Saippuaa ei kannata lantrata vedellä, jotta mikrobit eivät pääse kasvamaan.
Käsien peseminen on helppo keino pitää pöpöt loitolla. Mutta miten käy pesutuloksen, kun suosikkiravintolan vessassa on vastassa selkeästi laimennettu käsisaippua? Puhdistaako vedellä jatkettu saippua?
– Tämä riippuu siitä, kuinka paljon sitä on jatkettu ja kauanko liuos on pullossa seissyt, tutkija Tarja Kuutamo THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä toteaa.
Lantraaminen kotioloissa sopii, jos pullosta haluaa vaikkapa saada viimeiset tipat käyttöön käsiä pestessään.
– Saippuatuotteidenkin käytössä on syytä noudattaa niille annettuja ohjeita. Kun saippualiuospullon pohjalle jää tilkka saippuaa, saattaa moni lisätä siihen hieman vettä käyttääkseen sen loppuun, Kuutamo sanoo.
– Veden lisääminen saippualiuokseen muuttaa sen alkuperäistä koostumusta ja ominaisuuksia, jolloin tuote ei esimerkiksi säily valmistajan antamien aikojen mukaan. Kotioloissakin on siis syytä muistaa, että laimennettu saippua pitää käyttää heti.
Lue myös: Käykö katu- tai siitepöly silmiin? Silmien hankaamista kannattaa silti välttää
Täyttöpakkauksista samaa tuotetta voi yleensä täyttää
Bernerin tuotekehitystiimistä kerrotaan, ettei saippuaa saa laimentaa vedellä. Säilöntäaineet on tehtaalla mitoitettu saippuoihin niin, että tuote säilyy sellaisenaan. Jos purkin sisältöä lantraa vedellä, mikrobit pääsevät kasvamaan, jolloin saippua menee pilalle.
Täyttöpakkauksista samaa tuotetta voi yleensä täyttää purkkiin ilman muita kommervenkkejä. Jos tuotteen vaihtaa esimerkiksi toiseen merkkiin, Berneriltä ohjeisestaan huuhtelemaan täytettävä pakkaus. Pullo ja pumppu pitäisi kuivata täysin kuiviksi ennen purkin täyttämistä uudella tuotteella.
Tuotteissa on myös eroja, ja esimerkiksi luonnonkosmetiikkatuotteet voivat olla herkempiä eivätkä välttämättä kestä uudelleentäyttöä menemättä pilalle.
Lue myös: Näin päätäitartuntoja, kihomatoja ja syyhypunkkeja hoidetaan – "Hyvä ennalta ehkäisevä konsti"
Sijaintikin vaikuttaa: "Jos kotioloissa päättää laimentaa loppuliuoksen..."
Lantraamiseen liittyy oleellisena osana myös sijainti. On aivan eri asia liruttaa omasta saippuapullostaan loput käsilleen kotikylpyhuoneessa kuin käyttää ravintolan vessassa vedellä jatkettua saippuaa, joka on voinut olla käytössä jo pitkään.
– Jos kotioloissa päättää laimentaa loppuliuoksen ja käyttää sen heti käsienpesuun, se on jokaisen oma päätös ja valinta. Mutta julkisissa tiloissa, esimerkiksi ravintoloissa tai liikuntapaikoissa, tulisi olla tarjolla asiakkaille saippuaa, joka on asianmukaisessa kunnossa ja oikein säilytetty, Kuutamo sanoo.
Lue myös: Käsidesikin menee vanhaksi – näin kauan tuotetta voi käyttää
Vedellä jatketuissa liuoksissa ongelmallista on, ettei kukaan enää varmasti tiedä, koska tuote on laimennettu ja kuinka paljon siinä on vettä.
– Saippualiuoksen tehokkuus menetetään ja tilalla saattaa olla melkoinen bakteerikasvu. Ympäristöllä on iso merkitys saippuapullojen käsittelyssä, jos niitä esimerkiksi täytetään uudelleen. Pullon tulisi olla tyhjä ja puhdas, kun sitä täytetään, myös kotioloissa, Kuutamo sanoo.
– Jos liuosta lisätään aina vanhan liuoksen päälle, saatetaan päätyä taas siihen ongelmaan, että ei enää tiedetä miten "puhdasta" tuotetta on tarjolla.
Toisaalta julkisissa tiloissa on usein käytössä ammattisiivooja.
– Heillä on koulutus ja osaaminen toimia oikein. On toimintatavat ja tilat, joiden avulla täyttäminen tehdään asianmukaisesti ja turvallisesti. Silloin se on ihan ok.
Lue myös: Neljä paikkaa keittiössä, jotka ovat törkyisempiä kuin luulitkaan – milloin siivosit viimeksi?
Lue myös: Sairastuttaako salipullosi sinut? Tutkimus paljasti kuvottavan totuuden
Katso myös: Kuvat puhuvat puolestaan! Ollin leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla on
0:31Miten kävi leivälle, jota käsiteltiin likaisin käsin?