Näkökulma: MM-kisojen sääntömuutokset turhaa kikkailua

7.09121496
Ruotsi voitti jääkiekon MM-kultaa 2018. /All Over Press
Julkaistu 09.12.2018 11:34
Toimittajan kuva

Marko Leppänen

marko.leppanen@mtv.fi

@MarkoLeppnen

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF halusi karsia sääntömuutoksilla MM-kisojen voittomaalikisoja ja satsata kolmella kolmea vastaan pelattaviin jatkoaikoihin. Tarkoitus on hyvä, mutta samalla siirrytään ojasta yhtä isoon rapakkoon. MTV Sportin Marko Leppäsen mielestä muutos on turhaa säätämistä. 

Ylälaidan videolla tunnelmakuvaa viime kevään MM-kisojen kultajuhlista.

Kun NHL siirtyi kaudella 2015–16 neljällä neljää vastaan pelatuista jatkoajoista 3–3-peliin, jääkiekosta tuli hetkeksi hauskempaa kuin aikoihin. 

Pelaajat ja valmentajat eivät tienneet, miten pelataan, kun kaukalossa on neljä pelaajaa vähemmän kuin yleensä. Pelistä tuli rallia päästä päähän, läpiajoja kahdella nollaa vastaan ja muita päättömiä tilanteita. 

Sitten kävi kuten usein vastaavassa tilanteessa – keksittiin vastalääkkeet ja pelistä tuli tylsempää. Pelaajat alkoivat varoa virheitä ja palauttivat kiekon omalle alueelle heti, kun vastustaja antoi vähänkin painetta. 

IIHF haluaa nyt satsata 3–3-peliin isolla näyttämöllä. Isoin muutos tulee finaalipelissä, joka pelataan kolmella kolmea vastaan ratkaisuun asti. 

MM-kisoissa. IIHF:n kilpailukomitean päällikkö Franz Reindl perusteli päätöstä sillä, ettei ratkaisua haluta pitkittää. Ja toisaalta IIHF halusi, ettei mestaruutta haluta ratkaista voittomaalikisassa eli kansanomaisemmin sanottuna "rankkarikisassa". 

Tarkoitus on hyvä, mutta nyt siirrytään ongelmasta toiseen. 

Mitä jos kolmella kolmea vastaan pelattava finaali venyykin pitkäksi? Silloin kaukalossa nähdään peliä, joka ei ole MM-kisojen huipennuksen arvolle sopivaa. Väsyneet pelaajat varomassa virheitä. Ei hyvä. 

Voittomaalikisoissa yksittäisiin pelaajiin ja maalivahteihin kohdistuva paine on korostuneen kova, mutta niin se on kolmella kolmea vastaan pelattavissa jatkoajoissakin. Eivät nelosketjun äijät yleensä ammu rankkareita, eivätkä he pelaa jatkoaikojakaan. 

Finaali ei veny vielä kohtuuttomasti 20 minuutin jatkoerän ja voittomaalikisan jälkeen. Krikettiottelut kestävät monta päivää, ja silti niitä seurataan. Jos televisioaikataulut tai hallin purkaminen ovat ongelma, aloittakaa voittomaalikisat heti varsinaisen peliajan jälkeen.

Oma lukunsa on tapa testata systeemin toimivuutta ensin aikuisten MM-kisoissa. Jos homma toimii, siirretään järjestelmä nuorten MM-kisoihin. Olisiko voinut harkita muutosta toisin päin?

Tai jos sääntömuutos onkin vain tarkoitus estää, etteivät ruotsalaiset pääse mellastamaan. Viime kevään MM-kisoissa Ruotsi voitti voittomaalikisassa Sveitsin, ja edelliskeväänä Kanada. 

Tuoreimmat aiheesta

Leijonat