vinkkaa pienistä asioista, jotka auttavat vaikeina aikoina: "Todella merkityksellistä"

Miten ylläpitää parisuhdetta haastavina aikoina 0:50
Korona-aika on vaikuttanut myös parisuhteisiin.

Seksuaaliterapeutti vinkkaa, mitä parisuhteen eteen voi tehdä haastavina aikoina.

Parisuhdetta voi haastavina aikoina pitää yllä pienillä teoilla, muistuttaa seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja Pauliina Flang MTV Uutisten haastattelussa.

Korona-aika on muuttanut suomalaisten elämää monella tapaa. Se näkyy myös parisuhteissa.

Osan kohdalla koronatilanne on tiivistänyt ja parantanut suhdetta. On ollut enemmän aikaa olla kotona ja läsnä toisen kanssa. 

– Tilanne työsektorilla on voinut muuttua niin, että ei ole tarvinnut vaikkapa matkustaa niin paljon, Flang toteaa.

Ylipäätään Flang on vastaanottotyössään huomannut sen, että ihmiset pohtivat elämän merkityksellisyyttä enemmän kuin ennen.

– Kriisi tai muutos herättää pohtimaan, millaista elämää sitä oikeastaan haluaa elää. Sen vuoksikin tilanne on voinut tuoda myös hyvää parisuhteeseen.

Toisilla vaikeampaa

Vaikka joillain menee aiempaa paremmin, on terapia-apua etsivien pariskuntien määrä lisääntynyt koronapandemian aikana. Flang ei tällä hetkellä voi ottaa enää uusia asiakkaita.

– Stressi on lisääntynyt, samoin työttömyys ja lomautukset. On talousongelmia ja erilaisia addiktio-ongelmia, hän luettelee.

Arki on voinut muuttua kuormittavammaksi. Toisella työt ovat saattaneet lisääntyä ja toisilla ne ovat ehkä vähentyneet merkittävästi. Kotona saattaa olla etäkoululaisia eikä lastenhoitoapua välttämättä ole saatavilla. Kaiken tämän seurauksena oma ja parisuhteen yhteinen aika tai hengähdyshetket saattavat olla kortilla. 

Siinä missä joku nauttii siitä, että korona-aikaan voi olla enemmän kotona, voi toisille olla kuormittavaa se, että kaikki tapahtuu kotoa käsin. Voi tuntua ahdistavalta, kun ei enää pääsekään pois kotiympyröistä.

Oman haasteensa tuo sekin, että yhteys muihin ihmisiin on saattanut vähentyä tai jopa katketa. Olo voi tuntua yksinäisemmältä, myös parisuhteessa. 

Ongelmat ovat saattaneet syventyä

Korona-aikana mahdolliset vanhat haasteet parisuhteessa, perheessä ja elämässä ovat saattaneet syventyä. Ongelmat eivät välttämättä enää pyöri yhden asian ympärillä. 

– Jos aiemmin on ollut hieman kommunikointiongelmia, on päälle saattanut nyt tulla toisen lomautus ja taloudelliset vaikeudet ja lapset ovat saattaneet reagoida tilanteeseen voimakkaasti, Pauliina havainnollistaa.

Stressiä voi tuottaa myös koronatilanteesta johtuva pelko ja huoli. Oma sekä läheisten jaksaminen ja terveys voi huolettaa.

Ihmiset reagoivat eri tavoilla

Pariskunnat ja ihmiset ylipäätään reagoivat haasteisiin hyvin eri tavoilla. Tähän vaikuttavat oman persoonan rakenteet ja menneisyys. Myös se, miten suhteessa on aiemmin mennyt, vaikuttaa nykyhetkeen.

– Ihmiset elävät niin erilaisissa elämäntilanteissa ja ovat tehneet niin myös ennen korona-aikaa. 

Haasteellisesta ajasta selviytymiseen voi vaikuttaa sekin, miten kumppanilta saa tukea, kun on vaikeaa. Silläkin on merkitystä, miten paljon uskalletaan jakaa omia tuntemuksia ja ajatuksia kumppanin kanssa. Haastavat ajat voivat vaikuttaa fyysiseen läheisyyteen ja keskusteluyhteyteen.

Keinoja parisuhteen ylläpitämiseen haasteiden keskellä

Parisuhteen eteen voi kuitenkin tehdä myös jotain. Pauliina antaa muutaman vinkin, joilla suhdetta voi pitää yllä vaikeina aikoina. 

1) Huomio mikrohetkiin!

Mikrohetkillä tarkoitetaan sitä, että pysähdytään välillä arjen keskellä olemaan kumppanin kanssa aidosti läsnä. Katsotaan ja kuunnellaan toista.  

– Puhuminen on todella merkityksellistä. Kaikille sanallinen tuottaminen ei välttämättä ole niin helppoa, joten voi kokeilla vaikka kirjoittamista.

2) Muista koskettaa

Pauliina muistuttaa koskettamisen tärkeydestä. Välillä voisi antaa toiselle vaikkapa pidempiä halauksia.

Toinen esimerkki on niin sanottu kahdeksan sekunnin suudelma. Voi kokeilla pidempää hellää hetkeä tavanomaisen nopean lähtöpusun tai hyvänyön suukon sijaan.

3) Tehkää jotain yhdessä

Kumppanin kanssa kannattaa tehdä jotain yhdessä, ihan vain kahdestaan.

– Etenkin jos on lapsia, lähdetään herkästi suorittamaan vanhemmuutta yhdessä. Se ei välttämättä ole parisuhteen yhteistä tekemistä.

4) Muistakaa oma aika

Vaikeina aikoina on hyvä ottaa aikaa itselleenkin. Pauliina suosittelee selvittämään, mikä määrä omaa aikaa omassa tilanteessa on mahdollista. Hän muistuttaa, että jotkut tarvitsevat enemmän omaa aikaa kuin toiset.

– Voi olla niin, että kumppani tarvitsee enemmän omaa aikaa elpyäkseen kaikesta ja toiselle riittää vähempikin. 

– Toivon, että ei yritettäisi tasapäistää oman ajan määrää vaan oltaisiin sen suhteen herkällä korvalla. 

5) Nauru ja huumori auttavat jaksamaan

Nauru, ilo ja huumori auttavat vaikeuksien keskellä. Pauliina kannustaa pareja miettimään, löytyisikö jokin yhteinen juttu, jolle voi nauraa. 

Muutenkin olisi hyvä miettiä, millä tavalla arkeen voisi tuottaa yhteistä iloa keventämään tunnelmaa.

– Parisuhteet ovat usein kauhean vakavia ja menevät puurtamiseksi.

6) Säännöllinen missään mennään -hetki

Ajan saatossa ihmiset muuttuvat. Niinpä olisi hyvä päivittää suhteen tilaa kumppanin kanssa säännöllisin väliajoin.

– Käydään vaikka terapiassa tai otetaan kerran vuodessa tapahtuvat treffit, joissa puhutaan hieman tarkemmin siitä, missä me meidän suhteessamme mennään, ja että kukas sinä olet ja kukas minä olen. Ettei se menisi siihen, että näin kävisi vain kerran 50 vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat