Näin Suomeen iskenyt outo hirmumyrsky muodostui: "Tulossa todennäköisesti hyviä tapaustutkimuksia"

Eilen uutisoitiin, että Suomen merialueilla mitattiin ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa hirmumyrsky.

Voimakas tuuli riepotteli perjantai-iltana Suomen länsirannikkoa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Rauman Kylmäpihlajassa mitattiin voimakkaimmat puuskalukemat, 39,6 metriä sekunnissa. Keskituulen nopeus oli korkeimmillaan 33,5 metriä sekunnissa.

Meteorologi Jenna Salminen kertoo, että kovan tuulen alue sijaitsi Vaasan ja Turun välisellä rannikkoalueella, lounaissaaristossa sekä Hangon kohdalla.

– Lounais-Suomen sisäosissa puolestaan ei ole välttämättä tuntunut missään, eli tämä on ollut kuitenkin hyvin pieni alue, toteaa Salminen.

Hirmumyrskyn kriteerit täyttyvät, kun keskituulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa.

Salminen kertoo poikkeuksellisen voimakkaiden puhureiden syntyneen usean osatekijän summana: Ensin yksi matalapaine kulki Suomen eteläpuolelta.

Tuulet vaihtoivat nopeasti suuntaa rannikolla, kun Ruotsista tuli puolestaan perään seuraava matalapaineen keskus ja kylmää ilmaa lämpimän meren ylle.

Lisäksi eteläpuolella on ollut voimakas suihkuvirtaus, mikä on voinut voimistaa matalapaineen keskusta entisestään. Tämä sai aikaan hyvin voimakkaat tuulet läntisellä- ja lounaisella rannikolla matalapaineen kulkiessa Merenkurkusta ja Selkämereltä kohti kaakkoa.

– Jos jotain tästä voi ennakoida, niin hyviä tapaustutkimuksia tästä on todennäköisesti tulossa meteorologian alalla. Kun tätä myrskytapausta tutkitaan ajan kanssa, päästään paremmin perille sen syntyyn johtaneista tekijöistä, Salminen pohtii. 

Kovat tuulet jatkuvat

Salminen kertoo, että huomenna on tulossa yksi matalapaine lisää. Siinäkin tuulet voivat taas voimistua. Tänäänkin on odotettavissa yleisesti ottaen voimakasta luoteistuulta ja sisämaassakin on odotettavissa kovia puuskia.

– Edelleen myrskypuuskia esiintyy tuossa läntisillä merialueilla, että siellä kyllä saa edelleen pitää hatusta kiinni.

Salminen kertoo, että tänään ei kuitenkaan ole odotettavissa enää hirmumyrskylukemia. Salminen myös muistuttaa, että kun nyt on puhuttu hirmumyrskystä, niin kyseessä ei ole kuitenkaan trooppinen hirmumyrsky, joita pyörii valtamerillä.

Se, oliko eilisessä myräkässä kyse ensimmäisestä hirmumyrskystä Suomessa, ei ole varmaa. Elokuussa 1890 on tuulituhojen ja säästä jälkikäteen tehtyjen mallinnusten valossa saattanut silloinkin tuuli puhaltaa hirmumyrskyn voimalla. 

Lue myös:

    Uusimmat