Näin koronapassi toimii käytännössä, vihreä väri antaa pääsyoikeuden – THL:n mukaan lukusovellus ei kerää käyttäjien terveystietoja

Miten ravintolat ovat varautuneet koronapassin käyttöönottoon? 4:52
Katso video: Miten ravintolat ovat varautuneet koronapassin käyttöönottoon?

Pitkän vatvottu koronapassi avaa lauantaista lähtien pääsyä muun muassa ravintoloihin ja yökerhoihin.

Passin käyttäjän terveystiedot eivät kuitenkaan tule koronapasseja tarkastavien tietoon, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Koronapasseja lukeva sovellus näyttää koronatodistuksen perusteella joko vihreää tai punaista. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös koronapassin käyttäjän nimi.

Kuluttajan koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena.

Passin käyttäjän ei toisin sanoen itse tarvitse ladata lukusovellusta. Se on tarkoitettu esimerkiksi ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön. Sovellus on ladattavissa älypuhelimille Applen ja Googlen sovelluskaupoissa.

– Jos tapahtuman järjestäjä edellyttää koronapassia, tapahtumaan osallistujan tulee hakea Omakannasta koronapassina toimiva EU:n koronatodistus ja joko tallentaa se puhelimelleen tai tulostaa todistus, THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki kertoo tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa koronatodistuksen QR-koodin lukijasovelluksen teknisestä toteutuksesta. Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastaa Solita. Sen toimivuutta on testattu yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Näin koronapassi toimii käytännössä

1. Kuluttaja lataa itselleen EU:n koronatodistuksen Omakanta-sivustolta. Koronatodistuksia on kolmenlaisia: Todistus koronarokotuksista, todistus sairastetusta taudista ja todistus negatiivisesta koronatestituloksesta

2. Ravintolaan mennessään tämä todistus sekä todistuksessa oleva qr-koodi näytetään henkilökunnalle

3. Henkilökunta skannaa lukusovelluksella todistuksessa olevan qr-koodin. Kuluttajan ei tarvitse ladata itselleen erillistä koronatodistuksen lukusovellusta

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille

Asiakkaan tai osallistujan pitää esittää koronapassi sisäänpääsyn tai osallistumisen yhteydessä, jos tilaisuuden tai tapahtuman järjestäjä sitä edellyttää.

Koronarajoitusten kohteena olevat toimijat, kuten ravintolat tai yleisötilaisuuksien järjestäjät, voivat ottaa koronapassin käyttöönsä vapaaehtoisesti.

Koronatodistus on vaihtoehto esimerkiksi asiakasmäärään tai aukioloaikoihin liittyvien koronarajoitusten noudattamiselle. Sen käytöstä päättävät tilaisuuksien järjestäjät ja toiminnanharjoittajat. Jos rajoituksia ei ole, passiakaan ei tarvita.

Jos tila on vakavan koronatilanteen vuoksi suljettu tai tilaisuus kokonaan kielletty, koronapassia ei voi käyttää.

Eduskunta hyväksyi valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa tänään.

Lue myös:

    Uusimmat