Fazer-kahvila eväsi helsinkiläismieheltä pääsyn aamiaiselle joulukuussa 2021, koska tällä ei ollut koronapassia. Nyt mies vaatii oikeudessa Fazer Ravintolat Oy:ta ja koronasääntelystä vastannutta Suomen valtiota vastuuseen syrjinnästä ja ihmisoikeuksiensa rikkomisesta.
Helsingin käräjäoikeus järjesti tänään tiistaina valmisteluistunnon asiasta. MTV Uutiset seurasi lyhyeksi jäänyttä oikeudenkäyntiä paikan päällä.
Valmisteluistunto päätyi siihen, että asiassa puuttuu sen verran kirjallista aineistoa, että tarvitaan toinen valmisteluistunto. Uusi valmisteluistunto on tarkoitus järjestää 19. lokakuuta.
Helsinkiläismies vetoaa yhdenvertaisuuslakiin, ja väittää kahvilan evänneen hänen oikeutensa ruokailuun olettamalla, että hän on vaaraksi muille asiakkaille ja henkilökunnalle. Miehen mukaan tällaiset terveysoletukset eivät oikeuta syrjintään.
Lisäksi miehen mukaan pääsyn evääminen kahvilaan rikkoi myös Suomen perustuslakia, kuluttajasuojalakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta.
Helsinkiläismies vaatii Fazerilta ja Suomen valtiolta yhteensä 20 000 euron vahingonkorvauksia.
Fazer Ravintolat Oy kiistää kanteen ja pyytää sen hylkäämistä. Fazer puolustautuu sillä, että noudatti vain lakia, jonka sisältöön sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusvaltaa.
Suomen valtio pyytää niin ikään oikeutta hylkäämään kanteen perusteettomana. Valtion mukaan se ei ole syyllistynyt syrjintään eikä ihmisoikeusloukkauksiin, eikä kanteen taustalla ole edes yksittäisen kansalaisen henkilökohtaiset "kärsimykset" vaan koronapassin vastustamista varten perustettu Me Kansalaiset ry.
Valtion mukaan miehen kahvila-asioinnin taustalla oli alun perinkin tarkoitus saada ainekset kanteen nostamiseen.
Kuvassa oikealla koronapassikanteen takana oleva helsinkiläinen Mika Vauhkala ja vasemmalla hänen avustajansa Aki Nummelin.
"Rajoitukset liioiteltuja"
Kahvila kertoo edellyttäneensä tapahtuma-aikaan koronatodistusta asiakkailtaan, koska näin toimimalla sen ei tarvinnut noudattaa voimassa olleita asiakaspaikkamääriä ja annistelu- sekä aukiolorajoituksia. Fazerin mukaan sen tavoitteena oli turvata tällä tavoin asiakkaiden palvelut, oma korona-aikainen elinkeinovapautensa ja työntekijöidensä oikeus työhön.
Helsinkiläismiehen näkemys kahvilan toiminnasta on tiukka. Miehen mukaan kahvila valitsi koronapassittomien asiakkaiden syrjinnän, koska syrjimätön menettely olisi johtanut taloudellisiin menetyksiin.
Helsinkiläismies katsoo, ettei perusoikeuksien loukkaaminen taloudellisilla perusteluilla ole laillisesti perusteltua. Miehen mukaan valtio on käytännössä pannut kahvilat valitsemaan oman etunsa tai syrjinnän väliltä.
Mies myös väittää, että valtion toimenpiteet koronan ehkäisemiseksi olivat liioiteltuja, ylimitoitettuja ja yksilön perusoikeuksia tarpeettomasti rikkovia. Aamiaista ilman jäänyt mies lupaa esittää väitteensä tueksi useita tieteellisiä tutkimuksia.
Oikeudenkäynnissä on tarkoitus kuulla myös useita asiantuntijatodistajia.
Suomen valtion mukaan koronatodistus oli asianmukainen ja tarpeellinen keino ehkäistä koronan leviäminen sekä avata yhteiskunta ja sen palvelut terveysturvallisesti kansalaisille.
Juttua päivitetty 6. kesäkuuta kello 10.15 ja lisätty valokuva kantajasta avustajineen. Juttua päivitetty kello 12.27 tiedoilla siitä, että asian valmistelu siirtyi syksyyn ja MTV:n seuranta oikeudessa on päättynyt.