Näin lakko näkyy huomenna kaupoissa – "Olemme tehneet valmiussuunnitelmia"

4:25img
Kesko pyrkii pitämään kaikki kaupat auki lakosta huolimatta.
Julkaistu 08.02.2023 16:22(Päivitetty 08.02.2023 16:37)

MTV UUTISET – STT – ALEC NEIHUM

Kesko kertoo tehneensä valmiussuunnitelmia huokenna torstaina alkavia kaupan alan lakkoa ajatellen. 

Lakot alkavat huomenna kello viideltä aamulla 160:ssa Keskon ja S-ryhmän marketissa sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa. 

Lakot kestävät kaksi vuorokautta. Palvelualojen ammattiliitto PAM on julkaissut listan kaupoista ja alueterminaaleista, jotka ovat lakkojen piirissä.

Lue myös: Näihin 160 kauppaan lakko iskee torstaina – katso oman paikkakuntasi tilanne

Keskon Huovinen: Lakko ei sulje kaikkia kauppoja

Keskon johtaja Petteri Huovinen kertoo, että lakko koskettaa Keskossa tässä vaiheessa 46 Citymarkettia eri puolilla Suomea.

– Varmuudella voidaan sanoa, että lakko ei sulje missään tapauksessa kaikkia. Meidän tavoitteenamme on pitää kaikki auki, Huovinen sanoo MTV Uutisille.

– Lopulta tilanne työpäivän aamuna näyttää, missä määrin ja missä laajuudessa kaupat ovat auki palveluiltaan ja muilta toiminnoiltaan.

Kaupoissa työskentelisivät Huovisen mukaan lakkojen aikana kauppojen esihenkilöt.

– Mutta samalla tietysti tarjotaan työtä sille henkilöstölle, joka siihen työpisteeseen kuuluu.

– Eli me tarjoamme töitä, koska sitä on tarjolla.

Huovisen mukaan tarjoukseen on myös tartuttu.

– Näin me uskotaan tällä hetkellä. Keskustelu on tietysti hienovaraisesti ja sensitiivisesti käytävä, ei painostamalla, vaan kysymällä, onko tulossa töihin. Sillä me voidaan vähän päätellä, onko meillä kenties työvoimaa saatavilla, Huovinen muotoilee.

Tietysti toivotaan, että asiakkaille tämä juuri näkyisi

Huovinen sanoo toivovansa, että lakko ei näkyisi asiakkaille lopulta juuri mitenkään ja että asiakaspalvelu sujuisi mahdollisimman normaalisti

– Tietysti me kauppakohtaisesti olemme tehneet valmiussuunnitelmia. Katsotaan ne tärkeimmät kriittisimpien tehtävien täyttäminen, kuten kassapalvelut, ja sen mukaan, miten työvoimaa saapuu paikalle, asetellaan tehtäviä siellä. 

Myös logistiikka-alan lakkoon varauduttu

Kesko on Huovisen mukaan varautunut myös maanantainalle uhattuun logistiikka-alan lakkoon.

– (On tehty) tiettyä ennakollista tankkausta, niin sanotusti.

Huovisen kertoo Keskon ”lähtenyt siitä”, että tuotepuutokset on mahdollisimman vähäisiä. 

– Ainakin korvaavia tuotteita löytyy. Eli jos ei löydä juuri suosikkituotettaan, siihen löytyy ainakin korvaaja.

Myös S-ryhmä pyrkii pitämään kaupat auki

Myös S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho sanoo, että lakko ei tule juurikaan näkymään asiakkaille valtaosassa S-ryhmän myymälöistä.

– Kyseessä on kahden päivän lakko, joka koskee pientä määrää meidän myymälöistämme. Kokonaisuutemme kattaa yli tuhat vähittäiskauppamyymälää, Päällysaho sanoo.

Valtaosa myymälöistä pyritään hänen mukaansa pitämään auki lakoista huolimatta, mutta joitakin poikkeuksia voi olla luvassa.

– Poikkeuksia voi olla palvelun tarjonnassa, ja jos jonkin Prisman johtaja torstaina toteaa, että henkilökuntaa on liian vähän, niin sitten poikkeuksia voi olla aukioloajoissa tai mahdollisesti joku myymälä suljetaan.

Kauppojen hyllytarjontaan Päällysaho ei juuri usko tämän viikon lakkojen vaikuttavan.

– Myymälöissä on tällä hetkellä hyvä hyllytarjonta. Mikäli joku yksittäinen tuote loppuisi, niin sille löytyisi varmasti korvaava tuote.

Lähestyvät lakot eivät ainakaan tähän aamupäivään mennessä olleet näkyneet S-ryhmän myymälöissä. Päällysahon arvion mukaan kuluttajat ovat ymmärtäneet, että kyseessä on muutaman päivän kestävä ja vain osaa myymälöistä koskeva lakko, joten erityistä hamstraustarvetta ei ole syntynyt.

"Syytä hamstraukseen ei ole"

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) mukaan kaupan alan lakko voi näkyä asiakkaille yksittäisten tuotteiden puutteena sekä jonoina auki olevissa myymälöissä.

– Ruokaa riittää päivittäistavarakaupan kautta edelleen lakkojenkin aikana ja niistä huolimatta, PTY:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen sanoo.

Kulonen muistuttaa, että Suomessa on 2 800 päivittäistavarakaupan myymälää ja tämän viikon lakko koskee vain osaa niistä. Yrityksissä lakkoihin on pyritty myös valmistautumaan.

–  Kaikki varastotila, mitä liikenee, on täytetty, jotta olisi pieni puskuri ainakin joissain tuotteissa.PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, että myös kuluttajien ostokäyttäytymisellä on suuri vaikutus siihen, miten lakkojen vaikutukset näkyvät kaupoissa asiakkaille.

– Syytä hamstraamiseen ei ole. Pandemian aikana kuitenkin nähtiin, että kuluttajat voivat saada hyllyt tyhjiksi, jonka jälkeen ne täytetään jälleen. Keskeinen viesti on kuitenkin se, että ruokahuollon pitäisi myös lakkojen aikana toimia päivittäistavarakaupassa ihan hyvin.

Osapuolten näkemykset kaukana toisistaan

Huomenna alkavien lakkojen kerrottiin toteutuvan sen jälkeen, kun tiistaina käyty sovittelu päättyi tuloksettomana.

–  Työriidan osapuolten näkemykset ovat sovittelijan mukaan edelleen niin kaukana toisistaan, ettei tässä vaiheessa ole vielä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi.

Sovittelija kertoi keskustelevansa osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua voidaan jatkaa.Kaupan liitto kertoi tiistaina tehneensä PAMille yleisen linjan mukaisen palkankorotusesityksen, joka olisi huomioinut erityisesti pienipalkkaisia myyjiä yleistä linjaa paremmalla korotuksella. Kaupan liiton palkankorotusesitys sisälsi myös kertakorvauksen, joka olisi tullut maksuun jo maaliskuussa.

– Kaupan liitto oli valmis hyväksymään PAMille tärkeän logistiikan palkkausjärjestelmän uudistuksen sekä palkallisten perhevapaiden lukumäärän kasvattamisen, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoi tiedotteessa.

Kaupan liitto kertoi olleensa myös valmis keskustelemaan myyjien palkkausjärjestelmän kehittämisestä PAMin tavoitteiden suuntaisesti.

– Uudistuksessa työehtosopimus tunnistaisi vaativammat myyjien työtehtävät nykyistä paremmin. Lisäksi työnantajilla olisi ollut valmiutta myyjien taulukkopalkkojen ylimääräisiin korotuksiin. Uudistukset edellyttävät vahvaa yhteistä tahtoa, molemminpuolista sitoutumista ja luottamusta, eikä niitä rakenneta lakkoilemalla, Lavikkala sanoi.

PAMin mukaan työntekijäliitto ja Kaupan liitto olivat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan, myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä.

– PAMin tavoitteena on edelleen, että kaupan alan työntekijöille tehdään kunnollinen palkankorotus, joka turvaa ostovoimaa ja tuo helpotusta inflaation nostamien kustannusten keskellä. Tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta palkkoihin, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa.

Ensi viikolle suunnitteilla lisää lakkoja

Jos työriitaan ei saada sopua tällä viikolla, seuraava kaupan alan lakko koittaisi varastoissa, tukuissa ja logistiikkakeskuksissa jo ensi maanantaina. Ensi viikon torstaihin kestävä lakko koskisi 47:ää toimipaikkaa, ja sen piirissä olisi noin 4 000 työntekijää.

Tämänviikkoista mittavampi markettilakko taas olisi tulossa 16.–18. helmikuuta. Lakko koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 ihmistä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit.

Ensi viikon lakot voisivat vaikuttaa kauppoihin hieman laajemmin. Logistiikkatoimintoihin kohdistuva lakko vaikuttaisi kauppoihin, koska tuotteiden toimitukset myymälöihin hoidetaan niiden kautta, Kulonen sanoo.

– Myös ensi viikolla alkavaksi suunnitellulla ahtaajien lakolla voi olla tuontituotteiden osalta vaikutuksia, jotka näkyvät kuluttajille kaupassa. Tuoteryhmistä hedelmiin ja vihanneksiin voi tulla joitain hetkellisiä tuotepuutoksia. Siitäkin huolimatta ruokaa riittää Suomessa.

Jos kaupan alan lakot toteutuvat ensi viikolla, voi mennä viikkoja ennen kuin kauppojen tuotevalikoimat palaavat ennalleen, Kulonen sanoo.

– Määrällisesti tuotteita saadaan nopeasti sen jälkeen, kun varastotoiminnot toimivat jälleen normaalisti ja myymälöissä on henkilöstöä. Tuotevalikoima ei kuitenkaan ole välttämättä kuluttajalle heti sama.

Ensi viikolle kaavailtu varastoihin ja tukkuihin kohdistuva lakko vaikuttaisi myös niin sanottuun Foodservice-tukkukauppaan, jonka kautta toimitetaan raaka-aineita muun muassa kuntien ja hyvinvointialueiden ruokapalveluihin eli sairaaloihin, tehostetun palveluasumisen yksiköihin, päiväkoteihin sekä kouluihin.

Jos logistiikkatoimintoihin kohdistuvat lakot toteutuvat, on vaarana, etteivät tukkukaupan asiakkaat saa aterioiden raaka-aineita.

Tuoreimmat aiheesta

Työtaistelut