Pettymystä ja suuttumusta! Herttuaparin hatkat järkyttivät Britanniaa

Prinssi Harryn ja hänen puolisonsa herttuatar Meghanin vetäytymisilmoitus hovista järkytti ja suututti.

Britannian kuninkaallisen perheen torstaiaamu alkoi keskellä suurta mediakohua. Sussexin herttuapari eli prinssi Harry ja hänen puolisonsa herttuatar Meghan ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana vetäytyvänsä kuningasperheen ytimestä ja siirtyvänsä kohti seuraavia, jännittäviä vaiheita.


Pariskunta aikoo vastedes asua osin Pohjois-Amerikassa ja keskittyä omiin hyväntekeväisyyshankkeisiinsa. Täsmällisemmin pariskunta ei tulevia työtehtäviään tai asuinpaikkaansa avannut. Mahdollista on, että uusi osoite löytyy Kanadasta tai Yhdysvaltain länsirannikolta, missä herttuattaren äiti asuu.


Harryn ja Meghanin yllättävää ilmoitusta on verrattu jopa kuningas Edvard VIII kruunusta luopumiseen vuonna 1936, kun tämä halusi avioitua Wallis Simpsonin kanssa.
Brittimedian otsikoissa todettiin torstaina muun muassa, että Harry ja Meghan irtisanoutuivat firmasta, jättävät kuninkaallisen roolinsa, aiheuttavat välirikon palatsissa tai aloittivat sisällissodan.

Eräillä etusivuilla kuvattiin kuningattaren raivoa tai tyrmistystä herttuapariskunnan lopettamispäätöksen jälkeen. Useat otsikot hämmästelivät, että kuningattarelle ei ollut kerrottu asiasta etukäteen.



Pettymystä ja suuttumusta



Pariskunnan pommiksi luonnehditun ilmoituksen on kerrottu aiheuttaneen syvän juovan muun perheen ja pariskunnan välille erityisesti siksi, että ratkaisusta ei etukäteen päätetty suvun kesken. Yleensä kuningasperheen pienemmätkin muutokset neuvotellaan valmiiksi ja ne julkistetaan huolellisen ennakkosuunnittelun jälkeen.


Mediassa on kerrottu 93-vuotiaan kuningatar Elisabetin "pettyneen". Suomeksi tämä tarkoittaa, että hän on järkyttynyt ja sydämistynyt pojanpoikansa ratkaisusta. Kuningattaren omaa elämää on hallinnut loppuun saakka viety velvollisuudentunto kuningashuonetta ja Britanniaa kohtaan. Se, että hyvissä voimissa oleva nuoripari yllättäen päättää siirtyä kohti uutta ja laistaa velvoitteistaan, tuskin istuu työteliään monarkin pirtaan.


Prinssi Harryn isän prinssi Charlesin ja William-veljen on kerrottu raivostuneen tiedosta ja tavasta, jolla pariskunta asian, niin kutsutun "Megxitin" julkisti.
Pariskunnan henkilökunta ei ilmeisesti ollut tietoinen esimiestensä päätöksestä, joten epäselvää on myös, missä muodossa henkilöstön työsuhteet mahdollisesti jatkuvat.


Edustaminen käy oikeasta työstä



Pariskunta ilmoitti myös aikovansa vastedes olla taloudellisesti riippumaton. Kuninkaallisen perheen ydin saa vuosittaisen palkkion vastineeksi lukuisista virallisista edustustehtävistään.


Näiden tehtävien määrä tilastoidaan tarkoin julkisuudessa, sillä kuninkaallisten odotetaan huolehtivan velvoitteistaan asianmukaisesti huomattavien taloudellisten etujensa ja muiden etuoikeuksiensa tähden.


