Näin orgasmin saaminen voi muuttaa aivoja

Voiko tietty seksiasento auttaa saavuttamaan orgasmin? 3:17
KATSO MYÖS: Voiko tietty seksiasento auttaa saavuttamaan orgasmin?

Tutkimus kertoo kiinnostavaa tarinaa orgasmien ja aivotoiminnan yhteyksistä.

Orgasmit voivat muuttaa aivoja – kirjaimellisesti. Tutkimus eLife-lehdessä havaitsi, että parittelu ja parinmuodostus aktivoivat monia aivoalueita enemmän kuin aiemmin on uskottu, kertoo PsyPost.

Texasin yliopiston tutkimus tehtiin ihmismakuuhuoneiden sijaan preeriamyyrillä. Ihmisiin sen tuloksia ei siis täysin voi soveltaa. Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää, vaikuttaako seksi pitkäkestoisen rakkauden syntyyn.

Seksi aiheutti toimintaa 68 eri aivoalueella

Tutkimuksessa käytettiin microtus ochrogaster -lajin myyriä, koska niiden sosiaaliset ja paritteluun liittyvät tavat, kuten yksiavioisuus ja pitkäaikaiset suhteet, ovat samantapaisia kuin ihmisten.

Preeriamyyrien elämä tosin on ihmissuhteisiin verrattuna melko myrskyisää. Ne intoutuvat makuuhuonepuuhiin yleensä jo 30 minuutin kuluttua tapaamisestaan; romanttinen kohtaaminen johtaa parisuhteeseen, joka voi kestää koko myyrän eliniän. Myyräpuolisot sukivat toisiaan, lohduttavat toisiaan stressin hetkellä, kasvattavat poikaset ja puolustavat reviiriään yhdessä.

Tutkimuksessa oli mukana yli 200 myyrää, joista tehtiin pareja erilaisissa olosuhteissa.

Tutkimuksessa havaittiin sekä uros- että naarasmyyrillä lähes samantapaista aivotoimintaa 68 eri aivoalueella parittelun, parinmuodostuksen ja kestävän suhteen kehittymisen aikana. Suurinta osaa tutkijoiden tunnistamista aivoalueista ei aiemmin ollut yhdistetty sitoutumiseen.

Seksin vaikutus aivoihin samanlaista sukupuolesta riippumatta?

Tutkimuksessa havaittu samankaltaisuus uros- ja naarasmyyrien aivotoiminnassa kiintymisprosessin aikana haastaa olemassa olevia oletuksia siitä, että erot sukupuolessa tai hormoneissa johtaisivat erilaisiin vaikutuksiin aivoissa. Seksi näyttikin vaikuttavan sukupuolesta riippumatta samoin. 

Tutkimusta tehnyt professori Steven Phelps kuvasi tätä "yllätykseksi".

– Hormonit, kuten testosteroni, estrogeeni ja progesteroni, ovat tärkeitä käyttäytymiselle seksuaalisuuden, aggressiivisuuden ja vanhemmuuden suhteen, joten vallitseva hypoteesi oli, että aivotoiminta parittelun ja parinmuodostuksen aikana olisi myös erilaista sukupuolten välillä, Phelps kuvaa tiedotteessa.

Pariutumista ennusti parhaiten siemensyöksy

Uroksen siemensyöksy ennusti parhaiten myyrien sitoutumista. Sekin vaikutti uros- ja naarasmyyriin samalla tavalla; myös naaraiden sitoutumiseen liittyvä aivotoiminta lisääntyi, mikäli uros saavutti siemensyöksyn.

Vaikuttaakin siltä, että ejakulaatiolla parittelun aikana on ratkaiseva rooli parinmuodostuksessa ja siihen liittyvien aivoalueiden aktivoinnissa. Phelps huomauttaa, että naarasmyyrän orgasmia oli tutkimuksessa mahdotonta mitata käyttäytymien perusteella. Hänen mukaansa kuitenkin vaikuttaa siltä, että orgasmireaktio koordinoi sitä, muodostuuko parin välille side.

– Se tarkoittaisi, että orgasmit voivat toimia keinona lisätä yhteyttä, kuten ihmisten suhteen on pitkään ehdotettu, hän sanoo.

Myyrätutkimuksen avulla luotu aivokartta antaakin vinkkejä siitä, millaisia alueita ihmisaivoissa kannattaisi tutkia, kun selvitetään läheisten suhteiden syntyä.

Tutkimuksessa oli rajoitteensa eikä se välttämättä kyennyt ottamaan huomioon kaikkia tekijöitä, jotka parinmuodostukseen vaikuttavat. Lisäselvityksiä aiheesta tarvitaankin edelleen.

Katso myös: Voiko mies tunnistaa naisen orgasmin?

Voiko mies tunnistaa naisen orgasmin? 4:21
Haastattelussa Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen.

Lue myös:

    Uusimmat