Osaisitko yhdistää? Nämä oireet voivat kertoa kilpirauhassairaudesta

2:49img
Katso video: Kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastunut Soja kärsi 3 vuotta oireista ennen oikeaa diagnoosia
Julkaistu 25.05.2022 07:03

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Maailman Kilpirauhasviikkoa vietetään 25.–31.5. Suomessa on yli 350 000 ihmistä, joilla on jokin kilpirauhasen tai lisäkilpirauhasten sairaus. Oikean diagnoosin saaminen ei välttämättä ole helppoa, sillä kilpirauhassairauksien oireet ovat usein epämääräisiä.

Häiriöt kilpirauhasessa ovat siitä kinkkisiä, että ne voivat ilmetä lukemattomina erilaisina oireina. Merkit eivät välttämättä ole kovin silmiinpistäviä, vaan niitä saatetaan pitää henkilökohtaisina tai ikääntymiseen liittyvinä piirteinä.

Yleisimpiä kilpirauhasen sairauksia ovat kilpirauhasen vajaatoiminta sekä liikatoiminta. Niiden oireet ovat usein toisiinsa verrattuna vastakkaisia.

Oudot painon muutokset

Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa. Siksi kilpirauhashormonin liiallinen määrä – siis kilpirauhasen liikatoiminta – kiihdyttää kehon toimintoja ja voi aiheuttaa selittämätöntä laihtumista. Kilpirauhashormonin liian vähäinen määrä – kilpirauhasen vajaatoiminta – taas hidastaa kehon toimintoja ja voi olla syynä painonnousuun.

Muutos painossa ei välttämättä ole suuren suuri tai johda merkittävään yli- tai alipainoon. Kyse voi olla vain muutamista kiloista, ja koska muutos tapahtuu ehkä hitaasti, hälytyskellot eivät välttämättä soi.

Väsynyt ja "hidas" olo

Jos riittävästä yöunista huolimatta tuntee itsensä aamulla jatkuvasti väsyneeksi eikä innostu mistään, syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttama "horrostila". Väsymys ja tietynlainen ajattelun hitaus on yleinen kilpirauhasen vajaatoiminnan oire.

Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavilla uupumus saattaa olla luonteeltaan hieman erilaista. Keho käy ylikierroksilla niin, että olo on kuin loppuun palaneella hamsterilla, joka ei pääse pois juoksupyörästä.

Lue myös: Lääkäri kertoo, missä vaiheessa väsymyksestä pitää huolestua

Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita

  • Aloitekyvyttömyys
  • Turvotus
  • Ummetus
  • Hidastunut sydämen syke
  • Muistihäiriöt

Palelu kesällä tai hikoilu talvella

Jos lämpiminä kesäpäivinä tuntee tarvetta kietoutua neuleeseen tai huppariin, on syytä käydä tarkistuttamassa kilpirauhashormonien taso. Palelu voi kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta, hikoilu liikatoiminnasta.

Ongelmat kuukautisten tai raskaaksi tulemisen kanssa

Epäsäännölliset kuukautiset voivat olla oire niin kilpirauhasen liika- kuin vajaatoiminnasta. Vajaatoimintaa sairastavilla kierto on yleensä pidempi ja vuoto runsaampaa, liikatoimintaa sairastavilla kierto taas tavallisemmin lyhenee ja vuoto niukkenee.

Molemmat sairaudet voivat alentaa hedelmällisyyttä, mutta useammin hedelmällisyysongelmat liittyvät nimenomaan kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kilpirauhasen poikkeava toiminta vaikuttaa häiritsevästi munarakkulan kypsymiseen ja munasolun irtoamiseen eli ovulaatioon.

Lue myös: Miksi kuukautiset ovat yhtäkkiä niukat? Tavallisimmat syyt oireen taustalla

Muita kilpirauhasen liikatoiminnan oireita

  • Hikoilu
  • Kiihtynyt sydämen syke
  • Hengenahdistus
  • Jano
  • Vapina
  • Kiihtynyt suolen toiminta ja ripuli
  • Tavallista vilkkaampi puhe ja liikehdintä
  • Hiekan tunne tai kaksoiskuvat silmissä

Hermostuneisuus tai alakuloisuus

Koska kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää kehon toimintoja, se voi tehdä olosta hermostuneen tai ärtyneen. Vajaatoiminnassa, jossa kehon toiminnot päinvastoin hidastuvat, masentuneisuus tai muistamattomuus ei ole tavatonta. Joskus masennus onkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuvaa.

Outoudet ihossa ja hiuksissa

On tavallista, että iho kuivuu talvella, mutta jos hipiä on kesälläkin rutikuiva, syynä saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Vajaa- ja liikatoiminta voivat olla syyllisiä myös oheneviin ja haurastuviin hiuksiin.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2018.

Lue myös: Sydämen vajaatoiminnan oireet ovat moninaisia ja epämääräisiä – huonompi ennuste kuin joissain syövissä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten korkean toimintakyvyn masennus oireilee.

0:40img

Näin oireilee korkean toimintakyvyn masennus.

Lähteet: Reader’s Digest, Terveyskirjasto, Kilpirauhasliitto, Kilpirauhasenvajaatoiminta.fi, Suomen Endokrinologiyhdistys

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit