Energiatehokkuus jouluna perustuu lämpökuorman hyödyntämiseen ja siihen, ettei kaikkea tehdä samaan aikaan tai ainakaan kulutushuippujen aikana.
Työtehoseuran kouluttaja Tarja Marjomaan mukaan erityisesti jouluna on tärkeää suunnitella omaa sähkönkäyttöään: kaikkien meidän olisi hyvä miettiä, miten sähkönkäyttöä voisi ohjata varsinkin kulutushuippujen ulkopuolelle.
Sähkönkulutustaan ei kannata tarkastella ainoastaan siinä tilanteessa, että tuleva sähkölasku hirvittää.
– Totta kai se on myös taloudellinen asia monille, mutta kun me kaikki toimimme mahdollisimman energiatehokkaasti, kulutushuiput jäävät matalammiksi, sähköä riittää kaikille eikä sitä tarvitse ostaa kalliilla hinnalla muualta, Marjomaa toteaa.
Jouluna kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitosta ja vieraista syntyvä lämpö ja toisaalta myös kylmyys, esimerkiksi sulattamalla pakastettuja laatikoita jääkaapissa.
Katso yllä olevalta videolta Marjomaan vinkit järkevään ja energiatehokkaaseen sähkönkäyttöön jouluna ja mitkä ovat kotona ne suurimmat sähkösyöpöt.
Lue myös: Oletko jo tehnyt näin? Sähkölaskua saa pienennettyä merkittävästi: "Syntyy suuri säästö"
Milloin joulun kulutushuiput ovat?
Sähkön kokonaiskulutus on jouluna jopa hieman pienempää kuin arkena, sillä teollisuus ja kaupat hiljenevät jouluksi.
Tavallisena arkena kulutushuiput ovat Marjomaan mukaan aamuseitsemästä aamuyhdeksään ja iltapäivällä neljästä kuuteen.
Ennen joulua monet ovat kuitenkin jo lomalla, jolloin arkisia askareita ja jouluvalmisteluita tehdään jo päivän mittaan ja kulutushuiput sijoittuvat eri aikoihin.
Fingrid, joka vastaa Suomen kantasähköverkosta, tilastoi, että vuonna 2021 sähkönkäyttö oli jouluviikolla huipussaan 22. joulukuuta kello kahdeksan aamulla, aatonaattona kello yhdeksän aamulla ja jouluaattona kello neljältä iltapäivällä.
– Tänä vuonna voisimmekin miettiä, että omat tekemiset eivät juuri tälle aikahaitarille menisikään. Totta kai siihen kulutukseen vaikuttaa, kuinka kylmiä päiviä joulun alla on, koska asunnon lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen menee suurin osa sähköstä, Marjomaa sanoo.
Energiaviraston mukaan sähkön kulutushuipuiksi arvioidaan kylmänä talvipäivänä jopa yli 14 400 megawattituntia (1 MWh = 1000 kWh). Kotimaista tuotantokapasiteettia on käytössä Marjomaan mukaan noin 11 300 megawattituntia (pois lukien Olkiluoto 3).
– Tällä hetkellä meidän sähkönkulutuksemme on normaalina arkipäivänä alle 11 megawattituntia tunnissa, sillä tasolla oma sähkötuotantomme riittää hyvin. Me suomalaisethan olemme nyt tsempanneet syksyn mittaan: Fingridin tilastojen mukaan syys-marraskuussa käytimme sähköä keskimäärin 8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, Marjomaa toteaa.
Lue myös: Jopa tuhansien eurojen säästöt! Sähkönkulutus voi puolittua yksinkertaisella keinolla: "Mitä isompi omakotitalo on..."
Lue myös: Tämä yleinen virhe tekee takan lämmityksestä erityisen saastuttavaa: "Niistä on juuri se suurin haitta"
Katso myös: Näin sytytät takan, jossa puut palavat mahdollisimman puhtaasti
3:50