Näistä sinulle tutuista arjen taisteluista nykylapsilla ei ole hajuakaan

puhelin
Jotkut meistä eivät ole koskaan eläneet aikana, jolloin ei olisi nähnyt, kuka luurin toisessa päässä soittaa.Colourbox.com
Julkaistu 14.07.2016 06:15

MTV LIFESTYLE

Laajakaistan ja älypuhelimien keskellä kasvava nykysukupolvi jää paitsi – tai näkökulmasta riippuen onnellisen tietämättömäksi – tietyistä asioista, jotka vielä joitakin vuosia sitten olivat arkipäivää. Aiheesta kirjoitti Huffington Post.

Tunneilla viestiteltiin paperilapuilla

Ennen koululainen ei voinut vain näpyttää kännykällä viestiä parin pulpetin päässä istuvalle kaverille. Silloin piti repäistä vihkosta sivu, kirjoittaa siihen asiansa ja lähettää lappu salamyhkäisesti eteenpäin. Viestin välittäminen oli vähintään yhtä jännittävää kuin sen lukeminen. Saattaa tosin olla, että tulevaisuudessa palataan vanhaan paperiviestittelyyn, sillä ilmoilla on ollut suunnitelmia kännyköiden kieltämisestä oppitunneilla.

viesti

Raporttien ja koulutöiden tekemiseksi täytyi lukea kirjoja

Essee ei syntynyt ennen vain Googlen ja Wikipedian suosiollisella avustuksella. Se tarkoitti lukuisia oikeiden kirjojen parissa kirjastossa vietettyjä tunteja sekä paperihaavoille menneitä sormia.

6349908

Opettelit kaunokirjoitusta

Oi niitä aikoja, kun kynä kädessä ja kieli keskellä suuta taivuteltiin väkäsiä siististi paikoilleen rivien väliin. Syksystä 2016 lähtien Suomen kouluissakaan ei ole enää pakko opetella kaunokirjoitusta.

kaunokirjoitus

Nousit sohvalta ylös vaihtaaksesi televisiokanavaa

Kun telkkarista halusi vaihtaa kanavaa, sitä harkitsi tarkkaan, sillä se vaati tuolista ylös nousemista ja itse television luokse kävelemistä. Kaukosäätimistä ei vielä ollut tietoakaan. Tosin eihän kanavia kovin usein tarvinnut vaihtaa, niitä kun oli vain kolme.

3749405

Et tiennyt, kuka soittaa

Kun puhelin entisaikaan soi, siihen piti vastata ja ottaa se riski, että luurin toisessa päässä onkin ärsyttävä lehtimyyjä tai lörpöttelevä täti. Ei voinut vain vilkaista näyttöön ja todeta, että tuolle ei tee mieli puhua.

lankapuhelin

Suunnistit paperikarttojen varassa

Nykyään paikasta toiseen löytää tottelemalla monotonista GPS-ääntä. Näytöltä voi seurata reaaliaikaisesti, missä itse menee ja missä määränpää sijaitsee. Toista oli silloin, kun piti hankkia kartta, levitellä sitä keskellä katua tai pientaretta ja päättää ihan itse reitti, jota pitkin edetä.

kartta

Jännitit valokuvien kehittämistä

Kun kuvat vielä otettiin perinteisillä filmikameroilla, niiden odottaminen kehityksestä oli aina jännä paikka. Näkyykö kuvissa muutakin kuin koiran häntä, ovatko ilmeet onnistuneet, mistä kaikkialta kuvia on ylipäätään edes otettu? Otoksia ei liioin voinut silotella Instagramin filttereillä. Toisaalta hyvät otokset myös päätyivät varmasti albumiin eivätkä unohdetuiksi tiedostoiksi tietokoneelle.

filmikamera

Shoppailit ainoastaan kaupasta ja postimyynnistä

Jos tarvitsit jotakin tuotetta, sinun oli mentävä kauppaan tai selattava postimyyntikatalogeja. Ei ollut nettiä, jossa olisi voinut vuorokaudet läpeensä klikkailla ostoskoriin mitä erilaisimpia tuotteita ihan vain huvin vuoksi.

maxi

Käytit puhelinluetteloa

Kun etsit yhteystietoja jollekin henkilölle tai palvelulle, sinun oli oikeasti kaivettava Keltaiset Sivut esiin eteisen laatikosta.

3668328

Lue myös: Ilmiöt, joita nykynuoret eivät tunnista – tältä näytti ysärilapsen nuoruus

Lähde: Huffingtonpost.com

Tunnistatko viime vuosituhannelta tutun äänen? Kuuntele videolta.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Historia