Tällä viikolla Suomessa vietetään energiansäästöviikkoa. Kuluttajien energianeuvonta haastaa suomalaiset sähkönkäyttäjät löytämään huippuhetkensä.
– Jokaisen pitää tietää oma kulutuksensa ja tunnistaa ne ajankohdat, jolloin sähköä kuluu paljon. Tämä on rahanarvoista tietoa kuluttajille, jotka haluavat tulevaisuudessa pitää sähkölaskut kurissa, asiantuntija Päivi Suur-Uski toteaa Motiva Oy:n tiedotteessa.
Katso yllä oleva video: Sähkön hinta nousussa – milloin tulee raja vastaan?
Huippuhetkeä voi etsiä oman energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta, josta selviää niin kulutuksen aallonharjat kuin suvanteetkin.
Säännöllinen energiankulutuksen seuranta on toistaiseksi harvojen hupia. Sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat lakisääteisesti maksuttoman kulutusseurannan asiakkailleen, ja ainakin isoimmilla myyntiyhtiöillä on omat seurantapalvelunsa.
Vain harva hyödyntää palveluja aktiivisesti
Palvelujen aktiivisia hyödyntäjiä on kuitenkin Suur-Uskin mukaan vain kourallinen kaikista kotitalouksista. Tarkkoja käyttölukuja on tosin vaikea saada.
– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet kulutusseurannan hyötyjä. Tavoitteellinen energiansäästö ja sitä kautta asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu, kun tuntee kulutuksensa ja suunnittelee tehostamistoimet sen pohjalta.
Lue myös: Haluatko panna rahasi poikimaan? Sijoitimme kolmen kuvitteellisen henkilön rahat – tällaisia neuvoja pankit antoivat
Esimerkiksi aurinkopaneelien hankintaa suunnittelevan on tiedettävä oma kulutuksensa tarkasti niiltä kuukausilta, jolloin järjestelmä tuottaa sähköä, sekä ajoitettava sähkönkäyttöä aurinkoisille tunneille.
Kulutusseurantapalvelusta on saatavilla kaikki olennainen tieto onnistunutta mitoitusta varten.
Energiatehokkuuden parantaminen, tehontarpeen vähentäminen kulutusta siirtämällä ja uusiutuvilla tuotetun sähkön käyttö ovat keskeisiä asumisen ilmastovaikutuksia hillitseviä keinoja.
Tavoitteeksi tasaisempi käyttö
Suomi on siirtymässä pois fossiilisista energialähteistä ja lisäämässä tuuli- ja aurinkosähköä, jolloin tuotannon määrä ja hinta voivat vaihdella sääolosuhteiden mukaan.
Sähkön siirron hintaan on puolestaan kaavailtu tehomaksua, millä pyritään rajoittamaan hetkellistä huippukulutusta. Siitä, milloin ja miten tehoperusteinen maksu toteutetaan, ei ole vielä tarkkaa tietoa.
Lue myös: Sähkön hintaero Suomen ja Pohjoismaiden välillä venähtänyt poikkeuksellisen suureksi – siirtokapasiteetti ei riitä
– Kotitalouksissa kulutushuiput osuvat arkisin aamun tunneille ja erityisesti alkuiltaan, jolloin kotona pyykätään, kokataan ja siivotaan.
– Erityisesti sähkölämmitystä, käyttöveden lämmitystä ja kylpyhuoneen lattialämmitystä on fiksua siirtää muihin ajankohtiin, jolloin kulutus tasaantuu vuorokauden eri tunneille. Uusissa kodinkoneissa on jo ajastusmahdollisuus, mikä osaltaan auttaa siirtämään kulutusta eri aikaan, Suur-Uski kertoo.
Lue myös: "Minun tämän vuoden ykkösvinkkini" – suomalainen asiantuntija kertoo yksinkertaisen keinon, jolla säästä rahaa, saa enemmän aikaa perheensä kanssa ja vähentää ruokahävikkiä
Fiksusti automatiikalla ja nykyaikaisilla säätölaitteilla toteutettuna sähkön käytön siirto ei vaikuta asumismukavuuteen, kuten huonelämpötiloihin tai lämpimän käyttöveden riittävyyteen. Se ei edes vaadi asukkailta päivittäistä huomiota.
– Sähkön kulutuksen säännöllinen seuraaminen ja kulutushuippujen tasaaminen kannattaa aloittaa nyt. Näin valmistaudut edessä oleviin muutoksiin ja osaat sopeuttaa sähkön käyttöäsi edullisen ja uusiutuvalla tuotetun sähkön ajankohtaan, Suur-Uski toteaa.