Näistä syistä Notre Damea tuhonnut palo oli niin vaikea sammuttaa – "20 minuutin jälkeen oli selvää, että palo on erittäin ilkeää sorttia"

Asiantuntijoiden mukaan Notre Damen katedraalin tulipalon sammutustyöt ovat olleet rakennuksen vuosisatoja vanhojen rakenteiden vuoksi erittäin vaativia.

Notre Damen historiallinen katedraali Pariisissa syttyi palamaan eilen illalla. Katedraali tuhoutui pahoin.

Pariisin pelastusviranomaisen mukaan Notre Damen katedraalin päärakenteet onnistuttiin pelastamaan ja suojaamaan tulipalolta, mutta yli 90 metriä korkea keskitorni romahti. Myös suuria osia kirkon katosta tuhoutui.

Notre Damen katedraali valmistui vuonna 1345. Osa rakennuksen kattoparruista ja muista rakenteista on vuosisatoja vanhoja.

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tulipaloa sammuttamassa olleet palomiehet ansaitsevat ylistystä ponnistuksistaan. Sammutustöihin osallistui kaikkiaan noin 400 palomiestä.

Asiantuntijoiden mukaan sammutusprosessin suurin ongelma oli katedraalin tuleen syttyneen katon kehikon muodostaneisiin satoihin parruihin levinnyt tuli.

Osa kattoparruista on vuosisatoja vanhoja.

– Ensimmäisen 20 minuutin jälkeen oli selvää, että Notre Damen tulipalo on erittäin ilkeää sorttia, kommentoi yhdysvaltalaisen St. Louisin palokunnan entinen palomies Gregg Favre.

Favre kirjoitti katedraalin palosta Twitterissä.

– Isoin ongelma on se, miten vanhat kirkkorakennukset on rakennettu. Jykeviä puurakenteita, isoa avointa tilaa, ja mikä olennaisinta, vain muutamia sammutuspisteitä, jos yhtään, etenkään Notre Damen katedraalin kaltaisissa rakennuksissa.

– Kun kattoparrut syttyvät tuleen, rakennuksen kiviosat hankaloittavat palomiesten toimintaa, sillä kiviosat sitovat itseensä kuumuutta ja savua. Näin ne estävät palomiesten työskentelyn sisätiloissa ja estävät heitä pääsemästä tulen alkulähteelle, Favre toteaa.

Myös katedraalin korkeus on ollut ongelma. Tulipalossa tapahtuva palaminen on kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa.

– Se on ollut haaste. Polttoaine on korkealla ilmassa ja aiheuttaa ongelmia palokunnalle päästä liekkien äärelle, sanoo rikosoikeuden professori Glenn Corbett.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ehdotti Twitterissä palon sammuttamista veden pudottamisella ilmasta.

– Ehkä sammutuksessa voitaisiin käyttää ilmateitse liikutettavia vesisäiliöitä. Nyt pitää toimia nopeasti! Trump twiittasi.

Glenn Corbettin mukaan yksikään pienlentokoneen lentäjä ei pystyisi pudottamaan vettä täsmälleen siihen tiettyyn palokohtaan lentäessään usean sadan kilometrin tuntinopeudella katedraalin yli.

Corbett sanoo, että helikopterien käyttö on myös mahdotonta.

– Ilma katedraalin yläpuolella on todella ohutta. Rakennus oli palotilanteessa kuin savupiippu.

Viranomaiset arvioivat myös, että ilmasta katedraalin päälle pudotettu vesi heikentäisi rakennuksen rakenteita ja saattaisi aiheuttaa vahinkoa läheisille rakennuksille.

Tämän hetken tietojen mukaan palomiehet onnistuivat pelastamaan merkittävän osan Notre Damen katedraalista.

– Palokunta onnistui hallitsemaan palon leviämistä niin, että iso osa katedraalista kahta kellotornia myöten pelastui, toteaa Gregg Favre.

– Paikalla työskennelleet palomiehet ansaitsevat ylistystä toimistaan.

Lue myös:

    Uusimmat