Näin asiantuntijat suhtautuvat Ensitreffit alttarilla -ohjelman uuteen käytäntöön

Kari Kanala nimeää Ensitreffit alttarilla -hetken, joka on piirtynyt erityisellä tavalla hänen mieleensä 0:41
Videolla Kari Kanala nimeää Ensitreffit alttarilla -hetken, joka on piirtynyt erityisellä tavalla hänen mieleensä

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa nähdään uusi käytäntö, kun puolisot saavat hääpäivän aamuna toisiltaan ääniviestit. 

Kuusi toisilleen tuntematonta sinkkua hyppää jälleen elämänsä seikkailuun ja antaa asiantuntijoille avaimet toiveenaan löytää tosirakkaus, kun Ensitreffit alttarilla -ohjelma palaa ruutuun jo 11. tuotantokauden merkeissä.

Syyskuussa alkavalla Ensitreffit alttarilla -kaudella nähdään uusi käytäntö, kun puolisot saavat hääpäivän aamuna toisiltaan ääniviestit. MTV Uutiset kysyi ohjelman asiantuntijoilta, pariterapeutti Hanna Myllymaalta, psykoterapeutti Tapani Alaselta sekä pastori Kari Kanalalta, miten uusi käytäntö vaikuttaa pareihin.

Tapani Alasen mukaan ääniviestin saaminen ennen alttarille astelemista osoittautui merkittäväksi asiaksi ohjelman osallistujille. 

Se luo ihanan tunnelman, kun saat tietää jotain toisesta. Kuulet toisen äänen, voit ehkä päästä tietynlaiseen mielenmaisemaan, että mitä kaikkea hänen puhe ja sanat minulle merkitsevät. Parhaimmillaan se luo ihanaa turvallisuuden tunnetta, että hei, olemme yhdessä hyppäämässä tähän avioliittoon, emme tunne toisiamme. Ääniviestin merkitys osoittautui todella merkittäväksi, hän sanoo.

Alanen toteaa, että ääniviestin nauhoittaminen voi olla osallistujille jännittävää, ja oman persoonan ja ajatusten sisällyttäminen viestiin voi tuolloin olla vaikeaa. Hän kuitenkin sanoo, ettei välttämättä näe uudessa käytännössä varsinaisia haittapuolia. 

Hanna Myllymaan mielestä ääniviestiuudistus on ihana asia, ja positiivisilla linjoilla ovat hänen mukaansa olleet myös osallistujat. Myllymaa sanoo, että ääniviestin avulla osallistujat pääsevät ensimmäistä kertaa antamaan itsestään signaalin tulevalle puolisolleen jo etukäteen.

– Voidaan rauhassa miettiä, että mitä haluan kertoa itsestäni ja mitä haluan toiselle viestittää. Onko se tsemppaamista vai jotenkin tulevaisuuden maalailua, minkälaisen tunteen haluan viestini välittävän? Myllymaa sanoo.

– Ja sitten taas toisin päin on kiva huomata, mitä itsessä tapahtuu, kun kuulee äänen. Onko siellä hyvin möreä ja rauhallinen ääni, vai onko siellä enemmän vauhtia, eli sen energian ja fiiliksen aistii. Ehkä huomaa murreasioita ja kuulee, miten toinen huomioi itseään tai minua kumppanina, eli tsemppaako hän minua vai käykö hän enemmän läpi omia tunteitaan. Aika syvän analyysin pystyy tekemään jo siinä kohtaa, hän jatkaa.

Myllymaan mukaan ääniviesti tarjoaa osallistujille ensikosketuksen tulevaan kumppaniin ja konkretisoi sitä, että toinen ihminen odottaa tätä. Se luo osallistujalle kuvaa kumppanin persoonasta ja voi rauhoittaa sekä tuoda turvallisen tunteen siitä, että tässä ollaan yhdessä menossa naimisiin ja samalla puolella.

– Se yhdistää heidät, että tässä on me.

Kari Kanalan mukaan parien tutustuminen alkaa ääniviestistä. 

– Se on erilainen tapa katsoa asioita, ja mielestäni kiinnostavaa, koska toisen äänen kautta voi tulla luottamusta ja turvallisuutta: "Hei, en ole tässä yksin". Tai jos kuulee jännitystä toisessa päässä, niin siinäkin huomaa, että hei, olemme samassa tunnetilassa. 

Kanalan mukaan esimerkiksi kumppanin murteesta tai puheenparresta voi jo vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä, kuten myös puheen rytmistä.

– "Ahaa, tämän rytminen ihminen on vastassa minua". Se voi herättää jo vahvoja, lämpimiä tunteita, hän sanoo.

Kanala ajattelee, että ääni luo kuvan ihmisestä. Se voi hänen mukaansa vahvistaa tuntemuksia, joita liittyy tulevan kumppanin kohtaamiseen. 

– Ääni yhdistyy siihen ensimmäiseen katseeseen, ja kun se sama ääni kuuluu seuraavaksi, voi se luoda vahvan luottamuksen ja tunteen siitä, että tuo ihminen on valittu minua varten, ja minut on valittu häntä varten. 

Kanala sanoo, että ennen kaikkea ääniviestistä kuuluu ihmisyys ja se, että kumppanit ovat tilanteessa samalla viivalla. Hän ei näe uudessa käytännössä ongelmia, vaan enemmänkin mahdollisuuksia.

Ensitreffit alttarilla alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla tiistaina 3. syyskuuta klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon päätösjaksoa lukuun ottamatta.

Lue myös:

    Uusimmat