Kun ajatus omasta laiskuudesta johtuvasta vanhuudesta sängyn pohjalla ahdistaa, on aika alkaa kyykätä. Lääkäri ja kehonrakentaja Jan Sundell nostaa lihaskuntoharjoittelun tärkeimmäksi liikuntamuodoksi ikääntyneillä.
– Kaikkein tärkeimmät lihakset ihmisen kehossa ovat ne, joilla noustaan seisomaan, eli pakarat ja etureidet, Jan Sundell sanoo.
– Ikäihmisillä ongelmaksi muodostuu usein se, etteivät he pääse sängystä ylös. Siksi kannattaa huolehtia siitä, että harjoitteluun kuuluu pakaroita ja etureisiä kuormittavia liikkeitä. Esimerkiksi jalkakyykky on kuntosalin kuningasliike. Jos se tuntuu liian brutaalilta, sitä pystyy korvaamaan jalkaprässillä.
Sundellin mielestä lihaskuntoharjoittelu ylipäänsä ansaitsisi nousta kestävyys- eli aerobisen liikunnan varjosta.
– Ennen vanhaan lääketieteessäkin ajateltiin, että aerobinen liikunta on sitä oikeaa liikuntaa. Lihasvoimaharjoittelua pidettiin lähinnä apuvälineenä muuhun niin sanottuun kunnon liikuntaan, kuten tennikseen. Viime vuosikymmeninä tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että lihasharjoittelu se vasta terveysliikuntaa onkin: sillä on positiivisia vaikutuksia niin painonhallintaan, aikuistyypin diabeteksen ehkäisyyn, luukatoon kuin tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin.
– Lihaskuntoharjoittelu on myös kaikkein paras keino estää ikääntymisen aiheuttamaa lihaskatoa, sarkopeniaa. Siksi se on senioreilla tärkein liikunnan muoto, Sundell sanoo.
Katso myös Sundellin haastattelu: missä vaiheessa treenaaminen viimeistään pitää aloittaa?
24:05
Kuva: Colourbox.com