Brittikuninkaallisten kriisiaikana päävastuu kuninkaallisten töiden hoitamisesta nojaa yhdeksän ihmisen harteilla.
Prinsessa Catherine, 42, ja kuningas Charles, 75, saivat kumpikin alkuvuodesta diagnoosin syövästä ja ovat toistaiseksi sairauslomalla hoitojensa ja toipumisensa ajan. Charles on tiettävästi hoitanut hallinnollisia tehtäviään vointinsa mukaisesti, mutta edustustehtävistään hän on toistaiseksi sivussa. Catherinen puoliso prinssi William on myös vähentänyt töitään voidakseen olla Catherinen tukena tämän toipuessa ja pitääkseen huolta parin kolmesta lapsesta prinssi Georgesta, 10, prinsessa Charlottesta, 8, sekä prinssi Louisista, 5.
Catherinen ja Charlesin ollessa pois pelistä brittihovia kannattelevat enää harvat ja pitkälti iäkkäät henkilöt, joista suurin osa on jo 70-80 -vuotiaita. Isossa-Britanniassa virallinen eläkeikä on 66 vuotta.
Mikäli myös prinssi William joutuisi sivuun, olisi se kuninkaallisiin erikoistuneen kirjailijan Phil Dampierin mukaan entistä pahempi isku brittimonarkialle instituutiona, kertoo Business Insider. Jos sekä Williamille että Charlesille puolestaan tapahtuisi jotain vakavaa, olisi se monarkialle kohtalokasta. Dampierin mukaan tällöin voisi olla jopa mahdollista, että monarkia romahtaisi.
– Se voisi menettää paljon valtaa sekä toimintakykyä, jos luoja varjelkoon, jokin muu katastrofi tapahtuisi.
41-vuotias William on kirkkaasti nuorin yhdeksästä brittikuninkaallisesta, joiden harteilla kuninkaallisten edustustyöt nyt ovat. Williamista seuraavaksi näkyvin hahmo on Charlesin puoliso kuningatar Camilla, 76, jolla on tällä hetkellä todella suuri vastuu.
Kuninkaallisia läheisen lähteen mukaan Camilla olisi kertonut tunteneensa "ylpeyttä" voidessaan ottaa enemmän roolia kuningattarena, vaikka tilanteessa hänelle on asettunut myös suuria paineita.
Lue myös: Lähde: Kuningas Charles tapasi prinsessa Catherinen kahden kesken ennen tämän ilmoitusta syöpädiagnoosista
Camillan rinnalla yksi useimmiten julkisissa tehtävissä nähtävistä kuninkaallisista on kuningas Charlesin pikkusisko prinsessa Anne, 73, joka pitää vuosittain hallussaan ahkerimmin työskentelevän kuninkaallisen titteliä. Vuonna 2023 Anne suoritti yhteensä 457 kuninkaallista työ- tai edustustehtävää.
Annella oli myös hyvin tärkeä tehtävä vuoden 2022 syyskuussa kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen, kun hän saattoi äitinsä arkun koko matkan Skotlannin Balmoralista Lontooseen.
Yhä enemmän kuninkaallisia tehtäviä ovat ottaneet kontolleen myös Charlesin nuorin veli prinssi Edward, 60, vaimonsa herttuatar Sophien, 59, kanssa. Williamin jälkeen prinssi Edward on kuninkaallisen perheen arvovaltaisin miespuolinen jäsen.
Maaliskuussa Edward suoritti runsaasti kuninkaallisia työtehtäviä ja vieraili niiden tiimoilta myös Ugandassa.
Vuonna 2023 prinssi Edwardille myönnettiin Edinburghin herttuan titteli, joka aiemmin kuului hänen edesmenneelle isälleen, kuningatar Elisabetin puolisolle prinssi Philipille. Samassa yhteydessä hänen puolisostaan Sophiesta tuli Edinburghin herttuatar.
