Ihmissuhteiden ylläpito ja uusien tuttavuuksien kanssa rupattelu on siirtynyt kahviloista ja kaupunkien kaduilta Facebookiin. Katso, millä perustein Helmen lukijat kertoivat ihmisten saavan kaverilistaltaan lähtöpassit!
Tuskastuttaako Facebookin alati paisuva kaverilista, vai lähetteletkö innoissasi kaveripyyntöjä miltei tuntemattomillekin? Helmi kysyi lukijoiltaan siivoavatko he uudistuvan Facebookin kaverilistaansa.
65 prosenttia vastaajista kertoi käyvänsä kaverilistaansa läpi satunnaisesti, kun 31 prosenttia totesi listan pysyvän koskemattomana, koska poistoille ei ollut tarvetta.
Vastaa Helmen uuteen viikkokysymykseen.
Kyytiä kavereille
Runsaat 65 prosenttia vastaajista kertoi poistelevansa kaverilistalta ihmisiä satunnaisesti. Syyksi riitti alunperin harkitsematon kaverisuhteen solmiminen tai vaikkapa itsekeskeinen ihminen, jonka päivitykset koettiin rasittaviksi. Ihmisiä, jotka eivät jakaneet itsestään mitään tietoja, katsottiin myös pahalla. Myös uuden parisuhteen alkaessa osa vanhoista heiloista tai potentiaalisista kumppaneista sai luvan lähteä.
– Poistan listalta ihmisiä, joihin minulla ei ole mitään kontaktia: ei Facebookin kautta eikä reaalielämässäkään. Tällaisia ovat esim. entiset koulukaverit. Jonkun verran listoilla roikkuu työn puolesta tuttuja nimiä, koska FB on myös sen puolesta tärkeä viestintäväline. Siksi olen luonut hyvin tarkat listat siitä, mitä jaan eri ihmisille: vain parhaimmat ja läheisimmät ihmiset näkevät kaikki kuvat ja lähettämäni sisällön.
– Jos jonkun henkilön päivitykset käyvät erityisen rasittaviksi, poistan hänet kavereista. Saa olla kyllä aika extreme-rasittava. Viimeksi lähti taajaan umpinarsistisia juttuja suoltava itsekehun kuningatar. En vain jaksanut enää lukea.
– Jos jonkun päivitykset on toistuvasti sellaisia, että niistä syntyy itselle vain myötähäpeää tai ärsytystä, niin silloin lähtee. Olen aika maltillinen, mutta muistaakseni kahdelle "kaverille" olen ns. antanut monoa.
– Joskus tulee hyväksyttyä ystäväpyyntöjä tarkemmin ajattelematta. Kun sitten huomaa näiden "ystävien" tuottavan rasittavaa tekstivirtaa naamakirjaan, lemppaa heidät mielellään omilta sivuiltaan muualle turisemaan.
– Kun kaveripyyntöjä tulee, niitä alkaa automaattisesti hyväksyä. Niinpä kaverilistalle päätyy sellaisiakin ihmisiä, joille ei koskaan ole välttämättä edes puhunut. Tällaiset ihmiset ovat vain roskaa, tuskin he tekevät mitään päivitysteni lukemisilla. Pyrin pitämään kavereinani vain ihmisiä, joille puhun ja haluan pitää yhteyttä.
– Jos huomaan, että joku on laittanut minut "mustalle listalle", eli en näe hänen profiilistaan muuta kuin hänen profiilikuvansa, niin miksi ihmeessä haluaisin pitää hänet kaverinani, joka näkee minun toimintaani, kuviani jne.?
– Kaverilistani on melko suppea, en juurikaan hyväksy puolituttujen ja esim. joskus kenties samassa koulussa tavattujen "tuttujen" kaveripyyntöjä. Siksi ei ole syytä siivota. Jokunen hutihyväksyntä on joskus tullut siivottua.
– Siivoan, koska en halua kaikkien tietojeni ja julkaisujeni näkyvän ihan kaikille, vaikka tarkka olenkin siitä, mitä sinne laitan. Facebookin yksityisyysasetuksiin ei voi luottaa, kun tuntuvat muuttuvan joka toinen viikko. En myöskään halua epämiellyttäviä ihmisiä kaverilistalleni, esim. pysyvä välirikko tai nykyisiä/entisiä pomoja.
– Kun tuntuu, että näkee statuspäivityksiä pelkästään ihmisiltä, joiden kanssa ei pidä yhteyksiä edes Facebookissa, on aika poistaa "turhat" kaverit. Teen tämän pari kertaa vuodessa. Yritän pitää luvun noin parissa sadassa, jottei lähde ihan käsistä kaverimäärät.
–Siivoan listalta ne, jotka eivät itse kirjoita koskaan mitään, urkkivat vain, mitä muut kirjoittavat. Jos luet, niin sitten jaat omiakin asioitasi. Alunperinkään en hyväksy ketä vain kavereikseni. En mitään puolituttuja, vaan ihan oikeita kavereita, joiden kanssa voisin livenäkin jutella asioistani.
