Näin teet käsidesiä itse! Hätätilassa tarvitset vain kolmea ainetta

1:15imgNäin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta
Julkaistu 15.03.2020 14:02
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Kunnollinen käsienpesu saippualla on paras tapa suojautua taudeilta, mutta tilanteissa, joissa käsienpesu ei ole syystä tai toisesta mahdollista, käsien desinfiointiaine on tyhjää parempi vaihtoehto.

Viime päivät kauppojen käsidesihyllyt ovat ammottaneet tyhjyyttään. Lisäksi moni desinfioivien pullojen perään haikaileva kuluttaja on saanut huomata kauppiaiden nostaneen aineiden hintoja roimasti.

Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha. Käsidesiä on suhteellisen helppo tehdä myös itse, toteaa Wired-nettijulkaisu.

Kertauksena vielä: käsienpesun voittanutta ei ole. Kunnollinen saippuakäsienpesu vie vain minuutin. Käsidesi, olkoonkin se itse  tehty tai kaupasta ostettu, ei ole yhtä tehokas pöpöjentappaja kuin kunnon minuutin mittainen saippuahieronta kraanan alla.

Jos päätät kokeilla kotikemistinä olemista, kannattaa desinfioida kaikki astiat ja apuvälineet, mitä käsidesin teossa tarvitaan. WHO myös suosittelee, että seos saisi tekeytyä vähintään 72 tunnin ajan ennen käyttöä. Tällä tavoin aine voi tuhota kaikki valmistuksessa mahdollisesti mukaan päässeet pöpöt.

Seuraavat kaksi reseptiä on mahdollista valmistaa kotikonstein, riippuen siitä kuinka hyvin varusteltu kotisi on. Ensimmäisessä on vain kolme ainesosaa, ja se sopii hätätilanteisiin, kun taas toinen vaatii hiukan enemmän kotikemistin taitoja.

Vahvuudella on merkitystä

Aivan kuten kotibileiden booleissa, myös käsidesissä kuuluu olla voltteja. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan kotitekoisen käsidesin täytyy olla vähintään 60-prosenttisesti alkoholia, jotta se on tarpeeksi tehokas. Mutta mitä enemmän voltteja, sitä parempi.

Pullollinen 99 isopropanolia on paras raaka-aine kotitekoisissa käsideseissä, kun taas tavallinen koskenkorva tai gini ei kelpaa. Vaikka niillä voi pään saada desinfioitua hetkellisesti, tehot eivät riitä käsien ja pintojen desinfiointiin.

Isopropanoli on alkoholien ryhmään kuuluva kirkas liuotin, joka liukenee helposti veteen ja öljyyn sekä moniin muihin kemikaaleihin ja aineisiin. Sitä saa esimerkiksi huoltoasemilta.

Hätägeeliin tarvitset vain kolmea raaka-ainetta

Hätägeelin tekoon tarvitset isopropanolia, aloe vera -geeliä ja teepuuöljyä. Sekoita kolme osaa isopropanolia yhteen osaan aloe vera -geeliä ja lisää muutama tippa teepuuöljyä antamaan seokselle mukava tuoksu. Tämä sekoitus desinfioi, mutta voi jättää kätesi ärsyttävän tahmeiksi.

Tehokkaampi aine on hiukan mutkikkaampi

Tehokkaampaan spray-tyyliseen antiseptiseen aineeseen tarvitset: isopropanolia, glyserolia, vetyperoksidia, tislattua vettä ja tyhjän suihkepullon.

Vähemmän tahmean, mutta huomattavasti tehokkaamman desinfioivan aineen saat, kun sekoitat 2,3 desilitraan 2 teelusikallista glyserolia. Sekoita joukkoon yksi ruokalusikallinen vetoperoksidia ja puoli desiä tislattua tai keitettyä vettä. Huomaa, että jos alkoholi, jota käytät, on heikompaa laatua eli siitä puuttuu voltteja, käytä myös vettä vähemmän. Vähintään 2/3 osaa lopullisesta tuotteesta täytyy olla alkoholia. Tätä sekoitetta myös WHO on suositellut.

Siirrä tuotos suihkepulloon, sillä se ei ole geelimäistä käsiin hierottavaa ainetta, vaan nestemäistä ja suihkuteltavana kätevää. Voit myös käyttää sitä talouspaperin kanssa pintoja pyyhittäessä. Halutessasi voit myös sekoittaa joukkoon mieleistäsi eteeristä öljyä, jos haluat seoksen tuoksuvan joltain

Suurin osa aineista löytyy kivijalkakaupoista suhteellisen helposti. Glyseroliakin voi ostaa verkosta pulloittain. Sitä ei kannata jättää sekoituksesta pois, koska se estää alkoholia kuivattamasta käsiesi ihoa. Jos et kuitenkaan saa desinfiointia kaipaaviin käsiisi glyserolia, voit kyllä tehdä sekoitteen, mutta muistathan rasvata käsiäsi säännöllisesti.

Muista antaa seosten tekeytyä ainakin 72 tuntia, eli kolme vuorokautta. Äläkä unohda kunnollista käsienpesua saippualla.

Lue myös: Osaatko pestä kädet oikein? Näin huolehdit hyvästä käsihygieniasta ja suojaudut pöpöiltä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Wired

Tuoreimmat aiheesta

Hygienia