Ukrainan tukeminen ja raja-alueiden valvonta nousivat esiin pääministeri Petteri Orpon isännöimässä EU-johtajien huippukokouksessa Inarin Saariselällä Lapissa.
Orpo kutsui North-South Summit -kokoukseen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Kaja Kallaksen, Italian pääministerin Giorgia Melonin, Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin ja Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin.
Sunnuntaiaamun tiedotustilaisuuden avasi Orpo itse, joka kehui kokousta varsin tuottoisaksi ja kaikin puolin onnistuneeksi.
Orpon mukaan yhteinen ajatus on, että Ukrainan taloudellista tukea pitää lisätä entisestään ja jatkaa niin pitkään kuin tarpeellista. Tämän lisäksi kokouksessa päädyttiin siihen, että Euroopan puolustusta pitää vahvistaa kaikin keinoin.
Pääministeri kertoi olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että kaikki kokoukseen osallistuneet tahot olivat hyvin yksimielisiä kriittisten kysymysten äärellä.
Lopuksi Orpo mainitsi, että myös joulupukki tuli tervehtimään arvovaltaisia vieraita.
Kreikan Mitsotakis nosti osaltaan esiin raja-alueiden valvonnan. Hänen mukaansa on olennaista, että puolustusta onnistutaan rahoittamaan mahdollisimman tehokkaalla tavalla, niin kansallisella kuin myös kansainvälisellä tasolla.
Italian Meloni totesi huippukokouksen olleen hyvin tarpeellinen ja avartava. Hän nosti esiin kaksi aihetta mitkä vaativat erityistä huomiota: EU-kansalaisten turvallisuus ja maanpuolustuksen tehostus.
Kristersson puolestaan aloitti kiittämällä Orpoa kokouksen järjestämisestä. Hän paalutti, että Ukrainan tilanne ja sen ratkaiseminen on edelleen yhteinen prioriteetti. Kristersson alleviivasi myös, kuinka eritoten laiton maahanmuutto aiheuttaa EU:lle jatkuvia haasteita.
Kallas aloitti puheenvuoronsa esittämällä surunvalittelut Saksan Magdeburgin järkyttävien tapahtumien johdosta. Puheenvuorossaan hän korosti, että rajavartiointia on tehostettava siitäkin huolimatta, että vapaa liikkuminen EU:n sisällä kuuluu monen mielestä Euroopan suurimpiin vahvuuksiin.
Lopuksi media sai esittää EU-johtajille kysymyksiä. Kun Orpolta tiedusteltiin hänen kantaansa Venäjän suhteen, pääministerin vastaus oli paljonpuhuva: "Venäjä tottelee vain voimaa".
Meloni sanoi, että Venäjän uhka on paljon kuviteltua laajempi ja se koskee myös esimerkiksi demokratiaa ja julkiseen mielipiteeseen vaikuttamista sekä Afrikan tilannetta.