Näin kylmäävää vauhtia deltavariantti syrjäytti muut koronamuunnokset USA:ssa – "Tämä on kuin elokuvasta Jurassic Park"

Tutkijat ovat huolestuneita vauhdista, jolla koronaviruksen deltavariantti on yleistynyt Yhdysvalloissa. Asiasta kirjoittavat useat tiedotusvälineet, muun muassa The Washington Post  ja Bloomberg.

Vielä keväällä Yhdysvalloissa näytti siltä, että koronaviruksen alfamuunnos, jota tavattiin ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa, tulisi olemaan uusista koronamuunnoksista yleisin. Nyt tilanne on muuttunut radikaalisti ja ylivoimaisesti eniten tartuntoja maassa aiheuttaa deltavariantti.

Toukokuun alussa deltamuunnoksen osuus Yhdysvalloissa oli yhden prosentin luokkaa. Nyt ärhäkkä virustyyppi on lähes syrjäyttänyt muut koronavariantit: heinäkuun lopulla deltamuunnoksen osuus oli jo yli 93 prosenttia uusista koronatartunnoista.

Uhkaako Yhdysvaltojen "rokottamattomien pandemia" Suomea – näin asiantuntija vastaa:

Tutkijoiden laskelmat laumasuojasta uusiksi

Deltavariantin kiivastempoinen nousu dominoivan koronamuunnoksen asemaan on saanut tutkijat huolestumaan siitä, mihin suuntaan koronavirus kehittyy seuraavaksi. Deltavariantti kun on muutamassa viikossa muuttanut laskelmat siitä, mitä pandemian kukistamiseen tarvitaan.

Epidemiologit olivat aiemmin arvioineet, että koronan leviäminen Yhdysvalloissa saataisiin aisoihin rokottamalla 70-80 prosenttia väestöstä. Tutkijat uskoivat, että sairastetun koronan aiheuttaman immuniteetin ansiosta laumasuoja olisi nousssut tällä rokotusasteella tarpeeksi korkeaksi.

Nyt näyttää kuitenkin toisenlaiselta. Kun virus leviää yhtä helposti kuin deltavariantin tapauksessa, tulee myös rokotekattavuuden olla paljon korkeampi, ehkäpä 90 prosentin tienoilla.

Lisäksi Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa pelätään, että viruksen päästessä leviämään paranevat myös sen mahdollisuudet mutatoitua edelleen uusiksi virusvarianteiksi.

– Deltaviruksen kehitys on huolestuttavaa. Tämä on kuin elokuvasta Jurassic Park hetkellä, jolloin tajuat, että kaikki dinosaurukset ovat taas päässeet vapaiksi, tilannetta kuvaa Texasin A&M-yliopiston virologi The Washington Postille.

Miksi deltamuunnos leviää niin helposti?

Deltavariantin leviämiseen tällaisella vauhdilla on useita tekijöitä. Yksi niistä on ihmisten käyttäytyminen. Kun tartuntakäyrät alkoivat keväällä ja kesän alussa laskea, ihmiset ympäri maailman alkoivat liikkua enemmän muiden joukossa. Yhdysvalloissa tartuntatautikeskus CDC totesi keväällä, ettei rokotettujen tarvitse käyttää maskeja.

Myös rokotustahti laahaa niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin. Rokotteista on yhä pulaa eivätkä kaikki rokotusvuorossa olevat ole halukkaita sitä ottamaan. Nuorten rokotukset ovat alkaneet, mutta lasten osalta tutkimukset ovat yhä kesken.

Ja sitten on deltavariantti itsessään. Sen supernopea maailmanvalloitus osoittaa, että variantti eroaa muista, vaikkakaan se, miten, ei ole tutkijoille selvää. Tutkijoita on hämmästyttänyt muun muassa se miten herkästi deltavariantti tarttuu ihmisestä toiseen.

Tutkijoiden mukaan deltavirus tarttuu kaksi kertaa herkemmin kuin Kiinan Wuhanista levinnyt alkuperäinen koronavirus. Tuloksena onkin ollut Yhdysvalloissa selvä piikki uusissa koronatartunnoissa.

Delta saattaa olla muita koronavariantteja vaarallisempi

Vaikka deltavariantin suurempi tartuttavuus on selvää, vielä ei tiedetä, aiheuttaako delta vakavampaa koronasairautta. The Washington Postin haastattelemien terveydenhuoltoalan ammattilaisten havaintojen mukaan näin saattaa olla.

Louisiannassa sijaitsevan Baton Rouge general -sairaalan tehohoitoyksikön johtajan Stephen Brierren mukaan näyttää siltä, että sairaalahoidossa olevat joutuvat hengityskoneeseen nopeammin.

– Tämä perustuu meidän huomioihimme eikä ole tässä pisteessä mitenkään todistettua, mutta ihmiset sairastuvat nopeammin, Brierre sanoo lehdelle.

Willis-Knighton lääkärikeskuksessa niin ikään Louisiannassa työskentelevä hoitajaharjoittelija Emily L. Tull puolestaan toteaa lehdelle havainneensa enemmän munuaisten toiminnan häiriöitä, maksavaurioita sekä veritulppia sen jälkeen, kun deltavariantti syrjäytti muut koronamuunnokset.

Yhä useammat potilaat joutuvat hänen mukaansa viettämään pidempiä aikoja hengityskoneissa ja monet potilaat ovat niin sairaita, että tarvitsevat oman hoitajan.

Alabaman yliopistollisesta sairaalasta puolestaan kerrotaan, että sairaalahoitoon joutuneet koronapotilaat ovat aiempaa nuorempia ja myös koroaan kuolevat potilaat ovat nyt nuorempia. Lisäksi elintoimintoja ylläpitäviä laitteita joudutaan käyttämään aiempaa enemmän.

– Delta saattaa olla muita variantteja vahingollisempi, sanoo yliopiston tartuntatautiosaston johtaja Jeanne Marrazzo.

Tartuntatautivirasto CDC:n tuoreiden tilastojen mukaan rokotteet näyttävät kuitenkin suojaavan hyvin koronataudin vakavalta muodolta. Elokuun 2. päivään mennessä täyden rokotesarjan saaneista 164 miljoonasta yhdysvaltalaisesta alle 0,001 prosenttia on kuollut ja alle 0,005 prosenttia on joutunut sairaalahoitoon, kertoo CNN.

Lue myös:

    Uusimmat