Näin tunnistat, onko hakkeri kaapannut puhelimesi – 6 selkeää merkkiä

mies, puhelin
Jos akku tyhjenee hetkessä tai puhelin kuumenee, vaikka laitetta ei ole edes käyttänyt aktiivisesti, voi taustalla pyöriä vakoilusovellus.Shutterstock
Julkaistu 23.01.2018 07:18

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Aikaisemmin on riittänyt, kun on keskittynyt vain tietokoneiden ja läppäreiden suojaamiseen mahdollisilta verkkohyökkääjiltä. Nykyään kuitenkin myös sen pienen, taskuun mahtuvan "tietokoneen" kanssa kannattaa olla tarkkana.

Älypuhelimet ovat yleistyneet huimasti tällä vuosituhannella. Samalla ovat kuitenkin yleistyneet myös laitteiden hakkerointiyritykset. Viime viikolla esimerkiksi Android-laitteissa havaittiin ennennäkemättömän voimakas vakoiluohjelma.

Yksi helpoimpia tapoja hakkeroida älypuhelin on manuaalisesti ladata tai saada käyttäjä lataamaan laitteeseen vakoiluohjelmia ja -sovelluksia esimerkiksi huijausviestien avulla. Toisaalta myös julkinen, suojaamaton WiFi-verkko, joita löytyy esimerkiksi kahviloista tai lentokentiltä, voi olla hakkerin reitti puhelimeen.

Hakkerointiyritykset ovat niin taidokkaita, ettei puhelimen omistaja välttämättä huomaa niiden tapahtumista ollenkaan. Providr-sivusto listaakin kuusi selkeää merkkiä, joista omaan puhelimeen tehdyn hyökkäyksen voi tunnistaa.

1. Hetkessä tyhjentyvä älypuhelimen akku voi olla merkki siitä, että puhelimen taustalla pyörii tuntematon sovellus, jota hyödynnetään vakoiluun.

2. Jos puhelin jatkuvasti käynnistää itsensä uudelleen tai sulkee ja avaa sovelluksia, voi hakkeri mahdollisesti yrittää tunkeutua laitteeseen.

3. Puhelin kuumenee jatkuvasti, vaikka et ole edes käyttänyt sitä niin paljoa? Se voi olla myös merkki ylimääräisestä liikenteestä laitteessa, kuten juuri taustalla pyörivästä, tunnistamattomasta sovelluksesta.

LUE MYÖS: Totta vai tarua: pitäisikö tietokoneen web-kamera oikeasti peittää?

Android vai iOS? Toinen on turvallisempi

4. Jos puhelinlokissa on tuntemattomia numeroita tai puhelin soittaa itsekseen outoihin numeroihin, voi kyseessä olla hakkerin näpertely.

5. Jos puhelinta ei pysty sammuttamaan tai helppoja toimintoja käyttämään, kuten säätämään näytön kirkkautta, voi kyseessä olla hakkerin hyökkäys.

6. Puhelun taustalla kuuluu kaikua tai muita ääniä, joita ei pitäisi kuulua siinä tilassa, jossa olet? Äänet voivat johtua hakkerin toiminnasta.

Miten hyökkäyksiltä voi suojautua? Katso helpot vinkit marraskuussa julkaistusta MTV Digin jutusta: Älä vaaranna tietoturvaasi – viisi helppoa vinkkiä parantaa suojausta!

Lähde: Providr

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva