Tässä tiivistelmä salibandyn säännöistä ja taktiikasta. Sarjajärjestelmästä voit lukea Otteluohjelma-sivulta.
Peliaika. Ottelu kestää 3 kertaa 20 minuuttia. Erien välissä on tauko virvokkeiden ostoon. Peliaika on tehokasta aikaa, eli kello pysähtyy pelikatkojen ajaksi. Aikaa kuluu kaiken kaikkiaan hiukan yli kaksi tuntia.
Jatkoaika. Huippusarjoissa pelataan tasatilanteessa korkeintaan viiden minuutin jatkoaika. Jos syntyy maali, peli päättyy siihen. Pudotuspeleissä jatkoaika on pitempi.
Aikalisä. Joukkue voi ottaa yhden 30 sekunnin aikalisän, ei kuitenkaan jatkoajalla.
Joukkueet. Joukkueessa on jääkiekon tapaan maalivahti ja viisi kenttäpelaajaa. Useimmissa joukkueissa ryhmityksessä on kaksi puolustajaa, keskushyökkääjä ja laitahyökkääjät. Eksoottisempia titteleitä ovat esimerkiksi libero ja laitanostaja.
Maalivahti voidaan jääkiekon tapaan korvata ylimääräisellä kenttäpelaajalla, yleensä se tehdään loppuhetkillä maalia haettaessa tai silloin, kun vastustajalle on tulossa jäähy.
Vaihdot. Joukkueet pyrkivät vaihtamaan pelaajia pelikatkojen aikana, mutta se onnistuu myös "lennossa" pelin käydessä. Silloin joukkue rauhoittaa tilanteen viemällä pallon oman maalinsa taakse.
Maalivahti. Pelaa yleensä polvillaan ja torjuu laukaukset. Saa pelata palloa käsin ollessaan maalin ympärillä näkyvällä suuremmalla maalialueella. Pienempi alue on maalivahdin alue, jonne kenttäpelaajilla ei ole asiaa jaloillaan. Maalivahti saa pitää palloa noin kolme sekuntia, sitten se on laitettava liikkeelle.
Tuomarit. Ottelun tuomitsee kaksi samanarvoista erotuomaria.
Vapaalyönti. Rikkeen jälkeen jatketaan useimmiten vapaalyönnillä. Toisen joukkueen pelaajien on mentävä vähintään kolmen metrin päähän pallosta.
Hyöty. Mikäli rikotulla joukkueella on rikkeen jälkeen edelleen pallo hallussa, voi erotuomari antaa pelin jatkua, mikäli tästä on enemmän hyötyä kuin vapaalyönnistä.
Sisäänlyönti. Joukkueen hosuttua pallon pois kentältä peli jatkuu toisen joukkueen sisäänlyönnillä, jonka saa ampua suoraan maaliin. Sisäänlyönti tapahtuu laidan vierestä. Jos pallo menee ulos päädystä, jatketaan "pisteeltä" kaukalon kulmasta.
Jäähy. Raskaammasta rikkeestä pelaaja tuomitaan jäähypenkille, jolloin toinen joukkue pääsee ylivoimapeliin. Jäähyjä ovat kuten jääkiekossa 2 minuuttia, 5 minuuttia ja henkilökohtainen 10 minuuttia. Kunnon rötöstelystä seuraa peli- tai ottelurangaistus, jolloin tuomari näyttää pelaajalle jalkapallon tapaan punaista korttia. Tästä seuraa viiden minuutin alivoima.
Jäähyaika seuraa peliaikaa eli ajassa 5.05 alkanut 2 minuutin jäähy päättyy kellon näyttäessä 7.05.
Siirretty jäähy. Kun rikottu joukkue pystyy jatkamaan hyökkäystä, peli jatkuu jääkiekon tapaan, kunnes rikkonut joukkue riistää pallon tai peli katkeaa muuten. Tuomareilla on käsi pystyssä ja hyökkäävä joukkue laittaa maalivahdin tilalle kuudennen kenttäpelaajan.
Rankkari. Kun pelaajaa rikotaan hyvässä maalintekopaikassa, joukkue saa rangaistuslaukauksen. Se tapahtuu keskipisteestä lähtevänä kuljetuksena. Pallon on liikuttava koko ajan eteenpäin, tai rangaistuslaukaus hylätään ja tuomari katkaisee suorituksen.
Yleisimmät rikkeet
Korkea maila: Palloa saa pelata mailalla vain alle polven korkeudella.
Mailaan lyönti: Vastustajan mailaa ei saa lyödä mailalla eikä potkaista.
Työntäminen: Vastustajaa ei saa työntää. Vaikeasti tulkittava sääntö, varsinkin kun peli on menossa koko ajan fyysisemmäksi.
Jatkuva väärä pelitapa: Kun tuomari näkee peräkkäin monta virhettä samalta joukkueelta, hän tuomitsee jäähyn jatkuvasta väärästä pelitavasta.
Taktiikkaa
Joukkueen yleisin ryhmitys on niin sanottu noppavitonen, jossa alinna on kaksi puolustajaa, keskellä keskushyökkääjä ja edessä kaksi laitahyökkääjää. Ryhmityksessä saattaa olla myös yksi pelaaja muita ylempänä tai alempana.
Ylivoimapelissä pyritään suoraan laukaukseen yhden tai kahden nopean syötön jälkeen. Ylivoimalla pelaava joukkue käyttää usein takakolmiota, jossa lähinnä keskiviivaa oleva taitava pelaaja syöttää jommallakummalla "siivellä" olevalle pelaajalle. Ylivoimaa voidaan pyörittää myös laidasta tai jopa maalin takaa.
Alivoimalla pelaava joukkue pyrkii saamaan pallon haltuunsa ja pitämään sitä itsellään tappaen aikaa, mieluiten vastustajan päässä kenttää. Varovainen joukkue lyö pallon heti toiseen päähän jääkiekon tapaan.
Vapaalyönti hyökkäysalueella on yksi parhaista maalintekotilaisuuksista. Yksinkertainen tehokas kuvio on syöttää pallo viereiselle pelaajalle, joka laukaisee suoraan syötöstä. Toinen suosittu versio on kierto, jossa pallo annetaan liikkuvalle miehelle ja tämä laukoo juoksusta sivuliikkeen jälkeen. Puolustava joukkue tekee muurin, jossa on 1-5 miestä.
Ajanpeluu alkaa ottelun lopulla. Johtava joukkue pyrkii pitämään palloa vastustajan päädyssä yrittämättäkään maalintekoa.
Maskin tekeminen kuuluu hyökkäyspeliin. Hyökkääjä seisoo maalivahdin edessä estääkseen tätä näkemästä palloa. Kuvioon kuuluu puolustaja, joka aloittaa sääntöjen rajamailla olevan painin maskimiehen kanssa. Maalinedustaa kannattaa seurata.
(Lähde: salibandy.net)