Näin vältät mokailut kesäjuhlissa!

Colourbox.com
Julkaistu 02.07.2009 20:00(Päivitetty 31.05.2013 13:55)

Tuliko sukulaisen viisikymppisillä juotua pari ylimääräistä boolilasillista tai kippasitko vahingossa mansikkakakun vierustoverin syliin? Luultavasti jokaisissa kesäjuhlissa joku mokaa jollain tavalla, mutta tapakouluttaja Kaarina Suonperän ohjeiden avulla pärjäät pirskeissä mainiosti, vaikka kaikki ei sujuisikaan suunnitelmien mukaan.

Kaarina Suonperä on iloinen siitä, että suomalaisista kuoriutuu aurinkoisia juhlavieraita kesän korvilla. Aurinko tekee meistä nauravaisia ja kohottaa juhlamieltä, vaikka boolissa ei olisikaan promilleja.

– Kesä vaikuttaa meihin eri tavalla kuin esimerkiksi eteläeurooppalaisiin. Tulee puhuttua enemmän ihmisten kanssa ja otetaan hymyillen kontaktia toisiin.

Silti juhlakäyttäytymisessä voi olla parantamisen varaa. Juhliin saavuttaessa ensimmäinen asia, mikä pitäisi muistaa, on tervehtiminen ja esittäytyminen. Suonperä ihmettelee, miten oman nimen sanominen on joillekin niin vaikeaa.

– Kun mennään vieraan ihmisjoukon keskelle, oma nimi pitäisi sanoa rohkeasti muille. Ja jonkun sanoessa nimensä, myös muiden tulisi esittäytyä. Jotenkin se vaan tuntuu vaikealta, ollaan yht'äkkiä kovin ujoja, luodaan katse maahan ja vaietaan. Mutta onhan helpompaa keskustella, kun tietää toisen nimen.

Varo liiallista alkoholinkäyttöä!

Esittäytymisten jälkeen mokailun vaara kesäjuhlissa on edelleen olemassa. Alkoholia ei kannata juoda liikaa, koska humalassa kasvojen menettämisen vaara on suuri. Itsensä nolaamisen lisäksi vaarana on nolata myös isäntäväki.

– Kannattaa mieluummin juoda yksi boolilasillinen vähemmän kuin yksi liikaa. Eikä tarjottavan boolin pitäisi olla kovin vahvaa. Iloisen juhlimisen lomassa kannattaisi käyttäytyä niin, että juhlaväkeä olisi mukava tavata vielä seuraavanakin päivänä.

Suonperä muistuttaa, että miedon boolin lisäksi myös kokonaan alkoholittomia juomia on aina hyvä olla tarjolla. Esimerkiksi skoolauskuohuvan rinnalla pitäisi tarjota myös mielellään samanväristä alkoholitonta kauniissa jalkalaseissa.

Myös pukeutuminen on tärkeä osa juhlimista. Rento oloasu pukujuhlassa on varma merkki itsensä nolaamiselle. Oikeanlaisella asulla juhlavieras kunnioittaa niin isäntäväkeä kuin kesäjuhliakin.

Aurinkoiseen aikaan Suonperä suositteleekin hulmuilevia helmoja ja kesäisiä materiaaleja: värikkäitä paitoja miehelle ja pellavaisia bleisereitä kummallekin. Iloisempaa tyyliä.

– Toivoisin, että ihmiset olisivat leikkimielisempiä ja kepeämpiä pukeutumisessa. Jos pukeutumisohje on kesäinen asu, se on miehelle oiva tilaisuus pukeutua vaaleaan pukuun. Naiset voivat pukeutua esimerkiksi kukkamekkoon tai vaaleaan housuasuun. Lisäksi hattu on kuin piste iin päälle niin kesähäissä kuin puutarhajuhlissakin.

Suonperä on havainnut, että aikuisemmat ihmiset pukeutuvat nuoria totisemmin. Nuorten värienkäytössä olisi yli viisikymppisellä juhlaväellä opittavaa.

Muista tärkeät sanat kiitos ja anteeksi

Pahin kesäjuhlamoka, minkä Suonperä muistaa, liittyy mansikkakakkuun ja vaaleaan pellavaliinaan. Kesäjuhlien vieras oli leikkaamassa monikerroksista marenkikakkua, kun marjat alkoivat yhtäkkiä vieriä kakun ylimmäiseltä kerrokselta tärkätylle liinalle. Samassa kaikki ympärillä olleet ihmiset ryhtyivät auttamaan liinanpelastusoperaatiossa.

– Jos ja kun tapahtuu jotain tällaista, eivätkä vieressä olevat ihmiset auta, voi rohkeasti pyytää apua. Ja varmasti saakin.

Suonperä muistuttaa, että mikäli oma marjaleivos lentää vierustoverin syliin, ei pelkkä ”Oho” riitä, anteeksipyyntö on välttämätöntä. Hän myös korostaa, että kun toisen juhlakolttu on marjasta sotkuinen, vastapuolen olisi hyvä luvata hoitaa pesulalasku.

Monille anteeksipyynnön esittäminen on kuitenkin hyvin vaikeaa. Toinen tärkeä ja liian usein unohtuva kaunis sana on kiitos.

– Niin kiire ei voi koskaan olla, ettei pois lähtiessä ehdi kiittämään juhlien järjestäjää. Ehdotan vielä lähettämään kiitoskortin tai -kirjeen heti huomenissa. Onhan ihan eri asia saada käsinkirjoitettu viesti kuin pikaisesti näpytelty sähköposti tai tekstari. Vai mitä?

Juttu on julkaistu alunperin heinäkuussa 2009.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Tyylitaituri Arman Alizad: Älä tee näin juhlissa!

Saako naapurin tupakoinnista tai juhlista valittaa? Asiantuntija vastaa!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55