Seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinta vaikeuksissa uupumuksen takia – poliisihallitus: työmäärä ja resurssit eivät kohtaa

Julkaistu 17.08.2020 06:12

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Poliisihallituksesta kerrotaan, että rikostutkintaa tekevien poliisien työ käy yhä kuormittavammaksi. Poliisin nykyinen työmäärä ja resurssit eivät kohtaa.

MTV Uutiset kertoi heinäkuussa tapauksesta, jossa alaikäiseen kohdistunutta seksuaalirikosta tutkinut rikosylikonstaapeli sai huomautuksen eduskunnan oikeusasiamieheltä, kun tutkinta venähti lähes kaksivuotiseksi. Tapausta tutkinut rikosylikomisario esitti puolustuksessaan syiksi "työuupumuksen" ja "juttujen paljouden".

"Työ kuormittaa entistä enemmän"

Poliisihallituksesta kerrotaan MTV Uutisille, että poliisien jaksamisen ongelmat ja kokemukset työuupumuksesta erityisesti rikostutkinnassa ovat kasvaneet.

– Monet asiat ovat hyvin poliisissa. Meillä työ koetaan tärkeäksi ja sitä arvostetaan. Työkaverit ovat tärkeä voimavara. Mutta samaan aikaan työ kuormittaa entistä enemmän. Henkilöstöryhmissämme nousevat esille tutkinta ja poliisivankiloiden vartijat. He erityisesti kokevat kuormittuvansa työssään, kertoo ylitarkastaja Kirsi Reponen Poliisihallituksesta.

– Työssä jaksamisen haasteita ja uupumusta kokevat eniten keski-ikäiset, jos ikäluokkia katsotaan. Tutkintapuolella ponnahtaa esiin erityisesti lyhytkestoinen rikostutkinta ja väkivaltarikostutkinta. Kaikkia poliiseja tämä ei siis koske, Reponen selventää.

4:37img

Poliisin juttumäärät vähenivät keväällä niin, että resursseja voitiin kohdentaa tutkintaan. 

"Voimakkaita kysymyksiä"

Työssä jaksamista selvittävät henkilöstöbarometrit tehdään kolmen vuoden välein. Työssä uupumisen kokemukset ovat Reposen mukaan lähteneet selkeään nousuun viime vuosina.

– Kuinka usein ajattelet, että et jaksa enää? Kuinka usein olet henkisesti täysin uupunut? Tunnetko itsesi loppuun palaneeksi työsi vuoksi? Esimerkiksi nämä kysymykset ovat aika voimakkaita kysymyksiä ja selvittävät nimenomaan henkisen uupumisen tilaa, Reponen kertoo.

Työkuormaa siirretään tutkinnasta kentälle

Reposen mukaan henkilöstökyselyn tulokset otetaan poliisissa vakavasti ja niiden perusteella on lähdetty toteuttamaan erilaisia toimenpiteitä. Näin kertoo myös rikosylitarkastaja Juha Laaksonen.

– Olemme useamman vuoden ajan kehittäneet toimintaa niin, että kentällä pyrittäisiin hoitamaan yhdellä kosketuksella mahdollisimman pitkälle jokainen yksinkertainen ja selvä rikosasia.

– Esimerkiksi myymälävarkaustapaukset hoidetaan jo kentällä valmiiksi siten, ettei niistä jää tehtäviä tutkintaan. Sama koskee liikenneasioita ja muita lieviä rikoksia. Tämänkaltaiset työprosessit vähentävät rikostutkinnan työkuormaa, Laaksonen sanoo.

Laaksonen on itse työskennellyt vuodesta 1994 lähtien poliisin rikostutkinnassa.  

– Maailma on muuttunut aika lailla, ja poliisitoiminnan vaikeus ja vaativuus on myös muuttunut huomattavasti. Fakta on se, että poliisin resurssit ja nykyinen työmäärä eivät kohtaa. Laaksonen kertoo.

– Päivittäisrikostutkinnan (lyhytkestoisen tutkinnan) haaste on se, että juttuja on paljon ja työ on erittäin nopeatempoista tutkintaa. Se vaikuttaa työssä jaksamiseen ja viihtyvyyteen. 

Laaksonen kertoo, että korona-aikana juttujen määrä kentällä laski jonkin verran ja tätä hyödynnettiin tutkinnan puolella.

– Silloin saimme resursseja jonkin verran suunnattua tutkintayksikön avuksi. Samankaltaisia toimenpiteitä pyrimme tekemään vähintään kerran vuodessa ja muutenkin silloin, kun kentällä on hiljaisempaa – esimerkiksi talvikuukausina. Vaikka juttu menisikin myöhemmin tutkintaan, niin kentällä pyritään kuulustelemaan asianosaisia mahdollisimman pitkälle soveltuvin osin esimerkiksi pahoinpitelytapauksissa, Laaksonen sanoo.

2:07img

Poliisin työ on myös entistä vaarallisempaa, kertoi MTV Uutiset viime vuoden lopulla.

"Jos työkuorma on liian iso, siitä tulee raportoida esimiehelle"

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen totesi ratkaisussaan, että seksuaalirikosta tutkineen rikosylikonstaapelin olisi tullut kääntyä esimiehensä puoleen, mikäli hän koki, että työtä on liikaa, eikä tutkinta etene sen takia.

Tutkinta saatiin etenemään vasta, kun tutkija vaihdettiin. Tämän jälkeen asia siirtyi reilussa kuukaudessa syyteharkintaan.

– Vaikea kommentoida yksittäistapausta ja en osaa sanoa, miksi hän ei mennyt esimiehen puheille. Validi kysymys kyllä, että miksi ei mennyt. Ja totta kai kehotan siihen, että jos työkuorma on iso, niin kyllä siitä pitää raportoida esimiehelle. Peräänkuulutan tässä sekä työnantajan että työntekijän vastuuta, Laaksonen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi