Facebook-ryhmästä alkunsa saanut idea on kasvanut tuhansien naismotoristien kansainväliseksi verkostoksi, jossa viestikapula kulkee moottoripyörien tarakalla valtiosta toiseen.
Tänään Helsingin Senaatintorille saapunut kapula on kulkenut Suomessa Women Riders World Relay -viestin mukana kuusi päivää. Päivän etappia ennen reissussa on oltu kaiken kaikkiaan jo helmikuun lopusta alkaen.
– Nyt kymmenisen meistä lähtee tästä laivalla Viroon. Osa menee Kreikkaan asti, osa maailman ympäri, ja kuka mihinkin asti sen mukana, sanoo viestin Suomen lähettiläs Pirjo Kivimäki.
Kivimäen mukaan Suomen osuudelle osallistui noin 70 ajajaa, joista toistakymmentä saapui maan viimeiselle etapille. Matkan varrella ehti sattua ja tapahtua, ihan Suomenkin osuuden aikana.
– Jollakin oli jo pyörä rikki aamulla, ja korjattiin sitä Porvoossa. Mutta hän pääsee nyt Viroon! Muutamalla oli passi vielä kotona ja niitä sitten haettiin, Kivimäki nauraa.
Sitkein prätkämimmi mukana alusta asti
Vaikka viestinviejät vaihtuvat, Brittein saarilla, Etelä-Euroopassa ja Pohjoismaissa mutkitelleen reitin sitkeimmällä sissillä on takanaan jo yli 30 maata.
Australialainen Colette Edeling on ollut hullulla matkalla mukana lähtömaa Skotlannista alkaen. Tarkoituksena on jatkaa niin kauan kuin budjetti antaa myöten.
– Iltapäivällä menemme Viroon, mikä on maa numero 32. Olen ajanut Yamahallani noin 27 000 kilometriä. On ollut fantastista tavata ihmisiä, nähdä eri maita, ja oikeasti ajaa noiden maiden tyttöjen kanssa, hän kertoo.
Bileidensä puolesta paras maa tähän mennessä on ollut Espanja, mutta moottoripyöräilymielessä Itävallan alpeilla ja Pyreneiden niemimaalla ajaminen on ollut reissun kohokohta.
– Maisemien puolesta Suomen järvet olivat aivan upeita, Edeling lisää.
Matka määränpäätä tärkeämpi
Maaliviiva häämöttää Lähi-idässä vasta ensi keväänä. Sitä ennen tie vie muun muassa läpi lopun Euroopan, Afrikan, Amerikkojen, Australian ja Aasian.
Määränpäätä tärkeämpää on tietysti itse matka. Mutta tavoitteitakin löytyy: viestillä levitetään tietoisuutta naismoottoripyöräilystä. Samalla murretaan ennakkoluuloja siitä, että moottoripyöräily olisi vain miesten harrastus.
– Naisia tulee ihan eri kokoisia, näkösiä, erilaisista taustoista, erilaisilla pyörillä ja eri kerhoista. Sillä ei ole mitään väliä: me kaikki tulemme hyvin toimeen keskenämme ja meillä on hauskaa, Kivimäki hehkuttaa.
Konkarimotoristi Edelingin mukaan nykyisin naismotoristeja katsotaan suopeammin kuin silloin, kun hän aikoinaan hyppäsi pyörän satulaan.
– Uskon, että vuosien mittaan enemmän ja enemmän naisia on alkanut ajaa moottoripyörällä. On tultu pitkälle näiden 36 vuoden aikana, kun olen ajanut. Jotkut naiset haluavat ajaa, jotkut eivät. Jos haluat ajaa, ei muuta kuin menoksi, Edeling kannustaa.
Viestikapulan kulkua ympäri maailman voi seurata livenä WRWR:n nettisivuilla.