Ensitreffit alttarilla -asiantuntija varoittaa liiasta minäkeskeisyydestä parisuhteessa: "Suhteesta tulee taistelutanner"

Unohda liika itsekkyys - minäkeskeisyys etäännyttää kumppanit toisistaan 28:41
Pariterapeutti Hanna Myllymaa ja toimittaja Katri Utula keskustelevat Ensitreffeillä-vodcastissa, mitä tapahtuu, jos parisuhteen osapuolet eriytyvät liikaa parisuhteessa.

Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Hanna Myllymaa kertoo MTV:n parisuhdeaiheisessa Ensitreffeillä-vodcastissa, miten liika itsekeskeisyys vaikuttaa parisuhteeseen ja miten me-henkeä pidetään onnistuneesti yllä.

Ensitreffeillä-vodcastin vetäjät, pariterapeutti ja Ensitreffit alttarilla-asiantuntija Hanna Myllymaa sekä MTV Uutisten toimittaja Katri Utula pohtivat tänään minä- ja me-asetelman merkityksiä parisuhteessa.

Nykypäivän yksilökeskeinen kulttuuri näkyy pariterapeuttienkin vastaanotolla, ja lisääntynyt minä-ajattelu liittyy erityisesti ihmisten seksuaalisiin tarpeisiin ja toiveisiin.

Esimerkiksi pitkässä parisuhteessa aletaan pohtia, että onko tämä elämä sellaista, joka minua tyydyttää, vai haluaisinko vielä jotain elämyksiä, kokemuksia ja toisenlaista elämää, Myllymaa kuvailee 

Silloin aletaan ajatella minän kautta ja joskus jopa tekemään ratkaisuja ilman, että saatetaan toinen niistä kartalle.

Me-hengen katoaminen parisuhteesta näkyy usein yhteisen ajankäytön vähenemisenä.

Molemmilla on omia harrastuksia, menoja ja tarpeita. Siinä aletaan päättää asioista siitä lähtökohdasta, mikä on minulle itselle hyvä, ja omilla päätöksillä saatetaan tehdä toiselle tahtomattaan hallaa.

Kun yhteys kumppaniin alkaa rakoilla, siitä olisi tärkeää puhua.

Pahimmillaan siitä tulee koston kierre. Lähdetään koston kautta kilpailemaan omasta ajasta, jolloin suhteesta tulee enemmänkin taistelutanner.

Yhteinen aika vähenee, kun suhde rakoilee

Myllymaa kertoo vodcast-jaksossa, että henkisesti erilleen ajautuneet parit kokevat, etteivät tule suhteessa kuulluksi ja nähdyksi. Omia toiveita ja tarpeita olisi hyvä tuoda suhteessa esiin, mutta ei pelkästään minä-lähtökohdista.

Tärkeää on myös se, että toinen osapuoli todella kuuntelee, mitä toinen tarvitsee.

Mutta jos toinen ei tee ikään kuin mitään siirtoa, niin sitten lähdetään yksilölliselle polulle ja itse toteuttamaan niitä tarpeita, Myllymaa sanoo.

Onnistuneesti me-henkeä ylläpitäviä pareja yhdistää tietyt asiat.

Parin välillä on hyvä yhteys, arvostusta, luottamusta, keskustelua ja turvallinen olla. Moni puhuu myös ilmapiiristä ja tunteesta, joka siinä toisen lähellä on. Aina ei tarvita sanojakaan, vaan se tunnelma on sellainen, että tässä ollaan me, Myllymaa kuvailee.

Tunnetasolla on hyvä pitää toinen perillä siitä, mitä omassa arjessa tapahtuu.

Myös suhteen alkuvaiheessa on tärkeää olla mahdollisimman oma itsensä, eikä lähteä miellyttämään liikaa, koska sekin saattaa ärsyttää toista. Kummankin on kuitenkin tehtävä tietty määrä kompromisseja me-hengen luomiseksi.

Pitää luottaa siihen, että riitän omana itsenäni, mutta samalla muistuttaa itseään siitä, että mihin lähtee, kun ryhtyy parisuhteeseen. Tuskin itsekään haluaisi sitä, että kumppani ajattelisi vain itseään, Myllymaa muistuttaa.

Miten me-henkeä pidetään yllä, jos se alkaa rakoilla? Miten erilaiset toiveet ja tarpeet naisilla ja miehillä on parisuhteessa? 

Entä miksi joidenkin on vaikea ottaa toisen tarpeita huomioon? Ja mitä jos parisuhteessa toinen on me-henkinen ja toinen selvästi itsekkäämpi?

Tästä kaikesta keskustellaan tämänkertaisessa Ensitreffeillä-vodcastissa. 

Myllymaa vastaa myös Utulan kysymykseen Ensitreffit alttarilla -sarjan pariskunnasta Juliaasta ja Waltterista: jos toinen on lähtenyt suhteeseen hyvin voimakkaasti me-hengessä ja toinen miettii asioita enemmän minä-lähtökohdasta, voiko sellainen suhde toimia?

Katso Ensitreffeillä-vodcast yllä olevalta videolta tai MTV Katsomosta. Uusi jakso julkaistaan tiistaisin kello 7.00.

Lue myös:

    Uusimmat