Naiset osoittavat mieltään maassa, jossa ei juuri arvostella vallanpitäjiä ja vain murto-osaa raiskaajista rangaistaan: "Älkää lukitko tyttäriänne sisälle, kasvattakaa pojistanne ihmisiä"

REUTERS mielenosoitukset Bangladeshissa
Julkaistu 11.10.2020 17:42
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa naiset marssivat eilen turvallisuutensa puolesta. Myös muualla maassa on järjestetty mielenosoituksia.

Naiset kantoivat kylttejä, joissa luki muun muassa: "Haluamme olla turvassa, emmekä joutua raiskatuksi", "Älkää antako armoa raiskaajille" tai "Älkää lukitko tyttäriänne sisälle, vaan kasvattakaa pojistanne ihmisiä".

Myös lukuisia miehiä osallistui mielenosoituksiin.  

Uutistoimisto Al Jazeeran mukaan prostestit ovat jatkuneen jo useamman päivän, kun jälleen uutisoitiin uudesta brutaalista raiskaustapauksesta maassa. Tapauksesta levisi video, jossa joukko miehiä hyökkää naisen kimppuun, repii hänen vaatteensa ja raiskaa hänet. Teko kesti puoli tuntia. 

Video on poistettu netistä, mutta se ehdittiin jakaa tuhansia kertoja. Aktiviestien mukaan vain pieni osa raiskaajista saa rangaistuksen Bangladeshissa. 

Väkivalta naisia kohtaan tavallista

Bangladeshin protestit alkoivat viikko sen jälkeen, kun naapurimaa Intiassa paljastui tapaus, jossa neljä korkeampaan kastiin kuuluvaa teiniä raiskasi kastittoman tytön. Usein myös lapsia joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi. 

Bangladeshissa toimivan Amnesty Internationalin mukaan järkyttävä videomateriaali kuvaa hyvin väkivaltaa, jota naiset maassa joutuvat kohtaamaan. 

Suurin osa Bangladeshissa tapahtuvista raiskauksista on joukkoraiskauksia. Ennen videon leviämistä paljastui tapaus, jossa ryhmä hallitsevan puolueen opiskelijaryhmän jäseniä raiskasi naisen Sylhetin kaupungissa. Epäillyt pidätettiin viime viikolla. 

Harva joutuu oikeuden eteen

Mielenosoittajat marssivat tiistaina pääministeri Sheikh Hasinan toimistolle. Useita loukkaantui yhteenotoissa poliisien kanssa. Bangladeshissa avoin vallanpitäjien kritisointi on hyvin harvinaista. Mielenosoittajat ovat arvostelleet pääministeriä ja koko hallitusta. 

Paikallisen ihmisoikeusjärjestön mukaan tammikuun ja syyskuun välillä Bangladeshissa ilmoitettiin lähes 1000 raiskausta, joista yli 200 oli jengiraiskauksia. Tapauksia on todellisuudessa paljon enemmän, koska naiset eivät uskalla ilmoittaa niistä. 

Moni seksuaalisen väkivallan tekijä ei kohtaa rangaistusta, jos he ovat esimerkiksi sukua merkittäville henkilöille. Mielenosoittajien mielestä koko kulttuuri Bangladeshissa pohjaa rankaisemattomuuteen. 

Uutistoimisto Reuters kertoo, että vaikka seksuaalisesta pahoinpitelystä selvinneet naiset ilmoittaisivat asiasta, syytteen nostamiseen voi kulua vuosia, jos syytettä edes nostetaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Bangladesh