Tutkimus: "Nälkäkiukku" on totisinta totta – asiantuntijan mukaan kyse ei kuitenkaan ole vain verensokerista

Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä 2:01
KATSO MYÖS: Mistä tietää, onko vauvalla nälkä?

Nälkäisenä ihminen tulkitsee ympäristöstään tulevia signaaleja helpommin negatiivisessa sävyssä.

Nälkäkiukku koskettaa useimpia meistä. Joko oma järkesi sumenee nälkäisenä ja huomaat tiuskivasi kaikille tai olet joutunut olemaan nälkäkiukusta kärsivän raivon kohteena.

Osa tuntee itsensä tai kumppaninsa niin hyvin, että kantaa aina mukanaan välipalaa, jolla kiukun saa laimennettua ainakin hetkeksi.

Nälän ja kiukun yhteyttä on aikaisemmin tutkittu laboratorio-olosuhteissa, mutta tuoreessa tutkimuksessa nälän aiheuttamia tuntemuksia tarkkailtiin tosielämässä. Lopputuloksena tutkijat totesivat, että nälkäkiukku tosiaakin on täyttä totta.

"Nälän tunne on yhteydessä matalampiin mielihyvän tasoihin"

Tuoreen tutkimuksen päätutkija Viren Swami työskentelee sosiaalipsykologian professorina Anglia Ruskin yliopistossa Englannissa.

– Nälän tunne on yhteydessä suurempaan suuttumukseen, ärsytykseen ja matalampiin mielihyvän tasoihin, Swami kertoo Todaylle.

Negatiivisten tuntemusten syynä on Swamin mukaan todennäköisesti se, että tulkitsemme ympäristöstä tulevia signaaleja todennäköisemmin negatiivisesti ollessamme nälkäisiä. 

Ymmärtääkseen paremmin nälkäkiukkua Swami ja tämän kollegat pyysivät tutkimukseen osallistuneita vapaaehtoisia kirjaamaan näläntunteensa ja mielentilansa ylös viisi kertaa päivässä 21 päivän ajan.

Nollasta sataan kulkevan asteikon toisessa päässä oli "ei lainkaan nälkäinen" ja toisessa taas "erittäin nälkäinen". Ärsyyntyneisyyden ja kiukun asteikko oli määritelty samalla tavoin. Lisäksi vapaaehtoisia pyydettiin arvioimaan tunnetilaansa ja vireyttään samankaltaisella asteikolla.

Nälän taso ennusti negatiivisia tuntemuksia

Swami ja tämän kollegat tutkivat kyselyn avulla myös osallistujien syömistapoja. Kyselyssä kartoitettiin muun muassa osallistujien tunnesyömistä, aiheuttiko muiden näkeminen syömässä tarpeen syödä myös itse sekä rajoittivatko osallistujat jotenkin syömistään tutkimuksen aikana.

Keskimääräisesti osallistujista 58 prosenttia söi aamiaisen, 74 prosenttia söi lounaan, 84 prosenttia söi päivällisen, 48 prosenttia kertoi syövänsä välipaloja ruokien välissä ja 9 prosenttia kertoi nousevansa yöllä syömään jotakin.

Osallistujista yli puolet, 53 prosenttia, kertoi kiinnittävänsä huomiota terveelliseen ruokavalioon joko aina tai hyvin usein. 

Tutkijat huomasivat, että jokapäiväinen vaihtelu nälän tasossa ennusti negatiivisia tuntemuksia. Mitä nälkäisemmäksi tutkitut tulivat, sitä kiukkuisemmiksi ja ärtyneemmiksi he muuttuivat.

Suolisto kommunikoi aivojen kanssa eri reittien kautta

– On todella siistiä, että he onnistuivat todentamaan tämän tosielämässä, Johns Hopkinsin yliopiston psykiatrian ja käyttäytymistieteiden apulaisprofessori Susan Carnell kommentoi.

Carnellin mukaan tutkimuksen tulokset eivät olleet mitenkään yllättäviä.

– Psykiatriassa on yhä enemmän tutkimuksia, jotka yhdistävät suoliston ja aivot. Yhteys kulkee molempiin suuntiin. Jos suoliston oireita ilmenee, ne voivat liittyä ahdistuneisuuteen tai masennukseen. Suolisto kommunikoi aivojen kanssa eri reittien kautta – esimerkiksi erilaisten hormonien ja kiertäjähermon kautta, Carnell selittää.

"Nälkäkiukku" ei siis välttämättä johdu pelkästään verensokerin laskusta, vaikka verensokerin pudotessa kehoon vapautuukin ärtymystä voimistavia stressihormoneja.

Yhtä asiaa tuore tutkimus ei pystynyt kuitenkaan todistamaan. Tulosten perusteella voidaan todeta vain, että nälällä ja kiukulla on yhteys, mutta ei, että nälkä aiheuttaisi kiukun.

Käytännössä tutkimuksesta voi olla kuitenkin paljonkin apua. Jos omat tunnetilasi sahaavat päivän aikana merkittävästi laidasta toiseen, kannattaa tarkkailla, olisiko asialla yhteys juuri näläntunteeseen.

Katso myös: Suolistosyövät yleistyvät Suomessa – miksi meidän on hyvä oppia tunnistamaan oman suoliston toimintaa?

Suolistosyövät yleistyvät Suomessa – miksi meidän on hyvä oppia tunnistamaan oman suoliston toimintaa? 11:05
Suolistosyöpää on erittäin hankala huomata.

Lähteet: Plos One, Today

Lue myös:

    Uusimmat