Jotkut koirarodut kestävät kovaakin pakkasta, mutta paleltumien riski on olemassa tassujen, korvien ja jopa kivesten alueella, muistuttaa eläinlääkäri.
Tällä viikolla Suomessa hytistään urakalla. Sääkartalta loppuvat väritkin kesken, sillä lähes 50 asteen pakkasten on sanottu olevan mahdollisia.
Arktiset koirarodut, kuten siperianhuskyt ja alaskanmalamuutit, kestävät pakkasta enemmän. Suurin osa Suomessa viihtyvistä lemmikkikoirista kuitenkin tarvitsee paukkupakkasilla vaatteita. Esimerkiksi karvattomia rotuja ei ole tarkoitettu talveen ilman vaatekertaa.
– Mitä vähäkarvaisempi koira, sitä enemmän se tarvitsee vaatetusta. Paksukarvaiset rodut, joilla on tiheä alusvilla, kestävät kovempia pakkasia, mutta jossakin kohtaa raja tietysti tulee kaikilla vastaan. Kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja miettiä turkin laatua. Rekikoirat kestävät enemmän pakkasta kuin vaikkapa chihuahua tai villakoira. Näin kovilla pakkasilla niillä olisi hyvä olla takki, eläinlääkäri Maarit Luukkainen sanoo.
Lue myös: Älä päästä koiraa heikoille jäille! Tunnetko lemmikin hypotermian oireet? – "Voi helposti tulkita väärin"
Tossuistakin voi olla apua. Usein pörheälläkään koiralla ei ole paljoa karvoitusta tassunpohjissa.
– Jos käy kunnon lenkillä, laittaisin kyllä ainakin vähäkarvaisemmalle koiralle tossut. Omista jackrusselinterriereistäni olen huomannut, että ne nopeasti lähtevät kävelemään kolmella, jopa kahdella jalalla, kun tassut alkavat palella. Kyllä tossu tuo lämpöä, ja toki tiesuola yhdessä kylmyyden kanssa ärsyttää paljasta tassua.
Lue myös: Ota nämä asiat huomioon koiran talvitakkia valitessa – eläinkouluttaja tyrmää turhan asustamisen: "Hirvittää katsoa..."
Koira voi saada paleltuman jopa kivespusseihin
Jos vaikkapa tassunpohja on paljaana jäätä ja lunta vasten, myös paleltumisen riski kasvaa. Mitä kovempi pakkanen, sitä nopeammin koiralle voi syntyä paleltuma.
– Pakkasenpuremat tulevat helpommin elimistön kärkiin, eli korvien kärkiin, hännänpäähän, tassuihin, uroskoirilla kivespussien alueelle. Näitä kannattaa seurata, ettei paleltumia synny, Luukkainen sanoo.
Paleltunut ihoalue punoittaa voimakkaasti eikä väri katoa, vaikka koira on tuotu sisään lämpimään. Iho voi sinertää tai turvota, muuttua vaaleaksi ja tunnottomaksi ja tuntua koskettaessa kovalta.
Paleltuma aiheuttaa pelkällä olemassaolollaan voimakasta kipua. Mikäli koiran epäilee palelluttaneen itseään, täytyy heti ottaa yhteys eläinlääkäriin.
– Se, miten nopeasti paleltuma syntyy, riippuu paljon pakkasesta ja koiran rodusta. Puhutaan kuitenkin pidemmästä ajasta kuin niin sanotusta normaalista lenkistä. Mitä kylmempi on, sitä nopeammin se kehittyy.
Lue myös: Tällaisten koirarotujen kanssa pitää olla nyt tarkkana: "Eivät kestä pakkasta juuri lainkaan"
Eikö koira suostu kakkaamaan pakkasella? Eläinlääkäri kertoo, mikä voi auttaa
Katso myös: Koiran turkinhoidossa ei voi laiskotella talvellakaan: "Se on aina kuitenkin se koiran ensisijainen vaate
2:49Mitä asioita jokaisen koiranomistajan on hyvä ottaa huomioon karvakuonon turkinhoidossa talvisaikaan?