Winnipeg Jetsin Patrik Laine elää NHL-uransa tuskaisinta lamakautta. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Laine on täysin väärässä ketjussa, mutta peiliinkin kannattaa vilkaista.
Winnipeg Jetsin ottelu kriisijoukkue Philadelphia Flyersiä vastaan tiivisti ongelmat, joiden keskellä Patrik Laine rypee tällä hetkellä. Vaikka Laine laukoi kuusi kertaa kohti maalia ja pari kertaa vaarallisestikin, tulosta ei vaan tule.
Suurin syy löytyy ympäristöstä, jossa Laine yrittää saada maaleja aikaan. Hänet on juurrutettu kakkosketjuun veteraanisentteri Bryan Littlen ja Jack Roslovicin vierelle.
Ketjukavereiden tuki on sentterin nimeä mukaellen hyvin pientä.
Little on pikkunäppärä sentteri, muttei ykkössentteri Mark Scheifelen kaltainen tekijä. Roslovic, 21, teki hyvää jälkeä AHL:ssa, muttei ole vielä läheskään valmis NHL-pelaaja.
Laine viettää liian ison ajan seisoskelemassa omalla puolustusalueella vastustajan puolustajan vieressä, kun vastustaja myllyttää peliä Jetsin päädyssä. Kun Laine saa kiekon, hän on usein kuolleessa kulmassa kahta vastustajaa vastaan.
Kyle Connor veti kymmenen peliä kiikareilla Littlen vierellä. Kun hän pääsi ykkösketjuun, tuloksena oli kuusi maalia yhdeksässä pelissä.
Kun Laine loisti Suomessa pelatuissa otteluissa Florida Panthersia vastaan, hän pelasi työläisketjussa Adam Lowryn ja Brandon Tanevin kanssa. Vaikka yhdistelmä kuulosti jääkiekkoversiolta Frankensteinin hirviöstä, se toimi.
Sen totesi päävalmentaja Paul Mauricekin.
− Tykkäsin Lowryn ja Tanevin yhteispelistä Laineen kanssa. Ei vaikuta järkevältä pitää maalitykkiä samassa ketjussa kahden duunarin kanssa, mutta Lowry ja Tanev ovat pitäneet kiekkoa enemmän hyökkäysalueella kuin Little ja Nikolaj Ehlers Laineen kanssa, mikä oli sen ketjun pahin ongelma, Maurice sanoi Jatkoajan haastattelussa.
Yksi syy Roslovicin nostamiseen voi olla, että hänestä valmistellaan hyvää kauppatavaraa antamalla peliaikaa enemmän kuin taidot edellyttäisivät. Ehlers on palaamassa loukkaantumisten kirjoista helmikuun puolessavälissä, mikä tuo lisää vaihtoehtoja valmennusjohdolle.
LUE MYÖS: Patrik Laine toteutti NHL-fanin erikoisen toiveen – kaverien riemu repesi
Ja sitten toinen murheenkryyni. Ylivoima.
Laine on tehnyt kauden 25 osumastaan 11 ylivoimalla, mikä on Jetsistä eniten. Laine on saanut koko Winnipegissä eniten ylivoima-aikaa tällä kaudella, ja hän on ylivoimalla joukkueen ahkerin laukoja.
Ykkösylivoiman tehohanat ovat tyrehtymässä. Laine on tehnyt 25 viime ottelussa yhden ylivoimamaalin.
Laineen laukaisutaito ei ole heikentynyt mihinkään, vaan vastustajat ovat oppineet pelaamaan häntä paremmin pois. Wheeler ei saa syöttöjä läpi, koska kulmamies pelaa Laineen ulos. Kiekko liikkuu liian hitaasti – kun kiekko on Laineella, maalivahti on jo odottamassa tolpalla.
Miksi sitten Aleksandr Ovetshkin onnistuu tempussaan vuodesta toiseen? Eliittipakki John Carlson ja leftin loistava pelintekijä Nicklas Bäckström liikuttavat kiekkoa nopeasti ja yllättävästi.
Laineella on tässä vaiheessa enemmän maaleja kuin kahtena aiempana kautena samassa vaiheessa, ja hänen kokonaissaldonsa kakkosketjussa on häkellyttävä. NHL:ssä on elettävä silti hetkessä. Laskeva trendi tuo harmaita pilviä yläpuolelle.
Koska Maurice on selkeästi päättänyt, ettei hän peluuta Lainetta ykkössentteri Scheifelen rinnalla, peliin on kaivettava uusi vaihde jollain muulla tavalla.
Laineen tilanteesta tekee räikeämmän hänen tapansa tuoda tunteet julki kaukalossa – mikä on sinänsä hieno asia usein niin siloitellussa ja kliinisessä huippu-urheilumaailmassa. Laine liukuu epäonnistuneen vaihdon jälkeen päätä pyöritellen vaihtoon ja hakkaa mailaansa laitaan.
Laine ei voi muuta kuin yrittää hyödyttää joukkuetta jotenkin muuten, jos maaleja ei synny. Yritettävä voittaa kaksinkamppailuja ja odotettava, että joku kiekko pomppisi vastustajan takapuolesta sisään.
Tuskin hän koko loppua NHL-uraansa tässä ketjussa joutuu pelaamaan.