– Joskus siivoilen Facebook-sivuiltani ihmisiä, jotka ovat pyytäneet kaverikseen, mutta eivät vastaantullessaan edes tervehdi. En halua sivuilleni "utelijoita", ja olenkin päättänyt päivittää nykyisiin kommentteihini vähemmän henkilökohtaisia asioita. En esimerkiksi puhu töistäni, parisuhteestani tai menemisistäni, sillä haluan pitää yksityisyyteni itselläni ja olen muutenkin hyvin varovainen siitä, mitä paljastan. Herkästi kaverilistalta lähtevät myös suhdeongelmiaan avoimesti setvivät ja niiden vastakohtana ihmistyypit, joiden elämä ja parisuhde on statuspäivityksissä epätodellisen ihanaa, vaikka todellisuus saattaa olla tyystin päinvastainen.
– Poistelen ihmisiä esimerkiksi silloin, kun aloitan uutta parisuhdetta. Karsin pois kaikki miehet, joiden kanssa on ollut sutinaa, mutta joiden kanssa ei ole tulevaisuutta. Tällä tavoin pääsen aloittamaan ikään kuin puhtaalta pöydältä.
Kaverilistalla vain hyviä ystäviä
Miltei kolmannes (31 %) vastaajista kertoi, ettei poista kaverilistalta ihmisiä juuri koskaan. Syiksi kerrottiin yksinkertaisesti se, että listalle ei oltu alunalkaenkaan haalittu puolituttuja notkumaan. Osa huomautti vitsikkäästi, ettei kaverilistalta poistettu ihmisiä, kun ei koko kaverilistaa ollutkaan – moni vastaajista oli päättänyt siis boikotoida koko Facebookia.
– Ystävilläni on tapana käyttäytyä siivosti, joten siivouksen tarvetta ei ole ilmennyt. Jokainen, joka osaa olla ihmisiksi eikä aloita riitoja seinälläni, on tervetullut ystäväkseni.
– En ole mukana kyseisessä hullutuksessa ollenkaan. Jos kaverit ei pidä minuun yhteyttä sen takia, että en ole Facebookissa, niin eivät ole sitten ystävyyteni arvoisia. Niin yksinkertaista.
– En ole haalinut puolituttuja kavereiksi, enkä myöskään hyväksy kaveripyyntöjä henkilöiltä, joiden kanssa en ole tekemisissä, joten kaverilista on pysynyt kohtuullisen kokoisena eikä sitä siten tarvitse karsia.
– En hyväksy ystävikseni enää kaikkia kavereikseni haluavia. Kriteereitä pitää olla. Olen poistanut listaltani törkeän kielenkäytön perusteella vain yhden kaverin, jonka olin oikeasti tuntenut yli 20 vuotta! Minut on poistettu kyllä n. 5–10 "kaverin" toimesta, enkä tiedä miksi.
– En ole ottanut kaverilistallani kuin hyviä ystäviä, tuntemiani ihmisiä ja eri maissa asuvia sukulaisia. En ymmärrä, miten jollain voi olla 300–500 Face-kaveria? Kuka tuntee sellaisen joukon ihmisiä? Ei varmasti osaa sanoa edes kaikkien etu- ja sukunimeä!
– Ihmiset ottavat hieman liian vakavasti Facen. Mitä väliä on, onko 50 vai 5000 ystävää, kun voit rajata näkyvyyden ja itsestäsi ilmoittamat asiat?
– Miksi pitäisi? Olen hyväksynyt ystävikseni vain läheisimmät, ne ihmiset, joiden kanssa haluan olla tekemisissä, ja joiden tekemiset minua kiinnostaa. En hyväksy tai pyydä kaveriksi lasteni kavereita, tuttujeni tuttuja tai kaupantätiä... Miksi pitäisi? Miettikää mikä Facebook on. Onko sen tarkoitus olla kilpailu siitä, kenellä on eniten kavereita, kommentteja tai kenen kuvaa kehutaan eniten!
– En siivoile kaverilistaani, sillä minulla on siellä ystävinä vain ne oikeat ja ainoat ihmiset, joiden kanssa puhun päivittäin ja joita näen. Satunnaisesti lisäilen myös ystävieni kavereita, jos olen tutustunut myös heihin. Minulla ei siis ole tarvetta putsailla oikeita ystäviäni pois listalta. En ymmärrä niitä, jotka lisäävät jokaisen näkemänsä ihmisen eivätkä edes puhu heille. Nämä yli 500 kaveria omaavat henkilöt tuskin edes omaavat montaa oikeaa ystävää.
Helmi löytyy Facebookista – tutustu sivuihin!
Lue myös:
Lue merkit: Näin tunnistat Facebook-kyttääjän
MTV3/Helmi
Kuvat: Shutterstock