Näkökulma: Päästäkää pelaajat terasseille niin Kanadakin pärjää – maailman parhaasta jääkiekkomaasta tuli MM-kisojen häpeätahra

Kanada on ollut yksi MM-kisojen monista alisuorittajista. MTV Urheilun Marko Leppänen pureutuu joukkueen outoon tilanteeseen. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

MM-kisoissa on tapahtunut niin paljon yllätyksiä, että ennakkosuunnitelmien mukaan mennyt ottelu alkaa olla jo isompi yllätys kuin itse yllätys.

Kanada on Ruotsin ja Tshekin ohella yksi floppijoukkueista. Kolmesta ottelusta on kasassa kolme tappiota.

Kanadalla on koossa ehkä F-maajoukkueensa, mutta suurin osa on kuitenkin NHL-pelaajia, joiden pitäisi esiintyä MM-kaukalossa huomattavasti kunniakkaammin.

On Kanada kompastellut ennenkin alkusarjassa yksittäisiä pelejä, mutta näin totaalista alisuoritusta ei ole nähty.

MM-kisojen arvostus on noussut Pohjois-Amerikassa kymmenen viime vuoden aikana, mutta nyt pelaajat eivät esiinny edustusasu päällään sillä arvolla, jota voisi lajin emämaan edustajilta odottaa.

Kieli puolittain poskessa voisi heittää, että Kanadalle sopisi ravintoloiden vapaa aukiolo paremmin kuin rajattu koronakurimus. Nyt terassit pitää tyhjentää yhdeksältä, ja poliisi valvoo sen toteutumista. 

Ja kaiken lisäksi pelaajat on kahlittu hotelleihinsa. 

Keväisten MM-kaupunkien ilot ovat puskeneet monina vuosina pelaajia eteenpäin ja nostaneet heidän mielialojaan. Kun ”tosipelit” ovat alkaneet, hanat on ruuvattu kiinni ja keskittyminen peleihin on terävöitynyt. 

– Hän on jossain aivan muualla kuin pelaamassa MM-kisoja ja sytyttämässä joukkuettaan raivokkaaseen taisteluun. Hän ei varmaan mieti, että kun pääsen tästä jäälle, niin annan koko sydämeni tälle joukkueelle, vaikka jalka jäisi tuonne. Enemmänkin ehkä sitä, että missä se Coors Light (olut) on. 

Tuota suutuntumaltaan pehmeää ja mietoa alkoholijuomaa saatetaan nyt nauttia hotellihuoneissa, jotka on varustettu limakalvot kuivaavilla ilmastointilaitteilla. Se ei pelimiesten mieltä kohenna niin paljon kuin raikas ulko- tai ravintolailma.

Aiemmin rutiinipelit ovat sujuneet, niin, rutiinilla. Nyt pelissä ei tunnu olevan minkäänlaista punaista lankaa, joten nekin perusvoitot ovat jääneet ottamatta.

Pohjois-Amerikan joukkueet heitettiin suoraan MM-altaan syvään päätyyn ilman suurempia valmistelujaksoja. Suomi oli sentään muutaman viikon leirillä ja pelasi pari peliä EHT-turnauksessa, mikä palveli jo paljon.

Ja Suomella on vahva, vuosien varrella muodostunut leijonapelikirja, joka on tavattu vuosien varrella monta kertaa kannesta kanteen.

Kanada kipuilee ison kaukalon kanssa. Kun viisikot ovat muutenkin levällään, katastrofin ainekset ovat käsillä.

Kokovartalokipsi heijastuu esimerkiksi Justin Danforthin pelistä. Hän ei pääse käyttämään vahvuuttaan, huippunopeaa luistelua, joka on viime vuosina kylvänyt tuhoa SM-liigassa ja KHL:ssä.

Kiekko jopa polttelee Danforthin lavassa ylivoimalla – sitä emme ole tottuneet näkemään. Kanadalla on tuhrinut kaikki 11 ylivoimamahdollisuuttaan.

Kanadan päävalmentaja Gerard Gallant sanoi jo Saksa-tappion jälkeen, että onni (puck luck) kääntyy vielä heille.

Onneen turvautuminen on yleensä se viimeinen menolippu manalaan.

MM-kisojen järjestelmä takaa sen, että Kanada on hyvin kuivilla hoitelemalla Norjan, Kazakstanin ja Italian.

Viimeinen pelastus olisi se, ettei MM-kisojen pääsarjasta tipu tänä vuonna ketään.

Maailman kovimmalle jääkiekkomaalle olisi aikamoinen isku joutua karsintasarjaan.

Lue myös:

    Uusimmat