Näin PS:n Purra ja Mäkelä kommentoivat hakaristilipun kieltämistä: "Ajatuksena ehkä jonkun mielestä hyvä"

Perussuomalaiset pitävät mahdollista hakaristilipun kieltämistä "vaikeana juridisena kysymyksenä".

Yle kertoi eilen, että hallituksessa on keskusteltu kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin ehdotuksesta kieltää laissa natsismiin yhdistetyt hakaristiliput sekä kommunismiin liitetyt sirppi ja vasara -symbolit. Perussuomalaisilta kysyttiin tänään kantaa asiaan puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kokkolassa. 

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tällaisten lääkkeiden esittäminen ratkaisuksi ongelmiin ei puutu niihin ongelmiin. Tiedetään, että vaikkapa natsististen tai kommunististen tunnusten kieltäminen – tätä keskusteluahan on esimerkiksi Euroopan tasolla paljonkin käyty – on hyvin vaikea juridisesti tehdä, puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo.

Purran mukaan mahdollinen viittaus aiheeseen hallituksen tulevassa tiedonannossa liittyy kriminalisoinnin selvittämiseen. 

– Ja siinäkin tapauksessa kriminalisointi koskisi ainoastaan tapauksia, joissa näitä tunnuksia käytetään kyseistä aatetta edistämään, ei siis mitään muuta käyttötapaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän mielestä symbolien kieltämiseen liittyy juridisesti ongelmallista rajanvetoa. Mäkelä huomauttaa, että hakaristin lisäksi puhutaan samalla myös kommunismin symboleista eli "tasapuolisesti kaikkien äärimmäisten, kansanmurhaa aiheuttaneiden aatteiden symbolien kieltämisestä".

– Ajatuksena ehkä jonkun mielestä hyvä, mutta toisaalta käytännössä hieman vaikea, koska kun tällaisia symboleita käydään kieltämään, niin lainsäädännössä pitäisi olla tarkka rajasta ja selkeästi määritelty, mitä se tarkoittaa, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan on siis oltava selvää, mistä tulee sanktio ja mistä ei tule sanktiota. 

 On myös mielenkiintoinen kysymys, missä menee äärimmäisyysajattelun raja. Jos ajatellaan jotain baskien äärijärjestöä, niin sen symboleihin suhtaudutaan varmaan eri tavalla Madridissa kuin Kokkolassa. Eli tästä on varmaan erilaisia käsityksiä ympäri Eurooppaa, mikä on äärijärjestö, Mäkelä sanoo.

– Puhumattakaan esimerkiksi Isis-järjestön lipuista tai joistakin sellaisista tunnuksista, joita jo Helsingin kaduillakin mielenosoituksissa nähdään, Purra lisää.

Lue myös:

    Uusimmat