Pienillä paikkakunnilla ollaan kaupunkilaisia tarkempia siitä, keille voitosta kerrotaan.
Merkittävin ero menneisyyden ja tämän päivän lottovoittajien välillä on siinä, miten omaan voittoon suhtaudutaan. Loton tiedottaja Niina Vieno kertoo, että ennen voittajia saatettiin haastatella ja heidän nimensä ja kuvansa julkaista, kun nykyään voittajat ovat varovaisempia.
– Lottovoittajat ovat muuttuneet samalla kuin aika on muuttunut muutenkin. Suurin osa voittajista haluaa salata voittonsa. Siitä kerrotaan vain lähimmille ihmisille.
Vieno uskoo varovaisuuden johtuvan siitä, että muiden ihmisten suhtautuminen voittoon pelottaa.
– Sitä, että tuleeko kateutta tai muuttuuko ihmisten suhtautuminen jotenkin.
Varovaisuus jakaa myös pieniltä paikkakunnilta ja suurista kaupungeista tulevia voittajia. Kaupungeissa voiton salaaminen on helpompaa eivätkä voittajat ole yhtä varuillaan.
– Mitä pienemmältä paikkakunnalta voittaja tulee, sitä varovaisempi hän usein on. Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa ja muiden asioista puhutaan enemmän, jolloin tieto voittajasta leviää helposti, Vieno selittää.
Sillä, mihin voitto käytetään, ei ole juuri eroa menneen ja nykyisen tai kaupungin ja maaseudun välillä. Omistusasunnon, kesämökin tai auton osto, lainojen maksu ja matkustelu ovat edelleen ehdottomasti suosituimpia tapoja käyttää lottorahat.
– Totta kai asuinpaikka näkyy sillä lailla, että jos itsellä tai vanhemmilla on maatilaa, niin saatetaan ostaa uusi traktori, tehdä tilalla jotain tai sijoittaa esimerkiksi metsää, mitä kaupunkiasujat eivät ehkä tee. Siellä mietitään ennemmin sijoitusasuntoa.
Veikkaus kutsuu kaikki lotossa voittaneet kahviille yhtiön työntekijän kanssa. Ovatko kahvittajat usein kateellisia voittajille – onko voiton salailussa siis järkeä?
– En ole kertaakaan tuntenut kateutta. Kaikillahan on voittoon samat mahdollisuudet!