Suomalaisen taviskäyttäjän on turha menettää yöuniaan, vaikka Whatsapp-pikaviestipalvelu vaatii nyt hyväksymään uudet käyttöehdot, sanoo tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen.
Pekka Järvinen kannustaa miettimään vaihtoehtoisia viestintäkanavia, ettei viestittely olisi niin tiukassa kytkyssä Whatsappinkin omistavaan Facebookiin.
– Pitkällä tähtäimellä jokaisen kannattaisi vähentää riippuvuuttaan Facebookista. Siksi kannattaa olla vaihtoehtoja, Järvinen sanoo STT:lle.
Whatsapp on viime viikosta alkaen lähettänyt suomalaisillekin käyttäjilleen englanninkielisiä viestejä, jonka mukaan uudet käyttöehdot on hyväksyttävä 8. helmikuuta mennessä. Jos ehtoja ei hyväksy, Whatsappin käyttö loppuu siihen.
Muutokset eivät Euroopan alueella koske valtaosan käyttämää Whatsappia vaan vain Whatsapp Business -palvelua.
Facebookin edustajan mukaan uusille ehdoille vaaditaan kuitenkin kaikilta hyväksyntä.
– Kaikkien käyttäjien on hyväksyttävä palvelun uudet ehdot, jos he haluavat jatkaa Whatsappin käyttöä, Facebookin edustaja vahvistaa STT:lle sähköpostitse.
Muutokset ovat herättäneet suurta hämmennystä Whatsappin käyttäjissä. Mitkä pelisäännöt pätevät, jos esimerkiksi viestittelee yhdysvaltalaisen kanssa tai on mukana Whatsapp-ryhmässä, jossa on osallistujia useista Euroopan ulkopuolisista maista?
Mieti, mihin ehtoihin suostut
Järvinen nostaa Whatsappin vaihtoehdoksi esimerkiksi säätiöpohjaisen pikaviestipalvelu Signalin, jota pitää erittäin luotettavana ja varmana. Kilpailevan vaihtoehdon käytössä on sekin etu, että silloin ei ainakaan entisestään vahvista Facebookin ylivaltaa.
Järvisen mukaan sekä Whatsappin että Signalin tietoturva on teknisesti kunnossa.
– Normaalikäyttäjälle onkin tärkeintä, miten turvallisesti käytät itse puhelinta.
Myös tietosuojavaltuutettu Anu Talus kannustaa miettimään, mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla. Perussääntö on joka tapauksessa selvä.
– Aina kannattaa tarkkaan miettiä, mitä ehtoja suostuu hyväksymään, minkä tietojen keräämiseen antaa luvan ja kenelle kaikille niitä voi jakaa.
Jos muutoksista tehtäisiin Suomessa tai Euroopan alueella kantelu, maat käsittelisivät sitä yhdessä Irlannin tietosuojavaltuutetun johdolla. Lopulta asia voisi Taluksen mukaan edetä Euroopan tietosuojaneuvoston päätökseksi.
Signalissa jo ruuhkaa
Uusien ehtojen mukaan Whatsappin käyttäjä suostuu siihen, että hänen käyttäjätilinsä tietoja jaetaan Facebookille ja sen omistamille yhtiöille mainostarkoituksiin. Näitä tietoja ovat muun muassa puhelinnumero, käytetty puhelinlaite ja puhelinoperaattori, Whatsappin käytön aktiivisuus ja tilin ip-osoite.
Whatsappin ilmoituksen jälkeen muun muassa Signal on saanut niin runsaasti uusia käyttäjiä, että välillä uusien käyttäjien rekisteröitymisessä on ollut viiveitä. Se on sittemmin kertonut Twitterissä lisänneensä kapasiteettiaan.
Yhdysvalloissa liittovaltion ja osavaltiotason kilpailuviranomaiset nostivat viime joulukuussa oikeusjutut Facebookia vastaan. Somejättiä syytetään kilpailulainsäädännön rikkomisesta ja valta-asemansa väärinkäytöstä.
Viranomaiset pyrkivät kampeamaan Whatsappin ja kuvapalvelu Instagramin Facebookin omistuksesta. Facebook osti Whatsappin vuonna 2014 ja Instagramin kaksi vuotta aiemmin.