MTV Uutiset uutisoi viime viikolla, että poliisien keskuudessa on parhaillaan käynnissä kiivas keskustelu siitä, onko matka työtehtäviin työaikaa vai vapaa-aikaa.
Valtiovarainministeriön tuoreen tulkinnan mukaan poliisien matka-aika esimerkiksi joukkojenhallintatehtäviin toiselle paikkakunnalle ei ole enää työaikaa vaan omaa vapaa-aikaa, vaikka poliisi matkustaisi työtehtäviin virka-autolla ja poliisivarusteisiin sonnustautuneena.
SuomiAreenassa vierailleen Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Sami Hätösen mukaan uusi työaikakäytäntö on herättänyt paljon keskustelua poliisien keskuudessa.
– Maalaisjärjellä ajateltuna se toki kuulostaa omituiselta, että poliisimies virka-autolla virka-asussa kantaen virka-asetta ei olisi töissä. Se kuulostaa oudolta myös kansalaisten korvissa.
– Tähän toivoisi selkeyttä. Työntekijän näkökulmasta tämä herättää paljon keskustelua ja sitä oudoksutaan, Hätönen sanoo.
Poliisiylijohtajakin kommentoi
Hätönen muistuttaa kuitenkin, että poliisi on linjaorganisaatio, jossa on tehtävä niin, miten esimiesvirastot päättävät.
– Sinänsä siinä ei ole epäselvää, eli tämän mukaan mennään. Mutta ehkä tähän vielä jokin kompromissi löytyy. Kaikki työnantajan tekemät päätökset eivät välttämättä miellytä työntekijöitä, hän toteaa.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen otti myös asiaan kantaa eilen blogissaan.
– Esimerkiksi poliisiauton siirtäminen toiselle paikkakunnalle on kuljettajalle työaikaa ja matkustajille vapaa-aikaa. Normit on alun perin muotoiltu lähes parikymmentä vuotta sitten työntekijäjärjestöjen ja valtion työmarkkinalaitoksen kesken, Kolehmainen kirjoitti blogissaan.
Lue myös: Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen paljastaa, miten terrori-iskut ovat muuttaneet poliisin käytäntöjä: "Asetta kannetaan enemmän mukana"
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Alanvaihtajia ollut aina
MTV Uutiset haastatteli aiemmin myös vanhempaa konstaapeli Pauli Mäenpäätä Helsingin poliisilaitokselta, joka kertoi, että useat poliisit ovat vaihtaneet alaa, koska työnkuva on muuttunut niin raskaaksi ja poliiseja ajetaan työssään entistä ahtaammalle.
Poliisiammattikorkeakoulun Hätönen huomauttaa, että alanvaihtajia on ollut aina.
– Fakta on se, että poliisin työkuorma on kasvanut viime vuosina. Ja poliisien määrä vähenee samaan aikaan, kun työtehtävät lisääntyvät.
Alanvaihtajia ei kuitenkaan Hätösen käsityksen mukaan ole nyt aiempaa enemmän.
– Moni asia on meillä poliisissa verrattain hyvin. Totta kai kaikissa organisaatioissa on myös pahoinvointia, mutta en näe, että poliisissa olisi sitä hälyttävän paljon enemmän kuin muualla.
Mahdollisuus vaihtaa työtehtäviä
Hätönen näkee hyvänä sen, että poliisiorganisaatiossa ihmisillä on mahdollisuus myös vaihtaa työtehtäviä.
– Esimerkiksi rajavartiolaitoksessa ja puolustusvoimissa voi joutua vaihtamaan asemapaikkaa ja muuttamaan työpaikan perässä, koska on pakko. Meillä poliisissa jokainen saa valita työpaikkansa ja aika pitkälle työtehtävätkin.
Pohjimmiltaan poliisin organisaatiossa on Hätösen mukaan hyvä henki.
– Kohtaan työssäni paljon ihmisiä ja minusta organisaatiomme rikkaus on se, että meillä on hyvä henki ja toimimme yhdessä yhtenä rintamana. Harvassa työpaikassa vallitsee tällainen yhdessä tekemisen meininki, hän kehuu.
Pyrkijöitä riittää
Hätösen mukaan myöskin poliisiksi haluavia riittää, jopa yhä enenevissä määrin. Poliisikouluun on hakijoita tällä hetkellä enemmän kuin koskaan.
– Se kertoo siitä, että poliisin ammatti on haluttu ja alalla on vetovoimaa. Ei meillä voi kauhean pahoinvoiva organisaatio olla, jos hakijoita on näin paljon.
Aiemmin poliisikouluun pyrkiville oli pituus- ja ikärajat, mutta sittemmin ne ovat poistuneet. Hätösen mukaan vaatimukset poliisiksi haluavilta eivät ole kuitenkaan löyhentyneet.
– Pituus- ja ikärajojen poistuminen ei tarkoita sitä, että poliisikouluun tulisi huonompaa ainesta. Päinvastoin. Palaute, jota saamme kentältä työharjoittelijoista, on varsin erinomaista. Tuntuu, että aines vain paranee vuosi vuodelta.