Naislääkärin uskotaan kuolleen raa'an seksuaalisen väkivallan uhrina Intiassa: Kansa raivostui

Tuhannet ihmiset ovat osallistuneet tänään Kolkatan kaduilla Intiassa mielenosoitukseen koko maata kuohuttaneen 31-vuotiaan naislääkärin epäillyn raiskauksen ja surman vuoksi.

Protesteja järjestettiin tänään myös pääkaupungissa Delhissä ja Nagpurin kaupungissa maan keskiosassa.

Intian lääkäriyhdistys puolestaan ilmoitti aloittavansa huomenna vuorokauden mittaisen lakon. Lakon aikana kaikki kiireetön hoito keskeytetään yksityissairaaloissa.

– Ei turvallisuutta, ei palveluita, luki lääkäreiden kantamissa kylteissä Kalkutassa.

Lääkärit vaativat myös terveydenhuoltoalan työntekijöiden suojelua koskevan lain nopeaa toimeenpanoa.

Kalkutassa mukaan protesteihin lähtenyt Sumita Datta, 59, sanoi pitävänsä kuvottavana sitä, että tällaisia tekoja voi sattua hyvämaineisessa sairaalassa keskellä kaupunkia.

– Nyt kaduilla on kuitenkin niin paljon ihmisiä, että tuntuu kuin toivo paremmasta olisi herännyt uudelleen, Datta sanoi.

31-vuotiaan naislääkärin ruumis löydettiin Kalkutan kaupungissa sijaitsevasta sairaalasta viikko sitten perjantaina. Nainen oli ennen kuolemaansa joutunut raa'an väkivallan uhriksi. Kuolinsyytutkinta on vahvistanut naisen joutuneen seksuaalisen väkivallan kohteeksi ennen kuolemaansa.

Naisen vanhemmat uskovat, että hän joutui joukkoraiskauksen uhriksi.

BBC:n mukaan nainen olisi nukahtanut opetussairaalan seminaarihuoneeseen 36 tunnin mittaisen työvuoron jälkeen. Naisen on kerrottu nukkuneen seminaarihuoneessa, koska sairaalassa ei ollut tarjolla kunnollisia lepotiloja.

Poliisit ovat ottaneet tapauksen vuoksi kiinni sairaalassa vapaaehtoisena työskennelleen miehen. Miehen tehtävänä oli ollut ohjata ihmisiä oikeisiin paikkoihin ja jonoihin ruuhkaisissa sairaalatiloissa.

Naisiin kohdistuva väkivalta suuri ongelma Intiassa

Tapahtumat ovat nostaneet jälleen esiin naisiin kohdistuvan väkivallan Intiassa, kuten myös maan viranomaisten kyvyttömyyden puuttua siihen.

Seksuaalinen väkivalta naisia kohtaan on laaja ongelma Intiassa. Esimerkiksi vuonna 2022 maassa raportoitiin 90 raiskaustapausta päivässä. Intian väkiluku on noin 1,4 miljardia.

Tapaus on nostanut pintaan myös vuoden 2012 tapauksen, jossa nuori nainen raiskattiin ja murhattiin bussissa Delhissä. Kyseinen tapaus kuohutti maassa laajasti.

Vuoden 2012 tapahtumien myötä raiskaajien rangaistuksia kiristettiin. Myös vainoaminen kriminalisoitiin. Lakiin lisättiin myös pykälä, joka mahdollistaa sellaisten viranomaisten vangitsemisen, jotka eivät kirjaa raiskaustapauksia asianmukaisesti.

Tästä huolimatta ongelmaa ei ole saatu maassa kuriin.

Maan hindunationalistista puoluetta BJP:ta edustava pääministeri Narendra Modi on vaatinut nopeita rangaistuksia niille, jotka syyllistyvät hirviömäisiin tekoihin naisia vastaan.

– Äitejämme ja siskojamme vastaan tehdään julmuuksia, ja se herättää vihaa, Modi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat