Nämä merkit paljastavat, että ystäväsi on "tunnevampyyri"

Tunnevampyyri vain ottaa, ei anna. Pelkästään tunnesyöppöä ei kuitenkaan voi ystävyyden yksipuolisuudesta syyttää.

Onko olosi koskaan uupunut, kun palaat illanvietosta ystävien kanssa? Kavereiden seuran kuuluisi piristää, mutta yhden ystävän seura on aina jotenkin uuvuttavaa...

Saatat olla tekemisissä tunnevampyyrin kanssa, The Guardian paljastaa.

– Osa ihmisistä tarvitsee ylettömästi huomiota ja vahvistusta muilta, psykologi Suzy Reading kuvasi haastattelussa.

"Hän ei halua ratkaisuja tai neuvoja"

Tunnevampyyrin seura ei anna energiaa, vaan tuntuu vievän sitä. Hän on negatiivinen ja saattaa uhriutua. Samaa keskustelua aina samoista ongelmista voidaan käydä useita kertoja, ja vaikka ystävä tarjoaisi neuvojaan, vampyyri on haluton kokeilemaan niitä.

– Usein [tunnevampyyri] ei halua ratkaisuja tai neuvoja. Hän haluaa vain purkaa mieltään, Reading kuvaa.

Tunnevampyyri kaataa huolensa ystävänsä niskaan ajattelematta sitä, miten purkaus ystävään vaikuttaa. Tunnevampyyri ei esimerkiksi kysy, onko nyt hyvä hetki puhua. Käytön on jatkuvaa ja aina samanlaista. Sen sijaan, että ystävyys perustuisi vastavuoroisuudelle, josta kumpikin saa yhtä paljon, tunnevampyyri vaatii enemmän.

Oletko tunnesyöpön käytöksen mahdollistaja?

Tunnesyöppöä ei voi täysin syyttää tilanteesta, sosiologi Jenny van Hooff sanoo. Kansantaruissakin vampyyrit täytyy ensin kutsua sisään.

– Jos joku on onnistunut pääsemään dominoivaan asemaan, selvästi toinen joissakin rajoissa sallii sen, tai ainakin mahdollistaa käytöstä, van Hooff sanoo.

Readingin mukaan erityisesti naiset on usein ehdollistettu pitämään yllä rauhaa ja huomioimaan muut. Siksi henkilö saattaa tehdä suhteettoman paljon työtä pitääkseen yllä suhdetta, josta ei itse saa mitään.

– Naiset kasvatetaan uskomaan, että he voivat olla [vain] joko itsekkäitä tai epäitsekkäitä, Reading kuvaa.

Esimeriksi lapsuus- tai kouluaikaiset kaverit voivat elämän myötä kasvaa erilleen, mutta pitkää ystävyyttä on hankalaa panna telakalle.

– Se, että ystävyydellä on pitkä historia, ei tarkoita, ettei ihminen saisi valita muotoa, jonka ystävyys [hänen elämässään] ottaa, Reading huomauttaa.

Vampyyri ei välttämättä muutu

Omia odotuksia ystävyyden suhteen kannattaa madaltaa: on täysin mahdollista, ettei tunnevampyyri koskaan ala kuunnella ystäviensä huolia tai välittää niistä kuten omistaan.

Tunnesyöpön kanssa voi toki yrittää käydä keskustelua aiheesta, mutta on mahdollista, että hän kuulee toimintansa kuvailemisen arvosteluna ja kritiikkinä.

Kannattaakin pohtia, mitä ystävyyden ylläpito itselle "maksaa" energian ja hyvinvoinnin suhteen.

– On täysin hyväksyttävää suojella omaa rauhaansa, Reading muistuttaa.

Katso myös: Miten käsitellään työpaikan energiasyöppöä ankeuttajaa? Asiantuntijat antavat vinkkinsä

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat