Tuntuuko sinusta, että olet ystävyydessänne se, joka aina joutuu antamaan – ja ystäväsi puolestaan se, joka vain ottaa? Grandparents.com-listasi manipuloivan ystävän merkit.
– Huonolla itsetunnolla varustetut ja epävarmat ihmiset saavat vääristyneen vallan ja hallinnan tunteen pyrkimällä hyötymään ystävistään ja perheestään, kertoo psykologi ja American Psychological Association -järjestön jäsen Michael Salamon Grandparents-nettisivustolla.
Mikäli olet kokenut vastaavaa, älä syytä itseäsi ystäväsi huonosta käytöksestä. Manipuloijan uhriksi on helppo langeta – petollinen ihminen syyllistää muita taitavasti ja saa muut uskomaan heidän olevan väärässä.
Hän ei kuuntele
Salamonin mukaan yksi merkki manipuloivasta ystävästä saattaa olla, ettei ystävä oikeastaan kuuntele.
Kaverisi saattaa katsoa sinua puhuessasi, mutta vaikuttaa kuitenkin tuijottavan ohitsesi. Sanomasi saattaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kukaan ei aina jaksa keskittyä keskusteluun täysillä, mutta jos ystävä on aina kiinnostunut keskustelusta vain omalla puheenvuorollaan, kannattaa miettiä onko ystävyytenne tasapainossa.
Hänellä ei ole mitään hyvää sanottavaa
Varo ystäviä, jotka puhuvat pahaa toisista, neuvoo Melissa Cohen, yhdysvaltalaisterapeutti New Jerseystä.
– Jos jollakulla on pahaa sanottavaa kaikista, todennäköisesti myös sinusta.
Ystäviään ohjaileva ihminen saattaa juoruta toisten asioita sinulle ja ohimennen sanoa, että tietää ettet kerro asiaa eteenpäin, mutta hän sanoo niin kaikille. On luonnollista haluta uskoa, ettei ystävä petä luottamusta, mutta petollinen ihminen tekee sen heti, kun hän hyötyy siitä jotenkin itse.
Hän ottaa yhteyttä vain tarvitessaan jotain
Yksi hyväksikäyttävän ystävän tunnusmerkkejä on se, että hän ottaa yhteyttä tai hänellä on aikaa sinulle vain kun hän haluaa sinun tekevän jotain hänelle, muistuttaa psykiatri Carole Lieberman Los Angelesista. Jos ystäväsi ei ole sinulle ystävä, kun sellaista tarvitset, mutta ilmestyy yhtäkkiä itse apua tarvitessaan, mieti kaksi kertaa, pidätkö tämän ihmisen elämässäsi.
Hän pelaa syyllisyydellä
Manipuloiva ystävä usein myös syyllistää.
– Monet manipuloijat käyvät sotaa pelaten ihmisten tunteilla, esimerkiksi syyllistävät ihmisiä saadakseen tahtonsa läpi, sanoo Cohen.
Manipuloija saattaa esimerkiksi sanoa: ”Kaiken sen jälkeen, mitä olen vuoksesi tehnyt, etkö voi auttaa minua?”
Miten selvitä manipuloivasta ihmisestä?
Jos huomaat ystävän jatkuvasti käyttävän sinua hyväkseen, ja haluat hänestä eroon, kohtaa hänet ja päätä ystävyyssuhde. Asiantuntijoiden mukaan suoraan puhuminen on paras keino päästä epäedullisesta suhteesta. Muuten haitallinen ihmissuhde vain jatkuu ja lopulta vaikuttaa siihen, kuinka itse koet itsesi.
– Jos ystävyys on tärkeää säilyttää, manipuloivalta ystävältä on hyvä kysyä onko hän tietoinen käytöksestään. Jos ei, ystävyyssuhde yleensä kokee pienen kolauksen tai yhteydenpito voi jäädä kokonaan, sanoo psykologi Michael Salamon.
Jos aiot jatkaa suhdetta manipuloivan ihmisen kanssa, tärkeintä on kehittää toimiva strategia, jolla suojelet itseäsi.
Tai hän saattaa verrata sinua toisiin ihmisiin vedoten siihen, mitä muut tekisivät – tai että muutkin ovat sitä mieltä, että hän on oikeassa.
Hän haluaa hallita
Myrkyllinen ystävä haluaa yleensä olla pomo – aina. Suuttuuko ystäväsi, jollei saa mitä haluaa? Onko hänen mielestään hänen tapansa se ainoa oikea, vaikka sinulla saattaisi olla rutkasti syitä tehdä asiat toisin?
Hänellä ei ole aikaa sinulle, koska et ole hyödyllinen
Kaikilla on joskus kiire. Jokaisen elämässä on viikkoja ja jopa kuukausia, kun erilaiset kiireet vaativat veronsa. Mutta jos niin sanottu ystäväsi sanoo, ettei hänellä ole aikaa sinulle, ja viettää kuitenkin jatkuvasti aikaa muiden ystäviensä kanssa, hän saattaa valita muut, koska he ovat sillä hetkellä hänelle hyödyllisempiä, muistuttaa Leiberman.
– Manipuloijat järjestävät aikaa ihmisille, joista on heille hyötyä juuri silloisessa elämäntilanteessa.
Hän pyytää palveluksia
Ohjaileva ystävä pyytää erilaisia palveluksia – ja paljon.
– Manipuloijat ovat mestareita keksimään keinot, kuinka saavat tarpeensa tyydytettyä, sanoo Cohen.
Saadaksen haluamansa manipuloijat usein solmivat ihmissuhteita ihmisten kanssa, jotka luonnostaan antavat helposti omastaan.
– Heidän pyyntönsä ja vippinsä alkavat pienistä, eivätkä ne aluksi haittaakaan, selittää Cohen.
Palveluksista voi kuitenkin tulla pikku hiljaa isompia ja niitä kuulee toistuvammin. Manipuloiva ystävä näyttää silti usein olevan täysin tietämätön siitä, että häntä on autettu, tai että hän voisi mahdollisesti korvata asian joskus takaisin.
Lähde: Grandparents.com