Nälkäkiukun vallassa ei kannata alkaa lemmenleikkeihin – tutkimuksen mukaan kosketus tuntuu paremmalta syömisen jälkeen

Onko mieltymys isoihin rintoihin tai jättipenikseen fetissi? 1:39
KATSO MYÖS VIDEO: Onko mieltymys isoihin rintoihin tai jättipeniksiin fetissi vai ei? Seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Susanna Syld vastaa.

Norjalaistutkimuksessa selvisi, ettei hyväily tuota yhtä paljon nautintoa nälkäisenä kuin sopivan täydellä vatsalla.

Romanttisten elokuvien tapahtumaketjuissa voi olla tieteellisestä näkökulmasta katsottuna paljonkin järkeä: viettely alkaa kynttiläillallisesta ja päättyy vällyjen väliin.

Oslon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa nimittäin selvisi, että kosketuksesta koettu nautinto ja aivojen aktiivisuustaso oli korkeampi aterian jälkeen kuin nälkäisenä, kertoo New York Post.

Tutkijat päättelivät, että suolistohormoni greliini, joka aiheuttaa näläntunnetta, liittyy olennaisesti nautinnon tasoon.

Tieteelliselllä Psychophysiology-alustalla julkaistuun tutkimukseen osallistui yhteensä 67 vapaaehtoista norjalaisnaista ja -miestä.

FMRI-kuvat paljastivat nälän vaikutuksen nautintoon

Ensimmäisenä koepäivänä vapaaehtoiset saapuivat kokeeseen kello 15 paastottuaan ennen sitä kuusi tuntia. Koehenkilöille tarjottiin nestemäinen ateria ja banaani ruoaksi. Kun he olivat syöneet, heidän oikeaa säärtään kosketettiin eri nopeuksilla. 

Osallistujien aivoja skannattiin fMRI-laitteella ja myöhemmin heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka nautinnollista kosketus oli ollut.

Toisena koepäivänä osallistujat pyydettiin paikalle kuuden tunnin paaston jälkeen, eikä heille tarjottu ruokaa. Jälleen oikean jalan sisäreittä kosketettiin ja aivoissa tapahtuvat reaktiot skannattiin fMRI:llä.

Toisen koepäivän aivokuvista näkyy korkeampi nälkähormoni greliinin pitoisuus ja osallistujat myös raportoivat tunteneensa vähemmän nautintoa kosketuksesta.

Kaikki kosketusnopeudet koettiin vähemmän miellyttäviksi nälkäisinä, mikä voi johtua tyhjän mahan aiheuttamista nälkään liittyvistä interoseptiivisista tunteista, tutkijat sanovat.

Greliini saattaa alentaa sosiaalisten ärsykkeiden arvoa, sillä se laittaa ihmisen etsimään ravintoa. Tuloksemme osoittavat, että ruokahalua stimuloiva hormoni osallistuu myös sosiaalisten palkkioiden, kuten kosketuksen, arvon määrittämiseen.

Syömisen jälkeen kannattaa kuitenkin odottaa tunti tai pari ennen urheilemista. Tällöin vatsa on ehtinyt tyhjentyä, mutta energiaa riittää edelleen fyysiseen aktiviteettiin; ja seksihän voi käydä toisinaan rankastakin treenistä, kirjoittaa New York Post.

Lue myös:

    Uusimmat