Esimerkiksi prinsessa Anne työskenteli viime vuonna 167 päivää edustustehtävissä. Prinssi Charlesilla oli 125 virallista työpäivää ja kuningatar Elisabetilla 67, vaikka hän on jo 93-vuotias. Näiden tehtävien lisäksi kuninkaallisen perheen jäsenet osallistuvat epävirallisiin tilaisuuksiin ja antavat nimensä käyttöön esimerkiksi eri hyväntekeväisyyshankkeisiin.


Harryn ja Meghanin ilmoitus ryhtyä taloudellisesti riippumattomaksi merkitsee käytännössä, että he aikovat luopua virallisista tehtävistään. Koska pariskunnan ratkaisu tuli hoville yllätyksenä, käydään heidän tulevasta roolistaan mitä ilmeisimmin vielä jatkoneuvotteluita. Hovi on lausunnossaan kuvannut tilannetta monimutkaiseksi ja sitä se mitä suurimmassa määrin onkin.


Uudet julkisuuslinjaukset



Prinssi Harry suhtautuu kielteisesti julkisuuteen. Hän ei ole peitellyt kriittistä näkemystään mediasta eikä epäröinyt suojella yksityisyyttään. Jatkossa Harry ja Meghan eivät enää sitoudu kuninkaallisen perheen vakiintuneisiin medialinjauksiin tai käytäntöihin.


Pariskunta julkisti ilmoituksensa myötä myös uudet verkkosivunsa. Niillä määritellään muun muassa pariskunnan tuleva suhde julkisuuteen. Harry ja Meghan päättävät itsenäisesti, miten ja minkä median kautta he esiintyvät, kuinka usein ja missä yhteyksissä sekä keille toimittajille he antavat haastatteluita – jos antavat.


Esimakua saatiin jo viime syksynä, kun Meghan toimi naistenlehti Voguen vierailevana päätoimittajana syyskuun numerossa. Moinen oli kuninkaallisissa piireissä ennenkuulumatonta.


Herttuapariskunnan uusien mediakäytäntöjen tavoitteena on paitsi säädellä julkisuuden määrää, myös vaikuttaa sävyyn, jolla heistä kirjoitetaan. Mikään uusi mediastrategia ei kuitenkaan estä ärhäkkää brittimediaa suhtautumasta kriittisesti kuninkaalliseen perheeseen tai hovi-instituutioon ja sen nyt jättävään herttuapariskuntaan.



Käytännön järjestelyt vielä auki


Prinssi Harrylla on huomattava yksityinen omaisuus, sillä hän on perinyt osan äitinsä varallisuudesta, ja hänen puolisonsakin on vauras aiemman näyttelijänuransa ansiosta.
Silti brittimediassa on alettu kysyä, miten pariskunta tarkkaan ottaen aikoo vastedes rahoittaa elämänsä. Pariskunta voisi mahdollisesti hyödyntää julkisuusarvoaan kaupallisesti, mutta tämä ei olisi ongelmatonta; kuninkaallisten ei ole sopivaa hyötyä asemastaan ja titteleistään.


Esimerkiksi turvallisuusjärjestelyt ovat kalliita, ja ne maksetaan yleisistä varoista. Myös kahdessa maassa asuminen ja niiden välillä liikkuminen aiheuttaa korkeat kulut.
BBC:n haastattelema Buckinghamin palatsin aiempi viestintäpäällikkö pohtii, mikä organisaatio ottaa vastuulleen pariskunnan turvallisuuden ja kuka tai mikä taho tämän maksaisi.

Maailmanlaajuisesti tunnettu perhe tuskin pystyy elämään ilman ympärivuorokautisia turvallisuusjärjestelyitä, vaikka vähentäisi julkisen elämänsä minimiin.
Harryn ja Meghanin asunto Windsorissa remontoitiin hiljattain perusteellisesti veronmaksajien rahoilla. Nyt kun pariskunta lähtee omille teilleen, voidaan perustellusti kysyä, oliko asianmukaista käyttää veronmaksajien rahoja moiseen, ja miten pariskunnan asumiskulut vastedes katetaan.

Lue myös:

    Uusimmat