Monet tutut ruoka-aineet sisältävät sydänterveydelle hyödyllisiä ainesosia. Poimi alta omat suosikkisi!
Kala
Rasvaiset kalat kuten lohi, makrilli ja sardiini ovat sydänystävällisten ruokien kärkikastia. Niiden sisältämät omega-3-rasvahapot auttavat tasapainottamaan kolesterolia. Kalaa olisi hyvä syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.
Pähkinät
E-vitamiinia ja kuituja sisältävät pähkinät ovat hyvä lisä ruokavalioon. Mantelit, pistaasit, hasselpähkinät, macadamiat ja saksanpähkinät ovat vain joitain esimerkkejä näistä veritulppia ehkäisevistä herkuista. Muista valita suolaamaton vaihtoehto!
Tomaatti
Perunan tapaan tomaatit sisältävät paljon kaliumia ja lykopeenia, joka alentaa paitsi kolesterolia myös sydänkohtauksen riskiä.
Parsakaali, lehtikaali ja pinaatti
Vihreät vihannekset antavat erityistä potkua sydämesi terveydelle! Ne sisältävät paljon karotenoideja, jotka auttavat kehoa käsittelemään mahdollisesti haitallisia yhdisteitä. Parsakaali, lehtikaali ja pinaatti sisältävät myös paljon vitamiineja, mineraaleja ja kuituja.
Avokado
Avokadoilla on maine maukkaina hyvän rasvan lähteinä. Oliiviöljyn tapaan ne ovat tyydyttymättömien rasvahappojen lähde, jotka puolestaan voivat alentaa sydäntautien riskitekijöitä. Syö sellaisenaan, tai sekoita sydänystävällisiin tomaatteihin guacamolen muodossa!
Granaattiomena
Granaattiomena sisältää monia antioksidantteja, muun muassa sydämen terveyttä edistäviä polyfenoleita ja antosyaaneja, jotka voivat auttaa ehkäisemään valtimoiden tukkeumia. Myös tavalliset omenat sisältävät paljon sydämelle hyödyllisiä yhdisteitä.
Palkokasvit
Linssit, pavut ja herneet ovat loistavia proteiininlähteitä, eivätkä ne sisällä epäterveellistä rasvaa. Tutkitusti neljä kertaa viikossa palkokasveja nauttivilla ihmisillä on 22 prosenttia pienempi riski sairastua sydänsairauteen kuin niillä, jotka syövät palkokasveja vain kerran viikossa. Palkokasvit ovat myös hyviä verensokerin hillitsijöitä.
Pellavansiemenet
Trendikkäiden chia-siemenien tapaan pellavansiemenet sisältävät paljon terveellisiä omega-3-rasvahappoja, joiden takia ne ovat hyväksi sydämesi terveydelle. Toinen syy ovat siementen sisältämät kuidut. Siemenet ovat hyvä lisä esimerkiksi puuroon tai smoothieen!
Mustikat
Mansikoiden tapaan myös mustikat ovat sydämesi ystäviä! Mustikan sisältämä antosyaani-niminen aine paitsi antaa marjalle sen värin myös laajentaa verisuonia ja voi alentaa verenpainetta.
Kaurapuuro
Kaura sisältää paljon liukoista kuitua, jonka on tutkittu alentavan kolesterolia. Valmispuurojen sijaan olisi hyvä nauttia vanhanaikaista kaurapuuroa. Myös muut täysjyväviljatuotteet ovat hyväksi sydämelle.
Tumma suklaa
Useat tutkimukset ovat todenneet suklaan hyödylliseksi sydämen terveydelle. Tällä tarkoitetaan kuitenkin ainoastaan tummaa suklaata, jonka tulisi sisältää vähintään 60–70 prosenttia kaakaota. Tummassa suklaassa on polyfenoleita, jotka auttavat hallitsemaan verenpainetta, tukoksia ja tulehduksia.
Kahvi
Kahvi voi myös edistää sydämen toimintaa. Erään tutkimuksen mukaan kahden kupin nauttiminen päivittäin vähentää sekä halvauksen että sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 30 prosenttia. Ei kuitenkaan ole täysin selvää, mistä nämä hyödyt johtuvat.
Soija
Soijatuotteet, kuten tofu ja soijamaito, ovat hyviä keinoja lisätä kasviperäistä, vähärasvaista proteiinia ruokavalioon. Soijatuotteet sisältävät paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja. Muihin proteiininlähteisiin, esimerkiksi maitoon, verrattuna soija voi vähentää huonoa kolesterolia.
Oliiviöljy
Uraauurtavassa tutkimuksessa korkeassa sydänsairauden riskissä olleet söivät niin kutsutun Välimeren dieetin mukaan, joka sisälsi viljojen, kasvisten ja hedelmien lisäksi paljon pähkinöitä ja vähintään neljä ruokalusikkaa oliiviöljyä päivässä. Heidän riskinsä saada sydänkohtaus tai halvaus laski 30 prosenttia. Myös pelkät oliivit, sekä mustat että vihreät, ovat öljyn lisäksi hyvän rasvan lähteitä.
Sitrushedelmät
Tutkimusten mukaan naisilla, jotka syövät paljon appelsiineja ja greippejä, on 19 prosenttia pienempi riski saada veritulpan aiheuttama iskeeminen kohtaus. Sitrushedelmät sisältävät myös paljon C-vitamiinia, joka on yhdistetty pienempään sydäntautien riskiin.
Peruna
Perunaa ei ole syytä karttaa sen sisältämän tärkkelyksen takia. Niin kauan kun perunat eivät ole rasvakeittimen kautta käyneitä, ne ovat terveellisiä. Peruna sisältää paljon verenpainetta alentavaa kaliumia sekä sydäntautien riskiä pienentävää kuitua.
Punaviini
Punaviinin, tai pienen annoksen mitä tahansa alkoholia, ajatellaan alentavan sydänsairauden riskiä. Yli kaksi annosta päivässä voi kuitenkin lisätä tätä riskiä. Toiset uskovat viinin sisältämän resveratrolin hyviin vaikutuksiin, mutta tutkimusten mukaan periaatteessa kaikki alkoholit ajavat saman asian. Resveratrolia saa myös alkoholittomista tuotteista kuten maapähkinävoista ja viinirypäleistä.
Vihreä tee
Aasialainen suosikkijuoma on kasvattanut suosiotaan länsimaissa, eikä vähiten sen terveysvaikutusten takia. Tutkimuksessa huomattiin, että yli neljä kuppia vihreää teetä päivittäin juovilla oli 20 prosenttia pienempi riski sairastua sydän-ja verisuonitauteihin, kun heitä vertasi vain harvoin vihreää teetä nauttiviin. Erityisesti katekiinia on pidetty vihreän teen terveellisyyden salaisuutena.
Lähteet: Canadianliving.com, Health.com
Kuvat: Colourbox.com