Eduskuntapuolueista kokoomus, perussuomalaiset ja RKP kannattavat perintö- ja lahjaveron poistamista, ilmenee MTV Uutisten selvityksestä. Puolueiden mukaan se pitäisi tehdä asteittain. 15 maata EU:ssa on luopunut perintöverosta, muistetaan RKP:stä.
Sen sijaan SDP, vasemmistoliitto ja vihreät peruisivat hallituksen kyseiseen veroon tekemät kevennykset.
– Esimerkiksi sukupolvenvaihdokset yrityksissä ja maatiloilla pitäisi pystyä tekemään ilman perintö- ja lahjaveroja. Se tuottaisi meille enemmän työpaikkoja, tiivistää RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
Puolue esittää tilalle luovutusvoittoveroa Ruotsin mallin mukaisesti.
– Emme ajattele niin, että kokonaan saataisiin tilanne, jossa perinnöstä ei koskaan maksettaisi mitään veroja, vaan ajattelemme näin, että silloin kun perinnöstä luopuu, niin silloin maksaa sen luovutusvoittoveron, toteaa Henriksson.
– Asiaan on 2000-luvulla otettu muutaman kerran puoluekokouksessa kantaa aloitteiden yhteydessä. Näistä kannoista voidaan johtaa pitkän aikavälin tavoitteeksi perintö- ja lahjaveron asteittainen poistaminen, edellä kuvatuilla fiskaalisilla ja eri verolajien keskinäistä priorisointia koskevilla reunaehdoilla, kertoo kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala.
– Periaatteessa omaisuuden kunnioittamisen näkökulmasta perintövero tulisi poistaa kokonaan, hintalappu vaan on varsin suuri, arvioi PS-puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.
Puolueista KD ei halua poistaa veroa, mutta keventää kyllä.
– Perintö- ja lahjaveron tuotto on arvioitu täksi vuodeksi 720 miljoonaksi euroksi. Näin suuren tuloerän poistaminen kertarysäyksellä olisi vastuutonta. Mikäli perintö- ja lahjavero korvattaisiin myyntivoittoveron korotuksella, kuten Ruotsissa tehtiin, voi se iskeä paljon raskaammin tietyissä tilanteissa. Verotusta pitää kehittää kokonaisuutena, sanoo puoluesihteeri Asmo Maanselkä.
Hallitus alentanut perintöverotusta
Keskusta ja Sininen tulevaisuus muistuttavat, että nykyhallitus on alentanut verotusta.
– Sipilän hallitus kevensi perintö- ja lahjaverotusta vuoden 2017 alusta veroasteikkojen kaikissa portaissa ja kevennykset painotettiin yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosten edistämiseksi. Samalla muun muassa verotuksen puoliso- ja alaikäisyysvähennystä korotettiin, sanoo keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.
– Me olemme tyytyväisiä perintöveron nykyiseen tasoon. Tämä hallitus on laskenut perintöveroa ja uuteen alennukseen ei ole tässä vaiheessa tarvetta. Me tuemme kansankapitalismia ja kotimaista omistajuutta ja haluamme, että jokaisella suomalaisella on mahdollisuus rikastua, linjaa Sampo Terhon erityisavustaja Otto Peura.
Demareiden mukaan veron poisto ei ole Ruotsissakaan ollut ongelmaton.
– Päätöstä on kritisoitu runsaasti. Perintö- ja lahjaveron palauttamista ovat esittäneet monet tahot. Viime tämä vuoden alussa EVA:a vastaava SNS esitti laajassa raportissaan veron palauttamista, koska se on hyvä vero, sanoo SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.
– Ei ole järkeviä perusteita sille, että esimerkiksi miljoonaperintöjen verovapaus kustannettaisiin työn verotusta kiristämällä. Myös taloustieteilijät ovat pitkälti yksimielisiä sen suhteen, että perintö- ja lahjavero on toimiva ja tarpeellinen veromuoto, linjaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
Vasemmistoliiton lisäksi SDP kiristäisi verotusta.
– Perintö- ja lahjaverotus on selvästi alempaa kuin esimerkiksi työhön tai yritystoimintaan kohdistuva verotus. Siksi niitä on perusteltua verottaa nykyistä raskaammin. Perinnöt ja lahjat ovat saajilleen ansiotonta tuottoa, eivätkä he ole siitä maksaneet mitään muuta veroa, jatkaa Rönnholm.
Toiveena pidempi maksuaika
Myös vihreät peruisivat hallituksen tekemät kyseiseen veroon kohdistuneet kevennykset, ja pidentäisi maksuaikaa. Puolue pitää veroa tärkeänä oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.
– Varallisuuden siirtyminen sukupolvelta toiselle on keskeinen mekanismi, joka kasvattaa ihmisten varallisuuseroja ja yhteiskunnnan epätasa-arvoa. Niille, jotka valmiiksi syntyvät parempiosaisiin oloihin, kertyy sukupolvesta toiseen yhä lisää, ja niille, joilla syntyvät niukkoihin oloihin, ei kerry mitään, sanoo puoluesihteeri Lasse Miettinen.
RKP muistuttaa laajemmasta ilmiöstä.
– 15 maata EU:ssa on luopunut perintöverosta ja katsomme se on myös Suomen vuoro, sanoo Henriksson.