Seksi voi olla kuin huumetta: Turkulaistutkimuksessa selvisi, että orgasmi vapauttaa opioideja aivoissa

Näin mystinen eturauhanen löytyy 2:10
KATSO MYÖS: Peniksellinen voi saada suunnatonta nautintoa eturauhasen stimuloinnista. Seksuaalineuvoja Joonas Pesonen kertoo MTV:n Seksimyytit-sarjassa, kuinka eturauhanen löytyy.

Turun PET-keskuksen ja Åbo Akademin tutkimus paljastaa, että aivoissa vapautuu opioideja orgasmin aikana. Tutkimuksen keskiössä olivat miehet, mutta todennäköistä on, että naisen aivot reagoivat nautintoon samalla tavalla.

Suomalaistutkijat ovat osoittaneet PET- ja magneettikuvauksen avulla, että miesten aivoissa vapautuu opioideja orgasmin aikana. Aivokuvista kävi ilmi myös, että seksuaalinen nautinto aktivoi miesten aivoja laaja-alaisesti.

– Orgasmin jälkeen opioiditoiminta kiihtyi hippokampuksessa. Tämä alue osallistuu erityisesti tunteiden ja muistitoimintojen säätelyyn. Peniksen hyväileminen ennen orgasmia kiihdytti toimintaa hippokampuksessa, mutta myös aivojen tunteita ja kosketustietoa käsittelevillä alueilla, kertoo tutkimusta johtanut professori Patrick Jern Turun yliopiston uutisessa.

Orgasmi vapautti aivoissa opioideja samalla tavalla kuin syömiseen tai toisten ihmisten seuraan liittyvät nautinnot.

Kartta aivojen opioidireseptoreista PET-kameralla kuvattuna
Kartta aivojen opioidireseptoreista PET-kameralla kuvattuna. 

Aivojen omat opiaatit säätelevät siis yleisesti monenlaisten nautintojen kokemista. PET-tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voida tietää, liittyikö opioidien vapautuminen orgasmiin vai pelkästään seksuaalisen koskettamisen aiheuttamaan nautintoon, kertoo professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta.

Apua orgasmihäiriöihin?

Professori Jernin mukaan tutkimustulokset voivat olla hyödyllisiä kehitettäessä uusia hoitoja miesten orgasmivaikeuksiin.

Orgasmi- ja siemensyöksyhäiriöiden taustatekijöistä tiedetään hyvin vähän. Orgasmiin johtavien mekanismien ymmärtäminen neurobiologisella tasolla on edellytys sille, että voidaan tulevaisuudessa kehittää parempia hoitokeinoja.

Seksimyytit-sarjan ensimmäinen jakso keskittyy peniksellisen nautintoon. Juttu jatkuu videon alla.

Mystinen eturauhanen ja tutkimusmatka miesten seksileluihin 15:11
Jaksossa selviää, mitä seksileluja miehet ostavat eniten ja millaisia vääriä uskomuksia eturauhaseen ja anaaliseksiin liittyy.

Jern ottaa esimerkiksi nopean siemensyöksyn hoidon.

Vaivaa hoidetaan nykypäivänä SSRI-lääkkeillä, joita käytetään tyypillisesti masennuksen ja ahdistushäiriön hoitoon.

Osalle SSRI-lääkkeet aiheuttavat melko paljon sivuvaikutuksia ja siksi olisi hyvä, jos voitaisiin keksiä nykyistä tehokkaampi ja turvallisempi hoitokeino. Lisäksi kokemukset lääkkeen toimivuudesta vaihtelevat: osalle ne toimivat, toisille eivät. 

Tästä syystä fokuksessa oli vain miesten nautinto

Syy siihen, miksi orgasmin ja seksuaalisen nautinnon vaikutuksia naisten aivoihin ei turkulaistutkimuksessa selvitetty, piilee rahoituksessa.

Suomen Akatemia myönsi rahoituksen tutkimusprojektille, joka koski siemensyöksyhäiriöitä. Jos olisimme kutsuneet tutkimukseen myös naispuolisia henkilöitä, olisimme käyttäneet rahoitusta eri tarkoitukseen, mihin ne oli myönnetty, selvittää Jern asiaa MTV Uutisille.

Meitä olisi kyllä kinnostanut tutkia myös naisia. Toivottavasti saamme tulevaisuudessa lisärahoitusta, jotta voisimme tehdä vastaavanlaisen tutkimuksen naisille.

Näin käytät kondomia oikein ja turvallisesti. Juttu jatkuu videon alla.

Näin asetat kondomin oikein 2:31
Kondomin käyttö emätinyhdynnän, anaaliseksin ja suuseksin aikana suojaa sekä sinua että kumppaniasi seksitartunnalta. Kondomi ehkäisee myös raskautta.

Jern kuitenkin arvioi, että tutkimustulokset olisivat hyvin samankaltaisia myös silloin, jos koehenkilöinä olisi naisia.

Emme tietysti voi sanoa varmuudella, että näin on, mutta olisin hyvin yllättynyt, jos löydökset naisten aivoista eivät olisi samankaltaisia. 

Koska opioideja vapautuu aivoissamme, kun teemme jotain miellyttävää, olisi melko yllättävää, jos naisen aivoissa niitä ei vapautuisi seksin tai orgasmin aikana, Jern summaa.

Näin intiimi tutkimus toteutettiin

Tutkimukseen osallistui kuusi vapaaehtoista pariskuntaa.

Tutkimus toteutettiin siten, että miesten naispuoliset kumppanit hyväilivät näiden peniksiä, sillä PET-kuvauksen aikana liikkuminen olisi voinut pilata kuvat ja itsetyydytyksestä arveltiin tulevan liikaa liikettä.

Osallistujien yksityisyydestä huolehdittiin tutkimuksen aikana siten, etteivät tutkijat voineet nähdä tai kuulla pariskuntia kokeen aikana. Tutkittavilla oli kuitenkin mahdollisuus tavoittaa tutkijat koko ajan niin halutessaan.

Tutkimuksen kulku käytiin yksityiskohtaisesti läpi osallistujien kanssa etukäteen, ja heille kerrottiin hetki hetkeltä, mitä tutkimuksen aikana tapahtuisi, kertoo professori Jern.

PET-kamera ja magneettikuvauslaite eivät ole kovinkaan romanttisia paikkoja seksin harrastamiseen, mutta silti kaikki osallistujat saivat orgasmin tutkimuksen aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat