Tutkijatohtorin mukaan sinimustaa liikettä voidaan perustellusti pitää fasistisena puolueena. Sinimusta liike (SML) kampanjoi eurovaaleissa muiden puolueiden tavoin samaan aikaan kun oikeusministeriö on hakenut puolueen poistamista puoluerekisteristä.
Oikeusministeriö haki kesäkuussa korkeimmalta hallinto-oikeudelta sinimustan liikkeen puoluerekisteröintipäätöksen purkamista. Ministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston osastopäällikön Johanna Suurpään mukaan SML voi kampanjoida normaaliin tapaan.
– Tällä hetkellä oikeudellinen tilanne on se, että heidät on merkitty puoluerekisteriin ja heidän tilanteensa on sen mukainen, Suurpää sanoi STT:lle.
Vaikka puolueiden rekisteröinti ja siinä yhteydessä tehtävä puolueiden sääntöjen ja yleisohjelmien tarkastus kuuluu oikeusministeriölle, sen tehtäviin ei kuulu vaalikampanjoiden tai vaaliohjelmien valvonta.
– Meillä ei ole toimivaltaa puuttua asiaan. Jos siellä on jotain, mikä saattaisi olla rikosoikeudellisesti arvioitavaa, on poliisin asia seurata sitä tai siitä mahdollisesti tehtäviä tutkintapyyntöjä. Siihen meillä ei ole mandaattia, Suurpää sanoi.
Puheenjohtaja sai tuomion
Tuoreessa eurovaaliohjelmassaan SML haluaa ajaa muun muassa Suomen eroa EU:sta ja yhteisvaluutta eurosta sekä siirtymistä "mahdollisimman omavaraiseen talousjärjestelmään".
Puolue ajaa Suomeen erittäin tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, sillä sen mukaan "Suomessa työskentelevien työntekijöiden tulee olla suomalaisia työntekijöitä".
Vaaliohjelmassa on myös juutalaisvastaisia elementtejä, kun puolue muun muassa julistaa, että "EU avaa väylän juutalaiselle hybridivaikuttamiselle".
Lue myös: Sinimustan liikkeen puheenjohtajalle syyte juutalaisvastaisesta tviitistä
SML:n puheenjohtaja Tuukka Kuru tuomittiin viime kesäkuussa sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oikeuden mukaan Kuru julkaisi lokakuussa 2020 Twitterissä tviitin, jossa hän panetteli ja solvasi juutalaisia heidän uskontonsa vuoksi.
Kuru julkaisi Twitterissä poikien ympärileikkauksen kieltämistä ja kriminalisointia koskevan keskustelun yhteydessä viestin, jossa hän kirjoitti, että "juutalaisuuden kriminalisointi kuulostaa itse asiassa aika hyvältä". Tuomio on lainvoimainen.
"Radikaali, kansallismielinen puolue"
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijatohtorin Gwenaelle Bauvoisin mukaan sinimustaa liikettä voidaan perustellusti pitää fasistisena puolueena, etenkin kun puolue on myös itse määritellyt itsensä fasistiseksi.
Hän viittaa puolueen varapuheenjohtajan Lauri Hokkasen viime vuoden maaliskuussa pitämään puheeseen, joka on julkaistu puolueen nettisivuilla.
Kuru ei lähde kiistämään tutkijoiden esittämiä arvioita sinimustan liikkeen fasistisuudesta, mutta haluaa tarkastella asiaa "laajemmasta historiallisesta perspektiivistä".
Kuru luonnehtii STT:lle sinimustaa liikettä radikaaliksi kansallismieliseksi puolueeksi. Hänen mukaansa puolue kuuluu samaan aatteelliseen "kolmannen tien" jatkumoon, mihin kuuluivat toista maailmansotaa edeltäneet eurooppalaiset liikkeet, jotka etsivät kolmatta vaihtoehtoa kapitalismin ja kommunismin rinnalle.
Kolmannen tien liikkeitä olivat Kurun mukaan muun muassa Saksan kansallissosialistit, Italian fasistit, Espanjan francolaiset ja Suomen Isänmaallinen kansanliike.
SML puhuu väestönvaihtoteoriasta
SML:ssä on Bauvoisin mukaan useita fasismiin viittaavia ominaispiirteitä lähtien puolueen nimestä ja graafisesta ulkoasusta. Myös liikkeen helmikuussa julkistamassa eurovaaliohjelmassa on fasistiselle ajattelulle ominaisia elementtejä, kuten esimerkiksi voimakas etnonationalismi ja poissulkevuus, kun puolue haluaa rajata Suomen työmarkkinat avoimiksi vain suomalaisille.
Etnonationalismi korostaa syntyperää kansakunnan perustana, ja siinä korostuu yhteys esi-isiin ja verenperintöön.
– Jo vaaliohjelman otsikosta "Valkoinen Suomi valkoisessa Euroopassa" käy kristallinkirkkaasti ilmi puolueen etnonationalistinen agenda, Bauvois arvioi STT:lle.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
9:53
Puolueen etnonationalismi käy Bauvoisin mukaan ilmi myös tavasta, jolla puolue puhuu vaaliohjelmassa Euroopassa käynnissä olevasta väestönvaihdosta, joka on yksi etnonationalistisen ajattelun kulmakivistä.
Väestönvaihtoteoria on äärioikeistolainen salaliittoteoria, jonka mukaan Euroopan valkoinen väestö oltaisiin korvaamassa ei-valkoisella. Suojelupoliisi on luonnehtinut väestönvaihtoteoriaa yhdeksi huomionarvoisista äärioikeistolaisten terroristien aatteellisista vaikuttimista.
Eduskuntavaaleissa 2 300 ääntä
Kurun mukaan puolue lähtee kesäkuun eurovaaleihin täydellä 20 ehdokkaan listalla. 15 ehdokasta on jo nimetty, ja loput viisi nimetään kevään mittaan. Puolue aikoo Kurun mukaan nettikampanjoinnin ohella mahdollistaa myös ehdokkaiden tapaamisia.
Sinimustalla liikkeellä oli ehdokkaita viime vuoden eduskuntavaaleissa neljässä vaalipiirissä. Ääniä puolueen ehdokkaat saivat vaaleissa hieman yli 2 300. Nyt Kuru uskoo selvästi parempaan tulokseen, kun äänestysalueena on koko maa.
Vaikka meppipaikan saaminen on erittäin epätodennäköistä, kannattaa vaaleihin Kurun mukaan kuitenkin osallistua, sillä vaalikoneet ja -tentit tarjoavat sinimustalle liikkeelle hyvän mahdollisuuden profiloitua omanlaisekseen eurovastaiseksi vaihtoehdoksi.
Perustuslain vastainen yleisohjelma
Oikeusministeriö haki vuonna 2022 tehdyn puoluerekisteröintipäätöksen purkua, koska se perustuu ministeriön mukaan erehdykseen. Oikeusministeriön mukaan sinimusta liike on antanut ministeriölle virheellisiä tai olennaisen puutteellisia tietoja, kun se on toimittanut ministeriölle rekisteröintihakemuksen liitteeksi todellista asiantilaa vastaamattoman puolueen yleisohjelman.
Ministeriön mukaan SML muutti rekisteröinnin jälkeen yleisohjelmaansa, mutta ei ilmoittanut siitä oikeusministeriölle puoluelain edellyttämällä tavalla.
Ministeriön mukaan yleisohjelma on kansainvälisen oikeuden ja perustuslain säännösten vastainen, minkä vuoksi yleinen etu vaatii sinimustan liikkeen puoluerekisteriin hyväksymistä koskevan päätöksen purkamista.
Oikeusministeriössä on pidetty erityisen ongelmallisina yleisohjelman kohtia, joissa puhutaan ennakkosensuurista, Suomessa asuvien ihmisten etnisestä rekisteröinnistä ja Suomessa asuvien ulkomaalaisten oikeuksien rajoittamisesta.
Suurpään mukaan SML:n yhteydessä nähty näytelmä on herättänyt oikeusministeriössä pohdintaa puolueiden rekisteröintiä koskevan lain uudistamisesta.
– Nyt tietysti seurataan tämä oikeusprosessi loppuun ja sitten arvioidaan, onko mahdollisesti jotain lain päivitystarvetta olemassa, Suurpää sanoo.
Suurpää ei osaa vielä arvioida tarkemmin, miten puolueiden rekisteröintiä koskevaa lakia tulisi muuttaa.
– Ehkä rekisteröintivaiheessa pitäisi tehdä vähän laajempaa selvitystyötä.
Puheenjohtaja kiistää erehdyttämisen
Kurun mukaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa vireillä oleva sinimustan liikkeen puoluerekisteröinnin mahdollinen purkaminen ei vaikuta puolueen eurovaalikampanjaan. STT:n korkeimmasta hallinto-oikeudesta saaman tiedon mukaan päätöstä asiassa "tuskin tullaan antamaan aivan lähiaikoina".
Kuru kiistää, että sinimusta liike olisi syyllistynyt oikeusministeriön erehdyttämiseen puolueohjelmansa suhteen.
– Ne syytökset, joita meitä kohtaan on esitetty, eivät ole siltä osin paikkaansa pitäviä, että ne riittäisivät puoluestatuksen purkamiseen. Me emme koe, että ketään olisi huijattu. Koemme enemmänkin, että niitä aiemmin hyväksyttyjä ohjelmakohtia ei ole luettu tarpeeksi tarkasti läpi, Kuru selittää.