Näin paljon Harryn ja Meghanin elämä on maksanut veronmaksajille – ja tämän verran se saattaa vielä tulevaisuudessa kustantaa

Velvollisuuksistaan vetäytyvien prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin kuninkaallisen elämän edesottamukset ovat maksaneet englantilaisille veronmaksajille kymmeniä miljoonia euroja. 

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan pudottivat jättimäisen kuninkaallisen pommin keskiviikkona 8. tammikuuta ilmoittamalla, että he aikovat vetäytyä syrjään kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Herttuapari ilmoitti asiasta Instagram-tilillään ja asiasta tiedottamisen yhteydessä he kertoivat myös haluavansa olla jatkossa taloudellisesti riippumattomia brittihovista sekä aikovansa viettää tulevaisuudessa enemmän aikaa Pohjois-Amerikassa.

Herttuaparin päätös on aiheuttanut valtavasti kohinaa sekä spekulaatiota parin tulevaisuudesta. Kuninkaallisen perheen ydinjäsenet kuningatar Elisabetkruununprinssi Charles ja prinssi William kokoontuivat maanantaina 13. tammikuuta keskustelemaan prinssi Harryn kanssa hänen ja Meghanin tulevaisuudesta. 

Ilmoitus on aiheuttanut myös runsaasti keskustelua siitä, miten pari aikoo tulevaisuudessa rahoittaa elämänsä, joka on jatkossakin täynnä suuria kustannuksia. 

Harry ja Meghan ovat saaneet tähän mennessä kuninkaallisista edustustehtävistään palkkaa, jota kutsutaan hallitsijan palkkioksi. Kaikki kuninkaallisen perheen edustustehtäviä suorittavat jäsenet saavat tämän palkkion työstään riippuen edustustehtäviensä määrästä. Hallitsijan palkkion suuruus on noin viisi prosenttia Harryn ja Meghanin vuosituloista, suurimman osuuden tullessa Harryn isän prinssi Charlesin varoista. 

Herttuaparin elämää ja sen virstanpylväitä on rahoitettu pitkälti verorahoin.

Harry ja Meghan menivät naimisiin vuoden 2018 toukokuussa näyttävästi St. Georgen kappelissa Windsorin linnassa. 2640 ihmistä oli kutsuttu seuraamaan pariskunnan häitä Windsorin linnaan ja noin 600 ihmistä seurasi vihkiseremoniaa kappelin sisällä. Näistä vieraista 200 oli kutsuttu hääparin vastaanotolle, jonka prinssi Charles isännöi Frogmore Housessa. Häitä seurasi television välityksellä noin 1,9 miljardia ihmistä ympäri maailman. 

Häät maksoivat noin 37 miljoonaa euroa, josta vajaat 35 miljoonaa euroa oli verorahoja. Harryn ja Meghanin häät olivat näin ollen vuosikymmenen kalleimmat kuninkaalliset häät – jopa kalliimmat kuin prinssi Williamin ja tämän puolison herttuatar Catherinen, jotka menivät naimisiin vuonna 2011. Heidän häänsä maksoivat noin 10,6 miljoonaa euroa vähemmän.

Häiden jälkeen Windsorin linnan lähellä sijaitseva Frogmore Cottage remontoitiin uudeksi kodiksi Harrylle ja Meghanille. Tämä remontti maksoi veronmaksajille noin 2,7 miljoonaa euroa. Kyseinen tapaus synnytti melko paljon närää Isossa-Britanniassa, varsinkin silloin kun Harry ja Meghan päättivät viettää esikoisensa, vuoden 2019 toukokuussa syntyneen Archie Harrisonin ristiäisiä yksityisesti. Paikalla ei saanut olla tuolloin lainkaan mediaa. 

Tuolloin keskusteltiin paljon siitä, mitä brittiläiset  veronmaksajat saavat vastineeksi siitä, että he rahoittavat kuninkaallisten elämää – mukaan lukien heidän luksusasuntojensa ylläpitotyöt ja remontit. Harryn ja Meghanin kohdalla on toistaiseksi epäselvää, mitä heidän Frogmore Cottagen kodilleen tapahtuu, mutta ilmeisesti herttuapari haluaisi pitää tämän Ison-Britannian kotinaan vaikka he astuvat sivuun kuninkaallisista velvollisuuksistaan.

Harryn ja Meghanin elämä saattaa jatkossakin maksaa miljoonia veronmaksajille pitkässä juoksussa. Vaikka he astuvat sivuun velvollisuuksistaan ja alkavat työskennellä omilla tahoillaan, koko maailman tuntemina henkilöinä he tarvitsevat muun muassa jatkuvia turvatoimia. Tällä hetkellä paria saattaa paikasta toiseen vähintään kuusi viranomaista, ja joululomallaan heillä oli mediatietojen mukaan ympärillään parhaimmillaan jopa kymmenen poliisin ryhmä. 

Vastaavien turvatoimien pyörittäminen maksaa vajaat 700 000 euroa vuodessa. Asiantuntijat ovat pohtineet, onko herttuapari ottanut tätä huomioon päätöksenteossaan ja mikä tärkeintä: kuka nämä kulut jatkossa maksaa, kuninkaallinen perhe edelleen vai he itse, yksityishenkilöinä. 

Toistaiseksi herttuaparin turvallisuudesta huolehditaan kansallisin varoin, sillä he ovat kansainvälisesti tunnettuja ja suojeltuja henkilöitä. Tämä saattaa kuitenkin muuttua tulevaisuudessa, mikäli kuninkaallinen perhe eli käytännössä prinssi Charles päättää vääntää herttuaparin loputkin kuninkaalliset rahahanat kiinni. 

Lisäksi on epäselvää, millä herttuaparin tulevat matkat ja erityisesti sahaaminen Kanadan ja Ison-Britannian välillä rahoitetaan. Kuninkaallisten kansainväliset matkat rahoitetaan niin ikään pitkälti verorahoin ja suurin osa tästä rahoituksesta otetaan nimenomaan hallitsijan palkkiosta. 

Vuonna 2019 Harry ja Meghan joutuivat laajan kritiikin kohteeksi matkustettuaan neljä kertaa yksityiskoneella yhdentoista päivän sisällä. Pariskunta on ollut äänekäs puhumaan ilmastonmuutoksesta sekä sen vakavuudesta, joten paria syytettiin tuolloin tekopyhyydestä – lisäksi neljä yksityislentoa eivät olleet halvin tapa matkustaa. 

Seurustellessaan Harry ja Meghan tosin käyttivät tiettävästi reittilentoja ja lensivät muun muassa Norjaan käyttäen Norwegian-lentoyhtiötä. Harry on myös aiemmin todennut lentäneensä suurimman osan elämänsä lennoista reittilennoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat