Nuoret naiset ja tytöt kamppailevat elämästään väkivallan ja jengien puristuksessa Keski-Amerikassa sijaitsevassa El Salvadorissa. Naisia pakotetaan muun muassa toimimaan huumekuriireiina tai kasvattamaan vankilaan joutuneiden tai kuolleiden jengiläisten lapsia.
Maan hallituksen arvioiden mukaan jopa 10 prosenttia väestöstä kuuluu johonkin jengiin tai elää jonkin jengin vaikutuksen alla. Keskimäärin El Savalvadorissa murhataan joku joka toinen tunti.
Maan tilanteeseen perehtyneen YK:n edustajan Agnes Callamardin mukaan naisia käytetään maassa vallankäytön ja koston välineenä. Jengejä hallitsevat miehet. Naisia ja tyttöjä puolestaan kohdellaan usein esineinä, jotka kuuluvat kiinteänä osana jengien hallitsemaan alueeseen.
Callamard huomauttaa myös, että vain noin kymmenesosa naisiin kohdistuneista murhista johtaa lopulta oikeustuomioon.
– Tietojeni mukaan maassa tapahtuu myös entistä enemmän katoamisia, jotka voivat tarkoittaa, että ihmisiä tapetaan vieläkin enemmän. Tapauksista ei välttämättä kerrota koston pelossa.
“Pidin sitä pelinä”
Vaikka väkivaltaiset jengit ovatkin pääasiassa miesten hallitsemia, myös naiset syyllistyvät niissä rikoksiin ja joutuvat vankiloihin miesten tavoin.
Aikaisemmin jengiin kuulunut Roxana istuu nykyisin vankilassa. Hän kertoo haastattelussa olleensa vasta nuori, kun perheen isä kuoli. Alkoholisoitunut äiti puolestaan ei kyennyt hoitamaan lapsia, joten Roxana joutui hoivaamaan viittä sisarustaan. Lopulta hän päätyi elämään kaduilla, joissa jengit metsästävät itselleen uusia jäseniä.
Roxanne kertoo katuvansa monia asioita, joita hän päätyi tekemään kuuluessaan jengiin. Hän kertoo, että rikoksia tehdään jengeissä usein humalassa tai huumattuina.
– Luulin sen olevan peliä, mutta… sinun on pakko ryöstää tai tappaa ihmisiä. Toisinaan asioita tapahtuu huumeissa tai humalassa, hän kertoo toimittajalle piikkilanka-aidan takaa.
Roxanan mukaan jengeissä käytetään väkivaltaisia liittymisrituaaleja. Esimerkiksi hänen kohdallaan muut jengiläiset saivat pahoinpidellä häntä vapaasti18 sekunnin ajan. Rituaalin kesto selittyy jengin nimellä. Roxana kuului Barrio 18-nimiseen joukkioon.
– Jotkut naiset joutuvat kokemaan paljon pahemaakin. Jotkut raiskataan ja hakataan. Osaa kohdellaan kaltoin, Roxana kertoo.
"Oli pakko"
Roxana päätyi lopulta istumaan elinkautista tuomiota murhasta. Hänen uhrinsa oli vihollisjengin jäsen.
– Minun oli pakko tehdä se. Jos en olisi, sillä olisi ollut seuraamuksensa. Hän (murhattu mies) halusi tehdä minulle saman, kuin mitä minä tein hänelle. Minun oli puolustettava itseäni.
Jengielämän seuraukset ulottuvat pitkälle. Vankilassaolonsa aikana Roxana on menettänyt sekä äitinsä että poikansa Rafaelin. Äitinsä tapaan myös poika oli istunut jonkin aikaa vankilassa.
Vapautumisensa jälkeen hänet oli kuitenkin murhattu. Rafaelin kuolemasta on haastatteluhetkellä kulunut muutama kuukausi. Nyt pojan nimi on tatuoituna äitinsä oikeaan käteen.
– Se oli minulle tuskallinen tilanne, sillä en halunnut pojan seuraavan esimerkkiäni. Ennen kuin huomasinkaan, hän oli kuitenkin liittynyt jengiin, enkä voinut tehdä hänen hyväkseen enää mitään.
Nykyisin Roxana kertoo pysyttelevänsä poissa jengielämästä. Hän toteaa, että hänen tulisi kenties olla kiitollinen siitä, että väkivaltainen elämä päättyi lopulta vankilaan.
– Liittyessäni jengiin olin vasta teini ja kaikki oli suloista. Siinä vaiheessa, kun halusin lähteä, en enää voinut, sillä elämäni oli vaarassa.
Lähde: MTV-CNN.