Nämä oireet voivat paljastaa kilpirauhasen sairauden

kilpirauhanen
Kilpirauhanen voi oireilla monin eri tavoin.Colourbox.com
Julkaistu 06.08.2014 08:17

MTV LIFESTYLE

Kilpirauhanen on kaulan alaosassa sijaitseva rauhanen, joka tuottaa tyroksiinihormonia. Sen sairaudet voivat olla aluksi vaikeasti tunnistettavia, sillä oireiden kirjo on laaja ja ne ilmenevät ihmisissä eri tavoin. 

Kilpirauhasen toiminta voi muuttua epänormaaliksi, joko liika- tai vajaatoiminnaksi. Kilpirauhanen voi myös tulehtua, kasvaa liian suureksi tai siihen voi muodostua kasvaimia.  

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhasen tyroksiinihormonin tuotanto vähentyy tai jopa lakkaa. Oireet kehittyvät usein vuosien saatossa huomaamatta ja toisinaan niitä pidetään helposti pelkästään ikääntymisen merkkeinä. Vajaatoiminta on yleisempää naisilla kuin miehillä. Suurin osa potilaista on keski-ikäisiä tai sen ylittäneitä, mutta sairautta tavataan nuoremmillakin. 

Kilpirauhasen vajaatoiminnalle tyypilliset oireet:

Väsymys

Paleluherkkyys

Ummetus

Kuiva iho

Selittämätön painonnousu

Turvotus kasvoissa

Äänen käheys

Lihasheikkous

Veren kolesteroliarvojen nousu

Lihaskipu, -arkuus ja -jäykkyys

Nivelkipu, -jäykkyys ja -turvotus

Epäsäännölliset tai tavallista runsaammat kuukautiset

Hiusten oheneminen

Hidastunut syke

Masennus

Muistihäiriöt 

Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen tuottaessa liikaa tyroksiinia syntyy sen liikatoiminta. Liikatoiminta voi kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa merkittävästi aiheuttaen äkillistä painonlaskua, nopeaa sykettä, hikoilua tai hermostuneisuutta. Kilpirauhasen liikatoimintaan sairastuu yleisimmin 30-40-vuotias nainen.Outojen oireiden takaa paljastui vakava sairaus. Kuvan henkilö ei liity haastatteluun.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi väsyttää. 

Kilpirauhasen liikatoiminnan tyypilliset oireet:

Levottomuus, apeus

Unettomuus

Lisääntynyt ruokahalu

Selittämätön laihtuminen

Ripuli

Alentunut lämmönsietokyky

Lisääntynyt hikoilu

Nopea syke

Toiminnan ja puheen vilkkaus

Struuma (suurentunut kilpirauhanen)

Silmien ärtyisyys ja pullistuminen ulospäin

Heikkous

Vähäiset tai poisjääneet kuukautiset

Kilpirauhasen tulehdus

Kilpirauhasen tulehdusta on olemassa kahta tyyppiä. Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus syntyy vaivihkaa, eikä se yleensä oireile tai kipuile lainkaan. Tulehduksessa elimistön immuunijärjestelmän vasta-aineet käyvät kilpirauhasen kimppuun vähentäen tyroksiinin tuotantoa. Vuosien saatossa se voi johtaa vajaatoimintaan. 

Kilpirauhaseen voi tulla myös subakuutti, puoliäkillinen kilpirauhasen tulehdus, jossa oireena on kaulakipua ja rauhanen suurentuu. Lisäksi kipu voi säteillä leukaperiin tai jopa korvan seutuun. Tautiin voi myös liittyä pitkään jatkuva kuume. Tulehduksen aiheuttajaa ei tiedetä, mutta syyllisiksi arvellaan viruksia.

Struuma

Struuma on suurentunut kilpirauhanen. Struumaa voi aiheuttaa jodin puute, mutta nykyään ruokasuolan sisältämän jodin myötä struumat ovat harvinaisia. Yleensä struuman aiheuttaja Suomessa on kilpirauhasen tulehdus. 

Iso struuma voi näkyä ja aiheuttaa epämiellyttävää oloa kaulalle. Pahimmillaan henki- tai ruokatorvea painaessaan struuma voi aiheuttaa nielemis- tai hengitysongelmia. 

Kilpirauhasen kasvain

Kilpirauhasen kasvaimia on monenlaisia. Ne esiintyvät yksittäisinä patteina kaulan alaosassa kilpirauhasen kohdalla. Yleensä ne näkyvät hyvin tai sormin tunnusteltavissa. Kyhmyt ovat lähes aina täysin kivuttomia. Kilpirauhasen kyhmyistä noin 95 prosenttia on hyvälaatuisia ja vaarattomia. Noin viisi prosenttia kasvaimista ovat syöpiä ja nekin ovat useimmin hyvin hoidettavissa. Päältä päin kasvaimen laatua ei voi erottaa, joten kaikki kaulan kyhmyt tulisi tutkituttaa.

Lähteet: mayoclinic.org, wholehealthchicago.com, terveyskirjasto.fi, terve.fi 

Kuva: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55