Villiä juhlintaa, haukkuvia koiria ja yöllisiä suihkuja. Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm tietää, miten naapureiden tunteet tuohtuvat. Liiton Pihaparlamentti-blogia pitävä Furuhjelm kertoo, mistä oikeasti on aihetta valittaa.
– Yleisimpiä syitä naapurikiistoille ovat tavalliset arjen ongelmat. Eivät siis vain juhlat, vaan lasten leikit, televisio liian kovalla, se, saako yöllä käydä suihkussa tai vessassa, koiran haukunta – tällaiset pienet asiat, isännöintiliiton Marina Furuhjelm listaa.
Melun ohella raha nostaa taloyhtiöissä tunteet pintaan, tosin harvemmin suoraan naapureiden välillä. Esimerkiksi remonttikustannukset voivat kuitenkin kirvoittaa vastakkain asettelua.
Mistä sitten saa valittaa, ja mikä pitää naapureissa hyväksyä?
– Sitä rajaa on vaikea määritellä. Siihen, mikä kuuluu normaaliin asumiseen ja elämiseen ei voi puuttua, mutta siitä normaalista poikkeavaan saa, Furuhjelm muotoilee.
Hän ottaa esimerkiksi koiran haukunnan.
– Totta kai saa olla eläimiä, ja joskus ne haukahtavat. Mutta jos se jatkuu kahdeksan tuntia päivässä omistajan ollessa poissa, se ei ole enää normaalia, Furuhjelm linjaa.
– Joskus voi pitää juhlia, vaikka se epäonnisesti tuottaisikin naapureille häiriötä. Jos joka ilta, tai vaikka joka perjantai, pidetään häiritseviä juhlia, siihen voi puuttua.
Mistä seuraa häätö?
Furuhjelmin mukaan esimerkiksi järjestyssääntöjen määräämä yörauha ei tarkoita, ettei illalla saisi vaikka katsella telkkaria lainkaan.
– Ei pidä olla ihan hiirenhiljaa, mutta jos katsot tv:tä tai sinulla on vieraita, yritä huomioida naapureita hiljentämällä ääntä.
Parvekkeella tupakointi ja grillaaminen ovat herättäneet paljon keskustelua. Furuhjelmin mukaan ne ovatkin ongelmallisia tilanteita – tupakointi ja grillaaminen, kun kuuluvat normaalielämään, vaikka jotkut taloyhtiöt ovat ne kieltäneet.
– Jos taloyhtiö ei voi oikeasti todistaa, että siitä seuraa terveyshaittaa naapureille, ei mitään voida käytännössä tehdä.
Se toimenpide, mikä voidaan ehtojen täyttyessä tehdä, on asunnon haltuunotto kolmeksi vuodeksi. Menettely ei Furuhjelmin mukaan tule kenellekään yllätyksenä, sillä häätöä edellyttää aina varoitus ja taloyhtiön yhtiökokouksen päätös.
– Edellytykset sille on tiukasti määritelty laissa. Ehtona on, että asukas esimerkiksi häiriköi, jättää vastikkeen maksamatta, hoitaa todella huonosti asuntoa tai rikkoo järjestyssääntöjä.
Studio55.fi/Milja Atu
Naapurit tekivät elämästä painajaista: Viranomainen neuvoi nukkumaan päivällä kun on hiljaista
Kolme hankalaa naapurityyppiä: Miten tulla heidän kanssaan toimeen?
Lukijat: Tällaisella käytöksellä naapurit piinaavat
Kuvat: Colourbox.com