Näin vältät asuntokaupan yleisimmät sudenkuopat

Kuva: SCX Jokakoti.fi asuntokaupan sudenkuopat
Julkaistu 07.01.2010 09:23(Päivitetty 03.02.2010 19:19)

Moni asunnonostaja pelkää tilaisuuden menettämisestä ja lyö kaupat lukkoon liian nopeasti. Tärkeät kysymykset tulevat mieleen vasta, kun kauppa on jo tehty.

Mieleisesi kodin löydät yli 20 000 asunnon joukosta Jokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Älä hätiköi

– Yleisin syy asuntokaupan hankaluuksiin on, että ostopäätös on tehty liian hätäisesti, kuluttajaoikeusneuvoja Iina Pakarinen Keski-Suomen maistraatista toteaa.

Ennen kuin tarjousta edes harkitaan, pitää olla selvillä siitä, millaista asuntoa etsii, mikä on alueen hintataso ja mitä itse on valmis asunnosta maksamaan.

Selvitä taloyhtiön tiedot

Isännöitsijäntodistus on asunnonostajalle tärkeä asiakirja, sillä siitä käyvät ilmi rakennuksen ikä, huoneiston pinta-ala ja toteutetut sekä tulevat remontit.

Lisäksi energiatodistus, taloyhtiön yhtiöjärjestys, tilinpäätös ja taloussuunnitelma kannattaa käydä tarkkaan läpi. Erityisesti on syytä selvittää, mikä on huoneiston osuus taloyhtiön veloista.

Varmista rahoitus

Tarjousta ei pidä jättää ennen kuin asuntolainan saanti on varmistunut, sillä kaupasta vetäytyminen voi aiheuttaa korvausvelvoitteen. Jos rahoitus on vielä epävarmaa, on tarjous syytä tehdä ehdollisena siten, että sen voimassaolo on sidottu lainansaantiin.

Käsirahallinen tarjous velvoittaa välittäjän laatimaan tarjouksen jättäneelle asiakirjan, josta kaikki tarjousehdot käyvät selvästi ilmi.

Lue kuntotarkastusraportti ja pyydä lupaukset kirjallisina

Kuntotarkastusraportti pitää lukea huolella, sillä ostaja ei voi enää kaupanteon jälkeen vedota virheenä sellaiseen asiaan, joka on mainittu kuntoselvityksessä.

Tärkeää on myös muistaa, että tarkastuksessa on tutkittu vain ne asiat, jotka on mainittu selvityksessä. Jos myyjä puolestaan lupaa huolehtia tarkastuksessa ilmenneen puutteen korjaamisesta vielä kaupanteon jälkeen, lupaus on syytä pyytää kirjallisena.

Reklamoi kohtuullisessa ajassa

Asuntokauppalain mukaan myyjän virhevastuu kestää kaksi vuotta. Ostajan pitää kuitenkin reklamoida havaitsemastaan viasta kohtuullisessa ajassa. Kuluttajariitalautakunnan mukaan tämä tarkoittaa 4–5 kuukautta.

Vikoja ei voi listata kahden vuoden ajan ja vaatimuksia esittää juuri ennen määräajan umpeutumista. Pahimmassa tapauksessa ostaja voi viivyttelyn takia menettää oikeutensa vedota ilmenneisiin virheisiin.

Mieleisesi kodin löydät yli 20 000 asunnon joukosta Jokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus
Kuva: SXC

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle