Kiinnitä koiran tassuihin erityistä huomiota talvisin. Mustin ja Mirrin lemmikkien turkinhoitopalveluista vastaavaa Laura Airaksinen kertoo vinkkejä koirien tassujenhoitoon.
Suurin osa koirista nauttii ulkoilusta myös pakkasella, kunhan lenkit mitoitetaan sään ja lemmikin kylmänkestävyyden mukaan, kertoo Eläinlääkäriasema Evidensia tiedotteessaan. Monille kylmiin säihin jalostetuille koiraroduille talven kylmyys voi olla jopa kesän helteitä miellyttävämpi vaihtoehto.
On kuitenkin hyvä huomioida, että lumessa liikkuessa koiran tassujen pohjiin takertuu herkästi lumipaakkuja, jotka voivat haitata kävelyä ja ärsyttää ihoa. Erityisesti suolatuilla kaduilla koiran iho voi ärtyä. Pitkäkarvaisilla koirilla lumipaakkuja voi kertyä muuallekin kuin tassuihin, kuten kainaloihin ja mahan alle. Jos paakkuja kertyy, voi niitä sulatella jo kesken lenkin.
– Monen koiran tassuihin kasvaa vähän pidempää karvaa, kertoo eläintarvikeliike Mustin ja Mirrin lemmikkien turkinhoitopalveluista vastaavaa Laura Airaksinen.
On tärkeää pitää koiran tassukarvat lyhyenä talvisin ja kurakeleillä. Airaksinen varoittaa, että anturoiden väleissä olevat karvat kannattaa pitää kurissa myös sen takia, että takut keräävät herkemmin likaa ja kosteutta. Tassunpohjiin voi takkujen alle kehittyä jopa haavaumia, jotka saattavat tulehtua.
Joillekin koirille voi olla järkevää jättää pidemmät karvat tassunpohjiin, jos se on vaikka sellaisessa työkäytössä, joissa koira juoksee paljon, kuten metsästyskoirat.
Videolla Mustin ja Mirrin lemmikkien turkinhoitopalveluista vastaavaa Laura Airaksinen näyttää, kuinka hän hoitaa oman koiransa portugalinvesikoira Koodin tassut.
Lue myös: Hermoja säästävä vinkki koiranomistajalle: Näin saat itsepäisimmänkin takun auki koiran turkista
Tossuista apua pakkasilla
Myös tossut voivat hillitä lumipaakkujen kertymistä. On yleinen harhaluulo, että koira ei tarvitsisi kenkiä, vaan on tarkoitettu kulkemaan niin sanotusti paljain jaloin. Töppösten tarve on yksilöllistä. Katujen suolaaminen ja terävä sepelttihake rasittavat koiran tassunpohjia.
– Kyllä toiset koirat tarvitsevat tossuja talvella, Airaksinen sanoo.
Koira ei välttämättä halua leikkiä, jos se kesken lenkin pysähtyy nostelemaan tassujaan lenkin aikana pakkasella. Erityisesti, jos omalla koiralla ei ole normaalisti tapana nostella tassujaan, on se todennäköisesti merkki jostain muusta kuin leikkiin kutsumisesta.
– Jos koira alkaa nostella tassuja ylös kovilla pakkasilla, niin se on harvoin merkki mistään muusta kuin koiran palelusta tai siitä, että tassussa on jotain muuta kipua, Airaksinen kommentoi.
Esimerkiksi hankikantokelit kutsuvat monia lenkkeilijöitä luontoon koiransa kanssa. Jos haluaa kulkea hangessa koiran kanssa, on hyvä huomioida, että hangen pinta antaa välillä painon alla periksi ja siihen voi muodostua teräviä reunoja.
– Ne voivat rikkoa koiran tassun, kun se juoksee hangella, Airaksinen toteaa.
Tassuja suojaavat tossut voivat tällaisissa tilanteissa olla ihan hyvä hankinta. Uutisoimme aiemmin, että koirien vaatteet ja töppöset ovat menneet tänä talvena erityisen hyvin kaupaksi.
Koiran kynnet täytyy leikata myös talvella
Koiran kynsiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota talvella.
– Kun koira liikkuu lumella ja jäällä, niin kynnet kuluvat vähemmän kuin kesällä asfalteilla ja hiekkateillä liikkuessa, kertoo Airaksinen.
Airaksinen suosittelee leikkaamaan koirankynsiä parin viikon välein.
Oman koiran käyttäytymistä pitää ja kannattaa seurata. Lisäksi tassukarvojen pitäminen lyhyenä myös talvisaikaan helpottaa tassujen hoitoa ja tassunpohjan kunnon tarkkailua. Lyhytkarvainen tassu on helppo pitää kuivana ja puhtaana.
2:30
Lue myös: Koiran turkinhoidossa ei voi laiskotella talvellakaan – trimmaaja muistuttaa: "Se on aina kuitenkin se koiran ensisijainen vaate"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Osittainen lähde: Evidensia