Lue myös: James Middleton jakoi liikuttavan postauksen syöpädiagnoosin saaneelle siskolleen prinsessa Catherinelle – sisarukset ennennäkemättömässä lapsuuskuvassa
Sophie puolestaan on 70 hyväntekeväisyysjärjestön ja organisaation suojelija. Hän liittyi kuninkaalliseen perheeseen vuonna 1999 mentyään naimisiin Edwardin kanssa. Aikoinaan sekä Sophie että Edward tekivät muita töitä: Sophie työskenteli pr-viestinnän parissa ja Edwardilla oli oma yritys. Vuonna 2002 he kuitenkin ilmoittivat siirtyvänsä työskentelemään täyspäiväisesti kuninkaallisina.
Loput neljä tällä hetkellä merkittävässä roolissa olevista kuninkaallisista ovat suurelle, kansainväliselle yleisölle tuntemattomampia. Yksi heistä on kuningatar Elisabetin serkku prinssi Richard, 79, joka on 150 järjestön ja organisaation suojelija. Richard myös edusti muun muassa Kansainyhteistön päivän jumalanpalveluksessa sekä Kreikan kuningas Konstantinen muistotilaisuudessa.
Richard on kuitenkin niin kaukana perimysjärjestyksessä, ettei tätä ole edes mainittu kuninkaallisten nettisivujen virallisella perimysjärjestyslistalla, jossa nimetään 24 kuninkaallista aikuista sekä lasta. Tällä hetkellä Richardin sijoitus järjestyksessä on 31.
Prinssi Richardin vaimoa herttuatar Birgittea, 77, niin ikään nähdään harvakseltaan julkisuudessa, vaikka hän onkin yli 60 organisaation tukija itsekin. Tanskalaissyntyinen Birgitte liittyi kuninkaalliseen perheeseen vuonna 1972 mentyään naimisiin Richardin kanssa.
Lue myös: Kommentti: Prinsessa Catherinen syöpäilmoitus pakottaa nyt monet meistä katsomaan peiliin sekä häpeämään – ja hyvä niin
Kaikista vanhin tällä hetkellä kuninkaallista työtä tekevä perheenjäsen on toinen prinssi Edward, 88-vuotias kuningatar Elisabetin serkku hänkin. Hänestä tuli vanhin kuninkaallista työtä tekevä Elisabetin menehdyttyä 96-vuotiaana. Edward oli tiettävästi erittäin läheinen serkkunsa Elisabetin kanssa.
Edwardin työt kuninkaallisena alkoivat vuonna 1976 hänen päätettyä uransa armeijassa. Hän puolestaan on 41. perimysjärjestyksessä.
Seuraavaksi vanhin työskentelevä kuninkaallinen on prinsessa Alexandra, 87, joka on prinssi Edwardin sisko eli niin ikään edesmenneen Elisabetin serkku.
Vuonna 1936 syntyessään Alexandra oli perimysjärjestyksessä kuudentena. Nykyään hän on sijalla 57. Viime vuosina Alexandraa on nähty osana kuninkaallisia merkkipäiviä, kuningas Charlesin kruunajaisissa sekä kuningas Konstantinen muistotilaisuudessa.
Brittihovin pienenemiseen vaikutti merkittävästi vuoden 2020 alkuvuosi, kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättivät taakseen kuninkaallisen elämän ja muuttivat Pohjois-Amerikkaan. Charlesin pikkuveli prinssi Andrew puolestaan joutui luopumaan kuninkaallisista velvollisuuksistaan vuonna 2019 johtuen väitetystä osallisuudestaan edesmenneen, tuomitun seksuaalirikollisen Jeffrey Epsteinin laittomaan seksirinkiin.
Charles ilmaisi useaan otteeseen jo ennen kuninkaaksi tulemistaan olevansa halukas pienentämään hovia ja sitä kautta sen kustannuksia.